sábado, 30 de enero de 2021

L’Acció, edició dijous, 25 de Febrer de 1.937, pàg. 2

CONSELLERIA D'AGRICULTURA DE LA GENERALITAT.

El bosc, capital bàsic dels municipis rurals

En parlar dei bosc com a capital basic dels Municipis rurals. convé, abans de tota altra cosa, fixar amb claredat el concepte de conservació de la riquesa forestal i no caure en les exageracions dels que pretenen que, per a portar a terme aquesta conservació, cal suspendre tota mena d'aprofitaments deixant els arbres abandonats indefinidament a ells mateixos i esperar que, com vulgarment es diu, caiguin de vells.

La conservació del bosc és perfectament compatible amb la seva normal explotació; és més: la realització metòdica i ordenada dels aprofitaments millorà la quantitat i la qualitat dels productes i, per tant, augmenta el valor del patrimoni forestal.

Heus ací uns arguments que ratificaran aquesta afirmació:

Un arbre, com un individu, no creix ni es desenrotlla per igual en tots els períodes de la seva vida. El seu creixement augmenta progressivament en els primers anys de la seva existència fins a assolir un màxim, variable per a cada espècie, a comptar del qual comencen a disminuir. Quan arriba aquell moment és precís tallar-lo, aprofitant-lo, perquè en el seu lloc en creixi un altre que restableixi el ritme accelerat d'aquells creixements i mantingui el rendiment de la producció forestal. I si, en la societat humana, i l'individu, després d'haver assolit el límit del seu desenvolupament físic, pot oferir encara ais seus consemblants la seva col·laboració intel·lectual i els fruits de la seva experiència— en conjunt, en fi, d'aportacions la utilitat indiscutible de les quals justifica la seva existència—, en l'associació forestal, tot individu que hagi assolit aquell límit deu ésser substituït necessàriament. Suposem un bosc de pins de qualsevol classe; escollim, per exemple, el tipus més freqüent en les nostres muntanyes de clima mediterrani: el pi bord. El bosc és de propietat comunal i correspon, per tant, a la comunitat conservar-lo; però no en forma capritxosa i improductiva, no: és precís conservar-lo en plena producció. Aquell bosc representa un capital, el qual ha de produir una renda: convé, doncs, que aquesta renda sigui, en primer terme, el més crescuda que es pugui i, a la vegada, el més regular possible. Amb una renda crescuda i regular, quantes atencions del Municipi no fora possible de cobrir? Es necessari construir una escola, obrir un camí, proveir d'aigua potable la població, i totes les despeses han d'ésser pagades amb el que produeix el bosc. Doncs bé; nosaltres afirmem: tot això pot assortir-ho el bosc, amb la condició de que els aprofitaments es realitzin en forma metòdica. No cal tallar molt ni poc, cal tallar el just perquè aquella renda, que representa l’única font d'ingressos que la comunitat pot dedicar a l'execució d'obres urgents, assoleixi el seu màxim, el màxim compatible amb la seva altra condició de regularitat, és a dir, de percepció periòdica i interrompuda.

Si per voler anar massa de pressa alguns pretenguessin tallar d'una vegada tot el bosc per tal d'arbitrar en poc temps la major quantitat possible de cabals, potser es podrien edificar les escoles, tal vegada restaria algun romanent per a comentar el camí; el pla de conjunt, però, que el Municipi ha projectat per a fer arribar fins aquell racó de la muntanya els avenços de la civilització, no arribaria a realitzar-se mai. El bosc hauria desaparegut com a tal, tot i restar en peu alguns exemplars aïllats, d'aquests que certs talladors deixen per justificar que «el bosc ha quedat ben plantat», quan, en realitat, ha quedat destruït: desaparegut el bosc, desaparegut el capital i desaparegudes les rendes.

Si, pel contrari, un racional sistema d'aprofitaments permet a la comunitat de veïns comptar amb un ingrés anual més gran o més petit, però constant i segur, mitjançant una senzilla operació de crèdit es farà viable l'execució de totes les obres projectades i de totes aquelles altres que en l’avenir es jutgin indispensables per al desenvolupament progressiu del poble.

Com han d'ésser, doncs, portats a terme els aprofitaments per a aconseguir els avantatges d'aquesta renda anual i constant? Executant sempre les tallades d'acord amb el criteri sustentat anteriorment, segons el qual únicament deuran aprofitar-se aquells arbres que han assolit els límits de llur desenvolupament i paral·lelament, llur màxim valor en el mercat. La finca del nostre exemple és de pi bord; descomptant una petita partida de qualitat superior que és utilitzada per a fusteria, tota la producció de les nostres pinedes és destinada a la construcció de caixes d'embalatge per a fruites i verdures, essent el centre principal de consum la plaça de València. Les taules per a embalatge no exigeixen, del tronc del qual provenen, condicions especials: convé solament aconseguir que la massa forestal produeixi anualment el millor volum de fusta possible car, com més gran sigui aquest volum, més gran serà la renda obtinguda. El pi bord creix progressivament en alçària i en diàmetre, és a dir en volum, fins a una certa edat: fixem els cinquanta anys; a partir d'aquell moment, creix encara; aquests creixements, però, no interessen a l'objecte que perseguim, ja que la producció d'aquest pi madur és inferior al que produiria un altre pi, en ple desenvolupament, que podria perfectament substituir-lo: Si aprofitem doncs, si tallem tots els arbres que hagin arribat als cinquanta anys i solament els arbres que hagin assolit la susdita edat, i aconseguim—mitjançant l'execució d'un cert nombre d'aclarides ben dirigides (que donaran, a més a més, altres productes secundaris, com llenyes, feixes etc.)─una uniformitat en el nombre d'arbres que han d'ésser aprofitats cada vegada, hauríem arribat a obtenir aquella renda anual i constant que soluciona tots els problemes . econòmics del poble. I ha de fer-se constar que l'exemple d'un Municipi que realitza totes les obres públiques del terme amb els ingressos del seu patrimoni forestal no és un fruit de la imaginació: existeixen sense sortir d'Espanya, en algunes comarques castellanes. Ajuntaments que amb les rendes de llurs boscos subvenen totes les despeses del municipi, paguen els impostos de tots els veïns i poden encara repartir, entre aquesta, el sobrant de la recaptació.

Amb el compliment de les disposicions fiscals dictades pel Govern de la Generalitat i d'aquelles altres d'ordre social que la Conselleria d'Agricultura té en projecte per a arribar a la municipalització o nacionalització de la riquesa forestal, gran nombre de Municipis catalans podran gaudir d'avantatges idèntics als que tenen aquells altres germans de Castella que viuen exclusivament del bosc.

Anuncis oficials

EDICTE

Confeccionat el Padró que ha de servir de base per a l'exacció en l'exercici de 1937, dels drets aplicats .a les tribunes que sobresurtin de la línia de façana i que puguin tancar se amb vidrieres o de qualsevol forma; sobre els balcons que a comptar de la línia de façana amb sortida de més de 0'75 metres; sobre reixes, cornises, sòcols, adornaments, etc., que surtin a menor alçada de dos metres sobre la rasant de la vorera; resta dit Padró de manifest al públic, en el Negociat municipal d'Arbitris, per termini de quinze dies per tal que els propietaris interessats puguin fer les reclamacions a que es creguin amb dret.

Terrassa a 24 de febrer de 1937.

—L'Alcalde, President del C. M., Jaume Figueres.

FRATERNITAT REPUBLICANA (Casa del Poble).

Dissabte dia 27 a dos quarts de deu del vespre. Gran Festival Artístic i Teatral a profit del «Komsomol» (Vaixell de la U. R. S. S.) posant-se en escena el popular drama.

LA DOLORES

Prenent-hi part la Rondalla del Centre Aragonés i el Quartet Torres.

Preu únic numerat 1 pta.

Ciutadans Assistiu-hi !

HA ESTAT DETINGUT EL CAP D'«ACCIÓN CIUDADANA» DE LES FONTS.

Per uns agents de policia de la nostra ciutat ahir es va procedir a la detenció de Francesc Moltó i Gilet, el qual portava una vida molt estranya i que tenia manies d'inventor.

Es veu però que hi havia qui feia servir la mentalitat d'aquest vellet per fins que no s'han pogut esbrinar fins ara però que és probable que s'esclareixin ben aviat. 

Aquest home Com és natural no ha costat gaire de fer-lo parlar i les seves declaracions han donat per resultat descobrir a Barcelona a Pere Ribes, ex cap d' «Acción Ciudadana» que pel que es veu servia d'intermediari entre ell i els facciosos que explotant la seva mania li havia promès que quan governessin ells li cedirien l'explotació d'unes mines de marbre a Terrassa, i per tant podria lluir l'extractor de la seva invenció.

En Pere Ribes per ara no ha declarat res que pugui fer llum sobre aquest afer.

La policia segueix investigant.                                         

DOS MARITS QUE FUGEN DE LLURS ESPOSES.

Brígida Ullés i Montull havia fet demanda de divorci contra el seu marit Marian Mateu i López el qual feia vint anys que no sabia res d'ell per haver fugit del seu costat. El dia vint-i-dos d'aquest mes es va dictar sentència divorciant-los.

Per la mateixa causa si bé solament feia 7 anys de la separació fou divorciada Ramona Martí i Pastor i Frederic Barceló i Ezequiel. Aquesta sentència fou dictada el mateix dia que la primera.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS.

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta al públic en general, que la venda del bacallà quedarà limitada novament als dilluns i divendres i que la venda del qual serà de mitja lliura per família de sis persones, i de nou onces per a les famílies de nombre superior.

NOTA DE LA CUINA POPULAR.

Demà divendres dia 26, de 3 a 5 de la tarda es liquidaran les factures acompanyades dels corresponents «vals» fins el dia 20 d'aquest mes.

CONSELLERIA D'ECONOMIA

La Conselleria d'Economia d'aquesta ciutat posa en coneixement de les empreses productores d'articles militars (mantes, capots, etc.) o destinats a la confecció dels mateixos, que per tal d'unificar la producció de la indústria tèxtil de guerra de la nostra localitat, ha disposat que en el successiu totes les demandes dels expressats articles hauran d'ésser tramitades i servides necessàriament per mitjà d'aquest Departament.

Aquesta Conselleria desautoritza, des d'ara, totes les comandes dels repetits articles que les diferents empreses venien, servint pel seu compte i està disposada a adoptar aquelles mesures que cregui convenient per tal d'aplicar aquesta disposició amb la màxima energia i reprimir qualsevulla infracció de la mateixa.

CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS.

Aquesta Conselleria recorda als majoristes i detallistes de cereals l'obligació ineludible que tenen de portar a registrar els talons de ferrocarril i factures de dits articles, doncs dita Conselleria no ha dictat cap ordre en contra per prescindir d'aquest requisit, com hi ha qui pretén fer-ho.

Els infractors d'aquesta ordre seran sancionats amb el castic que Ies circumstàncies aconsellin.

No hay comentarios: