domingo, 31 de enero de 2021

El Dia, edició de dijous 25 de febrer de 1.937, pàg. 2 i 3

La visita del Cònsul de la URSS :: Els altres actes :: Acomiadament

En la nostra informació d'ahir, dèiem en les darreres ratlles, que un aquells moments, el Cònsul de la URSS i els seus acompanyants es dirigien a l'Anònima. Abans, els il·lustres visitants, varen admirar detingudament el conjunt de fàbriques que formen el Vapor Gran.

Fou una visita llarga i entretinguda que començà a dos quarts de 5 i terminà una hora més tard. En el transcurs d'ella, Ovessenko, la seva esposa i ei secretari general del Consolat, camarada Stragof, admiraren les instal·lacions de la casa Fontanals, on foren rebuts pels components de consell d'empresa i altres dirigents.

Després d’admirar totes les parts d’aquesta important indústria i rebre les aclamacions i mostres d’afecte dels obrers, la direcció oferí un lonx als visitants, essent ofert així mateix un ram de flors a la companya del Cònsul. Aquest abans de marxar, llençà alguns visques que foren corejats per tots els presents. Una comissió de noies de la secció de l’assortiment, oferí a l’esposa d' Ovessenko, altre ram de flors, senzillament esplèndid.

A continuació, els il·lustres hostes passaren a la casa Jover i Cia, visitant igualment tots els departaments. Novament aquí, es feren patents les demostracions d'afecte i plogueren les atencions i els obsequis. Van ésser oferts a Ovessenko una capsa d'excel·lents cigars i a la seva esposa, una esplèndida panera de flors i un “corte” de vestit. D’ací, passaren els visitants a la casa Sala i Badrinas, on es feren càrrec de les importants instal·lacions de la mateixa. Obreres de la casa, oferiren més flors a la companya del representant de la URSS.

Les proves d'entusiasme no pararen mai. A la fàbrica de la raó social "Pous. i Solà", que fou .visitada tot seguit, es reproduïren les espontànies manifestacions d'afecte, essent oferta ..altra esplèndida toia de flors.

Després d'aquestes visites, la comitiva abandonà el Vapor Gran i es dirigí a la fàbrica de gèneres de punt, "J. Geis Bosc, Empresa Col·lectivitzada del carrer 22 de juliol, on arribaren a dos quarts de 6. Noves ovacions i manifestacions d' adhesió. A l'esposa del Cònsul, li foren oferts ací alguns parells de mitges.

Prosseguint les visites, fetes amb la intenció de donar a conèixer als estimats visitants tots els aspectes de la nostra indústria, passaren a visitar La S. A. P. H. I. L. (Anònima), on des de feia bona estona, una nodrida concurrència esperava la seva arribada. Una comissió d’obrers de la casa Amorós, amb una pancarta s’afegí em aquell lloc per a testimoniar el seu afecte a la URSS.

Com que es feia tard i calia anar a diversos altres llocs, la visita al gran centre industrial de la nostra ciutat fou breu, però Ovessenko i els seus acompanyants tragueren una gran impressió de l’Anònima. Una comissió d'obreres, va oferir una altra panera de flors.

A continuació, va ésser visitada la Caserna de l’Exèrcit Popular (Ex edifici dels Escolapis) on arribaren a les 7 del vespre, sorprenent els reclutes quan estaven sopant. En vistes d’això, Ovessenko va visitar els menjadors, provant ell i els seus acompanyants el menjar que es donava als soldats i bevent el vi, que se’ls oferta en un catalaníssim porró. El camarada Ovessenko, llençà crits de “Visca l’Exèrcit Popular” i la URSS.

Després de visitar altres aspectes del quarter i comprovar les excel·lents condicions higièniques en què està muntat la comitiva partí cap a l'Escola  Industrial, on una gran gentada acollí amb visques i aplaudiments els visitants. Allà foren rebuts pel claustre de professors i ajudants, que mostraven les aules, les seccions de tallers i altres parts interessants de l'edifici, donant les explicacions pertinents.

Poc després de les 8, arribava el Cònsul de la URSS al Raval de Fermin Galan, de retorn d'aquestes visites. Una gran concurrència que esperava des de feia força estona la seva persona, va manifestar-se novament i amb més entusiasme si és possible el gran amic.

Des del balcó del Consistori, Ovessenko saludà la multitud i pronuncià aquestes frases “Visca Catalunya” “Visca la Victòria” Mori el feixisme! “Treballadors de Terrassa, Moltes gràcies companys. A reveure”, en perfecte català.

En retirar-se del balcó, tingué lloc al despatx del Conseller de Serveis Públics, degudament condicionat, un lunx  a honor dels visitants. Prengueren part en ell, els Consellers municipals, representacions d'entitats polítiques sindicals i culturals, premsa i altres personalitats.

En alçar la copa de xampany. foren pronunciats pel cònsol rus visques a Catalunya, a la República i a la llibertat i un mori al Feixisme. El President del Consell Municipal, camarada Figueres, brindà en nom del proletariat terrassenc per la millor relació dels obrers de Rússia i Catalunya, esperant que la visita d'Ovessenko, haurà resultat profitosa en aquest sentit. El cònsol agraí les atencions rebudes i digué que "amb l'organització de l'Exèrcit Popular, vencerem", terminant el seu breu parlament amb un “A reveure”.

A dos quarts menys cinc minuts de 9, el representat de la pàtria del proletariat, camarada Ovessenko, la seva esposa i el camarada Stragof, junt amb la restant escorta abandonà la nostra ciutat, entre impressionants ovacions, visques i noves demostracions d’afecte, que feren un digne colofó a la gran jornada que Terrassa dedicà a honorar el poble de la URSS, en la persona del seu venerable representant.

Va acompanyar-los fins el seu domicili de la capital el Conseller local de Serveis Públics, company Serra, el qual en el seu cotxe, transportà totes les flors i obsequis, que foren oferts als visitants i que cobrien per complet el vehicle.

Per correspondre a aquesta atenció, el cònsol rus invità el nostre company a sopar, mostrant contínuament l'excel·lent impressió que li havia causat la manera com el poble terrassenc havia acollit la 'seva persona.

DETENCIÓ DE DOS FEIXISTES.

La policia ha practicat la detenció de Francesc Moltó Gisbert, de 60 anys d'edat, que es feia passar per inventor i residia a les Fonts, contra el qual s'exercia darrerament una severa vigilància, producte de la qual fou l’esbrinament que el detingut estava en continua relació amb Pere Ribas Fortuny.

CAL REGISTRAR ELS TALONS I FACTURES.

La Conselleria d'Economia recorda als majoristes i detallistes de cereals l'obligació ineludible que tenen de portar a registrar els talons de ferrocarril i factures dels dits articles, car la dita Conselleria no ha dictat cap ordre en contra per a prescindir d'aquest requisit, com hi ha qui pretén fer-ho.

Els infractors d'aquesta ordre seran sancionats amb el càstig que les circumstàncies aconsellin.

DIVORCIS.

Ha estat concedit el .divorci a la parella Marià Mateu López - Brígida Ullés Montull, els quals feia 20 anys que estaven separats. Les diligències per aconseguir aquest resultat començaren el dia 2 i acabaren el 22 del corrent. Igualment ha estat concedit al matrimoni Frederic Barceló Ezequiel, de 38 anys i Ramona Martí Pastor de 34, que feia set anys que vivien separats.

No hay comentarios: