domingo, 7 de enero de 2018

El Dia, edició dilluns 16 de juliol de 1.934, pàg. 2

De la troballa d'un dipòsit de dinamita :: Més detencions :: Ferits en una persecució :: Nova troballa de dinamita

Durant la nit del passat dissabte, hom notà molt moviment en la Comissaria de Policia del carrer de la Palla, amb motiu de les gestions que els agents portaven a terme en l’aclariment de l’afer de la troballa de dinamita en la casa número 7 del carrer de Manyé i Flaquer, domicili del detingut Francesc Meroño.

Segons se’ns comunica, els agents de policía que es trobaven a Sallent, amb motiu del conflicte plantejat pels miners de “Potasas Ibéricas”, practicaren algunes diligències, que donaren per resultat l’ocupació de 140 quilos de dinamita, que es trobaven dipositats en un automòbil. La troballa guarda relació amb la de Terrassa. Es guarda gran reserva sobre l’assumpte.

Atenent-nos als informes particulars, de la reconstrucció dels fets que ha efectuat la policia, es desprèn que el detingut Forcat rebia setmanalment una quantitat fixada de dinamita, que dos obrers de “Potasas Ibéricas, S.A.” de Sallent, tenien l’obligació de lliurar i que robaven dels dipòsits de les mines.

Ha estat detingut el secretari del Sindicat de Sallent, en poder del qual han estat trobats documents comprometedors que donen llum sobre aquest assumpte que, com diguérem, té una extensa ramificació.

A més d’aquesta detenció, la policia governativa local, amb col·laboració de la guàrdia d'assalt verificà en la nit del passat dissabte, quatre detencions, que són les següents:

Martí Rodó i Anglada, de 33 anys, natural d'Ullastrell, amb domicili a la nostra ciutat, carrer de Miquel Servet, 25. El Rodó, és cap de la Comarcal de la Joventut Revolucionària. Els agents, per a verificar la seva detenció hagueren.de perseguir-lo perfidiosament per un torrent de la barriada de Can Aurell, pel qual intentava escapar-se. Resultaren ferits lleument en la persecució, els agents policíacs Elias i Grau i el guàrdia d'assalt Antoni López. Foren assistits en el Dispensari Mèdic a la una de la nit.

El detingut Rodó, en la declaració que prestà a la Comissaria, manifestà que ell era el que repartia la dinamita per tota la Comarca del Vallès.

Antoni Artigas i Llugany, de 27 anys, amb domicil a Rubí, al carrer de Blasco de Garay, 2. En el registre verificat a casa seva, li foren ocupats en una olla al pati de casa seva, 6 cartutxos de dinamita, 14 detonadors i 3 metres de metxa impermeable.

Francesc Peña i Garcia, de 20 anys, cap dinamiter de Castellar del Vallès.

Marc Criach i Sala, de 25 anys, natural de Castellar, i complicat, en aquest afer, segons sembla.


A les 5 del matí d'avui, tots els detinguts han estat traslladats a la Comissaria de Barcelona, custodiats per la policía i guàrdies d’assalt.

No hay comentarios: