jueves, 15 de julio de 2021

El Dia, edició de dissabte 19 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

L'enterrament de Joan Graells

EL CADÀVER EXPOSAT.

En lot el dia d’ahir, en la Casa del Poble s'hi notà un gran moviment, degut a la infinitat de ciutadans que es personaven a dit lloc, on hi havia exposat el cadàver del company Graells, per tal de retre-li un últim homenatge.

El taüt que contenia les despulles del volgut company, estava embolcallat amb una bandera catalana i l'altra d'Estat Català, les quals sempre havien estat defensades amb gran amor pel malaguanyat company.

ABANS DE L’ENTERRAMENT.

Pels volts de tres quarts de sis, a fora de la Casa del Poble, ja hi havia una gran gentada. Molta part de Ciutadans, eren obrers que demanaren per plegar un xic més aviat, per tal d'engrossir la gran multitud da companys i companyes que també acudiren a l'acte.

L'aspecte que oferia el local d'Esquerra a l'interior, era quelcom emocionant.

A l'entrada al primer pis, hi havien representacions de la U. G. T., P. S. U. de C. C. N. T.. E. R. de C, Estat Català, Centre Catalanista Republicà i altres organitzacions a més de la presència del President del Consell Municipal, diversos regidors i altres personalitats.

S'hi veien també tretze corones i un ramell de flors, ofertes al company Graells per les seves amistats i les representacions polítiques i sindicals que formen el front antifeixista terrassenc.

COMENÇA L'ENTERRAMENT.

A un quart de set aproximadament, la comitiva comença a desfilar amb perfecta formació.

Als baixos de la Casa del Poble una gran gentada s'uneix a la comitiva.

El cadàver és portat a l’espatlla per uns companys d'E. R. de C. A mesura que el seguici marxa, notem entre la majoria de ciutadans un sentiment de protesta, sentint-se mots que reclamen justícia.

Pels carrers Cremat, Raval de Fermí Galan, Avinguda 11 de Setembre, Plaça de la República. Jaume Jover; Milícies Catalanes, Teatre, Ramon Pont, Joaquim Maurin, Passeig de Garcia Hernández i Avinguda de Jacquard passà la gran comitiva dels que acudiren a l'acte del sepeli, i que arribà, aproximadament a dos quarts de vuit davant l'Escola Industrial.

Ací, tingué lloc l'acomiadament del dol, davant les autoritats, representacions oficials i familiars.

Desfilen per davant el cadàver, tots els ciutadans que componen el seguici, saludant amb e] puny enlaire.

l AL CEMENTIRI.

Una vegada acabada la impressionant desfilada de representacions oficials, gran nombre de conciutadans s'acomiaden dels familiars tots del difunt, mostrant-los el sentiment produït per aquesta mort sentida, més encara en recordar l'activitat i entusiasme que el jove Joan Graells desenrotllava dintre el front antifeixista.

El taüt és conduït al cotxe furgó, cobrint-lo amb les corones, emprenent-se després la marxa cap el cementiri.

Una vegada ací, el cadàver és conduït a la seva darrera estada, que coincideix precisament al costat de la del malaguanyat company mort, també d'Esquerra, Pere Sagrado.

En aquest moment emocionant, es pronuncià el parlament de comiat. El camarada Palet, fou qui dirigí aquestes darreres paraules plenes d'emoció.

Després, fou ofert un minut de silenci a la memòria del company Graells, ressonant després un Visca Catalunya! que fou corejat per tots els presents, finint així l'emocionant acte.

Joan Graells i Crous, descansa en pau.

EL CONDOL DEL P. S. U.─ AHIR FOU TRAMESA LA SEGÜENT COMUNICACIÓ A E. R. DE C.

«El Comitè Executiu del Radi Terrassa PSUC en reunió del Comitè de Radi ampliat celebrada extraordinàriament en data d'ahir han acordat per unanimitat trametre’ns l'expressió del nostre condol per l'assassinat del conegut lluitador antifeixista Joan Graells, militant de la vostra organització.

Restem de vosaltres i de la causa.

—El secretari d'Organització, Lluís Penedès.

LA UNIÓ DE RABASSAIRES.

«Company President del C. E. L. D’Esquerra Republicana de Catalunya.

Ciutat.

Apreciat company:

El Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires es suma al dol de tots els antifeixistes de Terrassa davant la mort pel vil assassinat. del bon company del vostre Partit, En Joan Graells i Crous. I a la vegada aixeca la més ostensible protesta per la criminal agressió de que foren víctimes homes tan destacats d'E. R. de C. a la nostra ciutat com són els Consellers-Regidors municipals En Miquel Boada i En Francesc Graells, el Vocal-adjunt En Joan Graells, i la ciutadana Maria Cortés que resultà també casualment ferida.

Però entenem que el dol de tots els antifeixistes terrassencs i la protesta que tothom palesa, ha de cristal·litzar en una JUSTICIA inexorable damunt el vil assassí que ha portat l’angoixa als nostres cors i l’apesarament a les nostres consciències liberals, EXIGIM JUSTÍCIA.

Rebeu el nostre condol i la nostra adhesió més ferma en aquestes hores de prova. Que si les nostres modestes paraules no reflexen tota la grandesa dels nostres sentiments, els actes són i seran penyora de la nostra voluntat inquebrantable.

Vostres i de la cansa antifeixista.

Fer la J. D. del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires.

El Vicepresident.

ELS COMBATENTS TERRASSENCS DEL NOSTRE PARTIT, PROTESTEN.

Els combatents del nostre Partit, que es troben al front D’Alcanyiç, ens han tramès el següent telegrama:

"Companys front, exigim justícia contra criminals autors, atemptat germans Graells".

AL POBLE DE TERRASSA.

Treballadors tots: Trobant-se la Col·lectivitat d'Obrers Barbers amb dificultats per a sostenir-se per la situació en què estem travessant amb l'encariment de les subsistències i material de treball, és per això que després de cinc mesos sacrificis es veu en la precisió de presentar la següent nota de preus que regiran des del dia 22 del corrent.

Afaitar. 0'75 ptes.

Tallar cabell amb tisores, 1'75.

Tallar el cabell arran, 1'50.

Arreglar la barba, 1'75.

Afaitar el cap, 3 ptes.

Tallar cabell sense afaitar, 2'50.

Tallar cabell parisién, 3 ptes.

Tallar cabell als nens, 1'75.

Tallar el cabell a les dones, 1'75,

NOTA. — El cabell en dissabte sofrirà un augment de 0'50 ptes.

Brillantina, 0'10 ptes i fixador, 1’10 ptes.

Esperant bona acollida per part dels treballadors, tots queden vostres i de la causa antifeixista.

EL CONSELL

No hay comentarios: