viernes, 15 de enero de 2021

L’Acció, edició dilluns, 15 de Febrer de 1.937, pàg. 2

NOTA DE LA COMISSIÓ DE SEGURETAT DEPARTAMENT D’INVESTIGACIÓ.

Davant. una mala interpretació que podés haver causat a l'opinió la publicació d'una nota al diari local «Front» avalada i segellada per aquest departament d'Investigació, referint-se a un document adreçat a l'Alcalde d'aquesta ciutat, hem d’aclarir que el Consell Municipal no té jurisdicció en el departament a que es refereix, el qual depèn exclusivament de la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Així mateix fa públic aquest Departament d'Investigació que per salvar totes aquelles contingències que representen el que alguns elements poc afectes al règim s'infiltrin en llocs de responsabilitat, hi ha en cada Departament del Govern de Catalunya la seva comissió de control; prova és, que dies enrera visità els Jutjats d'aquesta ciutat l'inspector dels Tribunals Populars de Catalunya, i es posa en coneixement de les organitzacions sindicals C.N.T. i U.G.T. i del partit polític E.R.C. que dintre breus dies efectuaria una nova visita per tal que en ella les esmentades organitzacions hi aportessin totes aquelles suggerencies de caire jurídic que tinguessin a bé, com així mateix se'ls demanava l'opinió del personal dels referits Jutjats.

Per tant, aquest Departament d'Investigació aclareix davant del poble antifeixista l'al·ludida nota publicada i lliurada als diaris locals el dia 11 del mes corrent.

NOTA DE LA CUINA POPULAR.

Demà dimarts de 3 a 5 de la tarda es liquidaran les factures acompanyades dels seus corresponents «vals».

DONATIUS REBUTS A LA CUINA POPULAR.

Victorino, 5 quilos peix; Industria S. Pastes, 100 de pastes per a sopa.

RÀDIO BENEFICENCIA LOCAL.

Els darrers donatius en metàl·lic rebuts per Ràdio Terrassa amb destí a beneficència, han estat invertits en la compra d'un important estoc de peces de roba per als necessitats i refugiats dels fronts de guerra, les quals han estat lliurades, per llur millor bon repartiment al Departament Municipal d'Assistència Social.

En agrair Ràdio Terrassa els citats donatius, aprofita l'avinentesa per a recordar que té establerta una secció permanent de beneficència local.

Els donatius als quals ens hem referit, han estat oferts pels següents ciutadans:

Ramon Valls, 10 pessetes; Anita Farrés, 10; Josep Bosch, 5; Teresa Sabaté, 5; Josep Baqués, 2; 11 treballadors del taller del Gas. 24; Cosidores, repassadores, passadores de cap i 6 estufadores de la casa J. Geis Bosch, 53; Germans Pere, Antoni i Cristina Josa 5; Joan Almirall, 2; Blas Seijo, 5; Teresa Morera, 2'50; Germanets Baró. 26’50; Màrius Pallarès, 5; Treballadors de la casa Eceizabarrena Germans, 29'30; Treballadors de la casa Oliveras, Filó i C.ª 34; Àurea Elias, 2’50; Antoni Oliveras, 1; Sara Umbert. 2; Treballadors de la Sastreria La Tela, 46'50; Bartomeu Font, 5; Angelina Trullás, 2’50; Antoni Ullés, 1; Montserrat Ferrer Segarra, 10; Montserrat Centelles, 5; Treballadors de la casa Ramoneda i Filis, 25; Joan Picanyol, 5; Escola Nacional Unitària, núm. 10 Nois, 15'75: Dues Antifeixistes, 5; Escola Unitària núm. 7, 20'95; Ismael Benaiges, 10; Treballadors de la casa Galí i C.ª. 25; Joan Montserrat, 25; Salvador Carreras, 2; Treballadors de la casa J. i M. Duran, Empresa Col·lectivitzada, 200; Empleats del Teatre del Poble, 80; La secció 4ª. de la Graduada Baldrich, 50.

PROPER CONCERT AL TEATRE DEL POBLE.

El proper dissabte dia 20 del corrent a les 5 de la tarda, i organitzat per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament, tindrà lloc en el Teatre del Poble, la presentació a Terrassa de l'eminent pianista local Matilde Viver. la qual, en companyia de l'eximi poeta-rapsoda Angel Pons i Guitart, donaran un recital de «La Música a través del Poeta», amb un escollit programa, que més endavant detallarem.

«La Música a través del Poeta» és una modalitat que des de fa temps ja hem sentit a la nostra ciutat i per mitjà de les Emissores catalanes pel mateix poeta junt amb el pianista Gibert-Camins.

Són comentaris que fan sentir als no experts, les inspiracions i els neguits que músics eminents han escrit.

Tenim a la mà diverses opinions de crítics eminents que sobre la «Música a través del Poeta» s'han manifestat. Ens plau transcriure, el de Francesc Pujol: Per a desvetllar en els no iniciats l'amor a la música elevada, per a donar basament a l'esforç de comprensió de la música, per a estimular la imaginació evocadora d'imatges a la música associades, és verament eficaç i encertada la nova modalitat educativa anomenada «La música a través del Poeta» modalitat que assoleix una molt alta qualitat artística per obra del seu creador.

DONATIU D'UN TERRASSENC TRASPASSAT.

Tal com havia consignat en la seva darrera voluntat el qui fou eminent escriptor i pensador, alhora que excel·lent funcionari del nostre municipi. En Quintí López I Gómez, dissabte fou repartida entre la Biblioteca Popular de l'Ajuntament, Centre Aragonés i Centre Espiritista la major i millor part de la selecta biblioteca del finat.

Aquesta deixa havia vingut a Terrassa a través del que fou cunyat d'En Quintí López, En Sixte Coll d'Osca, el qual pel «gran crim» d'ésser President de la Diputació d'Osca i republicà de cor ha estai assassinat pels feixistes que dominen la capital de l’alt Aragó.

En rebre aquesta preuada deixa cultural el poble terrassenc honora la memòria d'aquests dos bons amics traspassats.

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Ramona Carretero de 38 anys i domiciliada al carrer de Watt 57, presentant ferida contusa al cap, de resultes d'haver caigut a la via pública.

Ha estat curat de contusions articulació metacarp falangina 3 i 4 mà dreta, Víctor Mampel de 30 anys d'edat i habitant a la nostra ciutat al carrer de Martí Alegre 63.

També ha estat curat el nen de 2 anys Jordi Gassó domiciliat a la carretera de Matadepera 11, presentant segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferida contusa regió superficial esquerra, a causa d'haver caigut eu el seu propi domicili.

Ha estat assistit de cremades de 1er. i 2on. grau commina esquerra de l'ull dret. Francesc Verdaguer de 32 anys d'edat, i amb domicili al carrer Balmes 60. de resultes d'un accident de treball.

TERCERA EMISSIÓ DE «LES ARTS AL SERVEI DEL POBLE».

A dos quarts de deu d'aquesta nit, «Amics de les Arts», oferirà per mitja del micròfon de Ràdio Terrassa, la seva tercera emissió de «Les arts al servei del poble» dedicada a homenatjar la figura de Wagner, el 54 aniversari de la mort del qual s'ha escaigut aquests darrers dies.

Per aquest motiu, figurarà en l'emissió un interessant treball destinat a posar de relleu la personalitat i l'obra del gran músic, deguts a l'autoritzada ploma del company Marc Armengol, adscrit a l'entitat, que amb la seva col·laboració vol ajudar la lasca d'orientació artística empresa per l’actual junta d'Amics de les Arts».

L'emissió serà completada amb les interessants seccions de costum.

EL FALL DEL CONCURS DE CARTELLS D’«AMICS DE LES ARTS»

Dissabte 16, a les sis de la tarda es reuní, en el local d’«Amics de les Arts» el Jurat que havia de fallar el concurs de cartells de caràcter antifeixista organitzat per aquesta entitat.

El Jurat estava integrat per Emili Reyes en representació del Sindicat de Dibuixants (Secció de Publicitat) de Barcelona; M. Palet i Martí per la Comissió de Cultura del Ajuntament; Isidre Marbà .per la C.N.T.; Josep M.ª Giralt per la U. G. T. i Josep Marimon per la Junta Directiva d'«Amics de les Arts».

La labor de dit Jurat fou extremadament entretinguda per la bona qualitat de la majoria dels cartells presentats. El company Reyes, de la capital, queda molt ben impressionat per la qualitat de bons dibuixants que tenim a la nostra ciutat segons es desprèn dels treballs presentats pels concursants.

S'adjudicà al primer premi, lot de llibres cedit per l'Ajuntament, al cartell «Som forts!» obra de Marian Armengol. L'accèssit de la C. N. T. una valuosa figura artística bronze, correspongué a Isidre Òdena pel cartell «Primer morir dempeus...» El Jurat feu remarcar que aquest cartell era el més valent i el quin s'adaptava millor a la finalitat del concurs. L'accèssit de la U.G.T. que consistia en material per a pintar s'atorgà al cartell «Per una Espanya obrera» per Jacint Morera.

EI Jurat demanà féssim constar la seva compromesa missió de triar els cartells entre uns quants que al seu judici també mereixien ésser premiats. Per tant ja que no havia  premis per a tots cal remarcar la qualitat dels cartells: «La sang l'ofega», eliminat per haver estat presentat passat el plaç d'admissió; «Eviteu el mal veneri», eliminat per no encaixar prou bé amb el caràcter del concurs; «l’art al servei del poble» de tema excel·lent; «El feixisme és la guerra» i «Catalunya 1937». Aquests cartells es deuen als pinzells dels artistes Armengol, Albareda, Cortés, Albareda i Donés, respectivament.

Dissabte quedarà oberta al públic l’exposició d'aquestes obres dels nostres dibuixants, pintors i cartellistes.

No hay comentarios: