sábado, 6 de enero de 2018

El Dia, edició dissabte 14 de juliol de 1.934, pàg. 2

Més detalls de la troballa d'explosius a la nostra ciutat

Ahir prestaren declaració a la Comiasai'ia Genesral d'ordre públic, els 7 detinguts amb motiu de la troballa de dinamita a la casa número 7 del carrer de Manyé i Flaquer.

Degut a aquestes declaracions, s'han efectuat nous escorcolls domiciliaris que no han donat cap resultat, puix que, segons s'assegura, dos dels principals autors del negoci i dipòsit de la dinamita en veure que era descobert el dipòsit a Terrassa, se n'anaren.

Es creu, no obstant, que no tardaran a caure en mans de la policia.

Es curiós saber la manera com es portava aquest tràfic i com els extremistes aconseguien la dinamita per als seus fins criminals.

Pel declarat per algun dels detinguts s'ha sabut que a més del robatori efectuat de prop de cinc-cents quilos, de dinamita d'una expedició a l'estació de Monistrol, els afiliats a certa agrupació extremista tenien l'ordre de proveir-se, com fos de dinamita i a l'efecte un dels llocs on més se n'apoderaven era de les mines de Sallent.

Els encarregats de procurar-los-la s'amagaven a la faixa cada dia uns cartutxos que s'emportàven i els anaven dipositant i en viatges que feien cap a Manresa els lliuraven a un altre que els amagava a un camp del poble de Sant Quirze de Manresa, a una ermita anomenada "El Feliuet".

A la teulada de la dita ermita i molt ben dissimulat per les teules hi havia un dipòsit, on, en fer-se un escorcoll, es trobaren seixanta quilos de dinamita.

D'allí era treta i traslladada a la nostra ciutat a l'efecte de, en petites jornades i viatges traslladar-la a Barcelona per a la fabricació d' explosius.

El taxi d'aquesta ciutat 55.205, que abans d'ahir fou detingut, era el que portava amb molta freqüència la dinamita a Barcelona. Cada vegada que tenia un viatge cap a la capital, ho aprofitava per a conduir l'éxplosiu.

Quan els agents es dirigien a l'ermita per a fer l'escorcoll observaren que un auto anava per aquells voltants, per la qüal cosa procediren a la detenció dels tres ocupants, els quals pogueren demostrar que res no tenien a veure amb el que la policia buscava, per la qual cosa foren posats en llibertat moments després.

En poder del detingut Francesc Meroño, inquilí de la casa número 7 del carrer de Manyé i Flaquer, on fou descobert el dipòsit clandestí, la policia trobà també 1.444 pessetes, la procedència de les quals no sabé explicar aquell, suposant-se que la tal quantitat era destinada a la compra de matèries explosives i armes per a les organitzacions extremistes.



No hay comentarios: