martes, 15 de agosto de 2017

Indústria tèxtil (Barcelona). 2/1934, n.º 2, página 18.

Una conferencia del senyor Manuz at Patronat de Formació professional de l'Escola Industrial de Terrassa

En la primera quinzena d'aquest mes donà el senyor Antoni Manuz Santiago, enginyer tèxtil, la seva anunciada conferencia sobre «Orientacions post-escolars». Feu la presentació del conferenciant el prestigiòs professor En Daniel Blanxart, després de la qual el senyor Manuz inicià el desenvolupament del seu tema.

Començá dirigint unes reflexions als estudiants per al moment d'afrontar-se amb la vida, una volta acabats els seus estudis. Es precís—va dirlos—que en aquell instant procureu prendre la mesura interior de les vostres forces i també de les vostres febleses, conéixer-vos vosaltres mateixos, tal com Sócrates recomanava en la seva teoría exotérica. I una vegada fet l'estudi de vosaltres mateixos, procureu estudiar i conéixer les persones que teniu entorn vostre, ja que bona part dels mals i els contratemps provenen de l’absència d'análisi. No siguen jamai negligents en els vostres deures i adquiriu fe i esperanza, puix la primera enrobusteix l'esperit, la segona el vivifica, i ambdues juntes us proporcionaran el ritme perfecte que us ha de conduir a l'éxít en les vostres empreses. La fe en vosaltres mateixos, fará que prescindiu de l'atzar, puix que l'atzar no existeix per a l'home enérgic i perseverant, i la felicitat i l'éxit cal haver-los merescut per a obtenir-los.

Una vegada coneixedors de nosaltres mateixos, perfeccionem-nos, posant el nostre esperit en condicions de pensar serenament i d'obrar amb ple domini de les nostres facultats. El que arriba a adquirir consciència de les possibilitats que jeuen en el mes pregón del nostre esperit, transforma ben aviat la vida i la fa digna d'ésser viscuda, cessant d'esdevenir pessimisla, l'existència del qual no és altra cosa que un constant pesombre.

I així, dintre la vostra ruta ferma i optimista ,no oblideu, tampoc, en cap moment, que la vostra vida va lligada amb un deure envers la Humanitat, i aquest deure comença amb la vida mateixa i no acaba fins que la mort truca a la nostra porta.


No hay comentarios: