lunes, 25 de enero de 2021

L’Acció, edició dilluns, 22 de Febrer de 1.937, pàg. 2

DE L'ENTERRAMENT DEL COMPANY SAMUEL MORERA I BLANCO.

Per exigències sanitàries no ha estat possible que arribés a hora oportuna el cadàver de l'estimat company Samuel Morera i Blanco, President de la Joventut d'Esquerra, mort, com saben els lectors, d'una manera generosa i patriòtica, al front de Montalban.

En conseqüència, l'enterrament que estava anunciat per a les 4 d’aquesta tarda, ha quedat suspès en espera de noves indicacions.

No obstant s'ha congregat una gran gentada a la Casa del Poble i carrers circumdants en espera del sepeli per a acompanyar-lo. De molts pobles del districte han arribat nombroses representacions, portant el condol de tots els antifeixistes de llur poble. Les organitzacions locals, polítiques i sindicals haurien estat també representades en la trista escena d'una manera molt brillant. Amb aital suspensió, ha quedat malaurada una manifestació luctuosa que hauria trobat un gran ressò en l'ànima popular, i hauria servit de lenitiu a l’atribolada família del germà caigut.

Quan se sàpiguen noves concretes respecte la ruta del cadàver del company Morera i Blanco, es faran públiques de manera pertinent

SI SENTIU CANONADES NO US ALARMEU.

Ens comuniquen de la Conselleria de Defensa de la Generalitat de Catalunya que demà es faran proves de canoneig a la part alta de Matadepera, la qual cosa es comunica als ciutadans perquè no s'alarmin si és que senten canonades.

LLOABLE GESTA DELS EMPLEATS DEL TEATRE DEL POBLE.

La Conselleria de Cultura, organitzadora del festival de dissabte passat a la tarda al Teatre del Poble, ha rebut dels empleats del dit Teatre, la quantitat íntegra de l'import dels seus jornals, que ascendeix a cent trenta vuit pessetes, quina quantitat ha estat lliurada a Assistència Social.

Alhora que la satisfacció de poder-ho fer públic, serveixi també per expressar la reconeixença de que són creditors tots els empleats del Teatre del Poble.

REVISIÓ DE RECLUTES.

S'ha efectuat la revisió mèdica dels reclutes de la lleva de l'any 1937. S'han revisat de la segona divisió 159 individus, i de la primera, 188. S'ha fet també la revisió d'un centenar d'expedients dels altres anys.

GEST LLOABLE DE JACINT MORERA.

Jacint Morera el pulcre dibuixant terrassenc que és l'autor del dibuix de les postals «pro refugiats» ha cedit l'import del seu treball a benefici dels infants, gest magnífic que ens plau remarcar i que la Conselleria d'Assistència Social ens prega fem constar el seu profund agraïment.

SESSIÓ ÍNTIMA D'ART.

Ahir diumenge a les cinc de la tarda, va tenir lloc una sessió intima, al local del Grup Excursionista Montserrat, a càrrec del notable rapsode madrileny, Antoni Arias.

El programa que va desgranar el jove artista, fou altament suggestiu, i en el qual s'hi comptaven les millors produccions dels poetes millors de la literatura moderna espanyola. Antoni Arias deixeble del gran actor Victor, sap donar a les composicions que interpreta un segell molt personal i que es fa aplaudir de bo de bo, pel que l'escolta.

A la nit, feu una visita als «Amics de les Arts» per correspondre l'atenció que tingueren amb ell en el recital de la tarda, i en el saló de tertúlia d'aquesta entitat, s’improvisà una sessió intima que resolta un veritable, encert. En ella hi col·laboraren a honor del rapsoda madrileny, els socis de l'entitat Matilde Viver, el qual va interpretar al piano algunes composicions, Frederic Ferreri el jove violoncel·lista, i Josep Gorina que va acompanyar-lo al piano, interpretant unes composicions de Pergolesse, de Schubert i de Bach. El compositor gironí Tomàs Sobrequés, que es trobava circumstancialment a la nostra ciutat, col·laborà també a la festa interpretant al piano la seva última composició, un «minuet» deliciós i ben cenyit, i després al violoncel una Ària de Bach i una composició de Handel, acompanyat pel company Gorina. Joan Morral va recitar també una composició i P0nus i Guitart també.

L'homenatjat va agrair la festa, obsequiant als «Amics» amb un recital del més escollit del seu repertori.

DONATIUS REBUTS A LA CONSELLERIA D'ASSISTÈNCIA SOCIAL.

Aquesta Conselleria d’Assistència Social ha rebut d'acord amb el disposat per les Centrals Sindicals C.N.T. i U.G.T. amb motiu de la' manifestació efectuada, les següents quantitats producte dels salaris corresponents a les 4 hores de la tarda.

Suma anterior, 5380'05 pessetes.

Filatures Matarí, 167'30 ptes.

Tintoreria Doré, 122'10 ptes.

J. Rossell E. C. 386’60.

F. Verdera, 113'75.

Total, 6169'80 pessetes.

DONATIUS A ASSISTÈNCIA SOCIAL.

Marti Bruno, 500 pessetes.

Miquel Domènech, 25.

DONATIUS ALS REFUGIATS:

Escola 1.er de Maig, 13'25 ptes. Socors Roig del P.O.U.M., 50.

EL PREU DE LES PATATES.

Aquesta Conselleria assabenta al públic que des de demà dimarts es vendran les patates als Mercadals i establiments al preu de 50 cèntims el quilo.

La variació que sofreix el preu ha estat degut a ésser aquestes patates estrangeres i l'efectuar l'ajust la pesseta estava a un nivell molt inferior al moment actual i al fer el pagament en aquesta data, ha permès fer una compensació i establir el preu terme mig de 55 cèntims per les restants.

AVUI IV EMISSIÓ D'«AMICS DE LES ARTS».

Com de consuetud aquesta nit a dos quarts de deu tindrà lloc la IV emissió «Les arts al servei del poble» que a càrrec d'«Amics de les Arts» es ve donant setmanalment per l'antena de Ràdio Terrassa.

El programa de l'emissió d'avui és el següent:

1. Portada

2. Noticiari de l'entitat.

3. Un disc «Petrouchka» d'Igor Stravinsky.

4. Lectura del treball «L'ofici de literat» de J. Morera Falcó.

5. Un altre disc: «Fantasia Hongaresa» de Litz.

No deixeu d'escoltar-la.

ALS FAMILIARS DELS MILICIANS DEL P.O.U.M.

Demà de 9 a 1 del matí i de 3 a 7 de la tarda es pagaran als milicians del P.O.U.M. en el local social del Partit, carrer de Joaquim Maurin, 40, els subsidis corresponents a la segona quinzena de gener.

Fraternitat Republicana

La Junta Directiva ha acordat obrir un termini prudencial per a l’admissió de nous socis de l'entitat, donant així possibilitat d'ingrés al gran contingent de ciutadans que han sol·licitat venir als nostres rengles, closos per a tota, admissió des del 19 del passat juliol, data de l'aixecament feixista.

En conseqüència, podran formular l'ingrés de soci tots els ciutadans que vinguin proposats per quatre signatures de socis de l'entitat, i que se sotmetin a les condicions d'ingrés que les circumstàncies aconsellin establir.

Des del moment de la publicació del present avís, queden admeses les sol·licituds a secretaria.

Els nous socis estaran exemptes del pagament de quota d'ingrés.

Terrassa 30 de gener de 1937.— Fer la J. Directiva, I. Torrella.

No hay comentarios: