lunes, 8 de enero de 2018

El Dia, edició dimarts 17 de juliol de 1.934, pàg. 2

De la troballa de dinamita :: Desmentiment :: Nova detenció

La policia govenativa local, ha desmentit la notícia publicada per la premsa i segons la qual havia estat descoberta una quantitat de dinamita a casa del conegut anarquista Catasús, que fou mort per la guàrdia civil, quan intentà escapar-se mentre el portaven a declarar, pels fets succeïts a la nostra ciutat, el dia 8 de desembre de l'any passat.

Ahir a tarda la policia descobrí un nou amagatall de dinamita a la Riera de les Arenes, a uns 700 metres de l'última casa del carrer Lleó XIII

Hom creu que aquests explosius, són els que el detingut, Martí Rodó i Anglada, digué que estaven amagats en un barranc de la barriada de Can Aurell, per tal de despistar la policía i intentar escapar de les seves mans quan es dirigissin a l’amagatall.

Així quedà comprovat el passat dissabte a la nit, quan el Rodó, acompanyat dels agents policíacs Elias i Grau i el guàrdia d'assalt López, es traslladaren a la dita barriada, on el detingut s'escapà de les mans de la policia per un excés de confiança d'aquesta, però que fou subsanat tot seguit amb la captura del fugitiu, després d'una cursa accidentada a través de vinyes i marges, en la qual resultaven lesionats els al·ludits agents.

La dinamita trobada a la tarda d'ahir, estava hàbilment amagada dintre dos cistells ocults entre unes bardisses de l'esmentada Riera i costà molt treball descobrir-la.

El total del. material explosiu descobert és el següent:

75 cartutxos de dinamita, com els que el Rodó venia al preu de 13 pessetes als caps de l’organització terrorista de la comarca del Vallés. 50 metres de metxa impermeable; 13 cartutxos d’escopeta de caça, carregats amb balins de Petit calibre, algunes càpsules “Le Fourcher” 2 carregadors plens, un d’ells corresponent a una pistola Stard i l’altre de revòlver de marca desconeguda.

Els detinguts, Antoni Artigas i Llugany, i Francesc Peña i Garcia, eren dos dels encarregats de comprar la dinamita al Rodó, i distribuir-la pel districte.

El jove Marc Criach i Sala, de Castellar, fou detingut perquè el Peña declarà que en una vinya de la seva propietat, tenia amagat un gros contingent d’explosius.

El minuciós registre que la policia local verificà a la vinya de referència, donà un resultat negatiu.

També portà a terme un registre domiciliari a una casa del poble de Castellar, on no es trobà sinó un revòlver completament inútil. Amb tot i no haver estat comprovada la culpabilitat del Criach, continua detingut a la Comissaria de Policia de Barcelona.

Relacionat amb el descobriment de la tarda d'ahir, la policia ha verificat una nova detenció, de la qual no ens han estat facilitats noms. A les dues de la nit passada, el detingut ha estat traslladat a Barcelona, on ha quedat a disposició del Comissari General d'ordre Públic.


No hay comentarios: