viernes, 15 de enero de 2021

El Dia, edició de dilluns 15 de febrer de 1.937, pàg. 2 i 3

Concurs de contes socials.

Una de les tasques més urgents que ha de realitzar la nostra entitat es la d'orientar les arts cap a les noves formes socials que s'estan estructurant. Al mateix temps, però, cal fer assequible a la massa la manera d'expressar lliurement els seus sentiments, lluites, problemes, ideals, etc. Perquè és d’entre aquesta massa anònima que ara lluita i treballa per una societat millor, que n’han de sortir els artistes nous que han de demostrar la puixança que porta en germen la nostra revolució

Amb aquest fi, la Junta Directiva , .d’Amics de les Arts, creu convenient obrir un concurs de contes socials, que es regirà per les següents:

Bases

PRIMERA. ─ Els treballs que es presentin mecanografiats o escrits en una sola cara de paper, amb lletra clara i llegible, tindran una extensió màxima de quinze quartilles.

SEGONA. ─ Podran concórrer a aquest CONCURS DE CONTES SOCIALS, tots els obrers i escriptors d’aquesta ciutat, siguin o no socis d’Amics de les Arts i els socis d’aquesta entitat que resideixin a fora de Terrassa.

TERCERA. ─ Els temes encara que lliures, hauran de tenir caràcter social i podran ésser escrits en castellà o català.

QUARTA. ─ Els treballs, han de ésser inèdits i s’enviaran sota sobre tancat i sense signatura, la qual anirà tancada en plica a part damunt la qual es llegirà el títol de l’escrit.

CINQUENA. ─ El termini d’admissió de contes quedarà tancat el 15 de març proper i el veredicte es farà públic per mitjà de la premsa tot al més tard, un mes després.

SISENA. ─ El Jurat qualificador estarà compost per un representant de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament  dos escriptors de Barcelona, un escriptor de la localitat i un dirigent d’Amics de les Arts.

SETENA. ─ Hi haurà tres premis.

VUITENA. ─ Tots els treballs que vulguin optar al Concurs, hauran d’enviar-se al local de l’entitat organitzadora; Milícies Catalanes, 56.

Terrassa, febrer de 1.937.

BARCELONA BOMBARDEJADA.

El proppassat dissabte, a les 10 de la nit, foren apagats els llums de la ciutat.

Per ràdio acabava de donar-se l'avís que un vaixell facciós bombardejava Barcelona.

Les persones que es trobaven en els centres d'espectacles romangueren en els seus llocs, car foren prèviament advertides del que passava.

La ciutat romangué una hora a les fosques, en el transcurs de la qual, poques persones circularen pels carrers. La majoria de ciutadans en els llocs on es trobaven, que foren il·luminats circumstancialment amb espelmes o altres mitjans d’il·luminació.

Prop de les onze, el corrent elèctric fou obert novament i la ciutat recobrà el seu aspecte normal.

Durant el dia d’ahir el tema de les converses fou el criminal atac comés pel vaixell feixista contra la població civil de la capital.

Les noticies que es varen anar reben duran el dia, sobre les destrosses i assassinats comesos per les granades feixistes, ompliren la indignació als terrassencs.

Molts conciutadans varen traslladar-se a Barcelona, per tal de constatar personalment els resultats de la covarda agressió.

En resum, aquesta sols ha aconseguit posar en evidència una vegada més davant els nostres ciutadans, la inhumanitat de procediments que empren els feixistes per a «salvar España».

NOTA DE LA COMISSIÓ DE SEGURETAT (DEPARTAMENT D'INVESTIGACIÓ).

“Davant la mala interpretació que pogués haver causat a l’opinió la publicació d'una nota al diari local "Front" avalada i segellada per aquest departament d'Investigació, referint-se a un document adreçat a l'Alcalde d'aquesta ciutat, hem d'aclarir que el Consell Municipal no té jurisdicció en el departament a que es refereix, el qual depèn exclusivament de la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Així mateix fa públic aquest Departament d'Investigació que per salvar totes aquelles contingències que representen el que alguns elements poc afectes, al règim s'infiltrin en llocs de responsabilitat, hi ha en cada Departament del Govern de Catalunya la seva comissió de control. La prova l'és, que dies enrere visità els Jutjats d'aquesta ciutat l'inspector dels Tribunals Populars de Catalunya, i es posà en coneixement de les organitzacions sindicals C. N. T. i U. G. T. i el partit polític E. R. C. que dintre breus dies efectuaria una nova visita per tal que en ella les esmentades organitzacions hi aportessin totes aquelles suggerencies de caire jurídic que tinguessin a bé com així mateix, se'ls" demanava l'opinió del personal dels] referits Jutjats.

Per tant, aquest departament d’Investigació aclareix davant del poble, antifeixista l’al·ludida nota publicada i lliurada als diaris locals el dia 11 del mes corrent”.

EL PRESIDENT DEL CONSELL MUNICIPAL A VALÈNCIA.

Ahir sortí a la ciutat del Túria acompanyat del Conseller de la Comissió, d'Economia company Sanahuja i del seu secretari particular company Rovira, el president del nostre Consell Municipal, En Jaume Figueres.

Han motivat aquest viatge, assumptes de gran importància per a la indústria terrassenca, els quals han d'ésser tractats directament amb elements del Govern de la República.

Fins demà a la tarda no retornaran, ala nostra ciutat I ‘Alcalde i els sens acompanyants.

RETORN D'UN MILICIÀ RECLAMAT.

Dies enrere, el jove de 17 anys, Albert González López sense comptar amb el permís dels seus pares; va enrolar-se a les milícies del P. O. U. M., ingressant a la columna Pedrola.

Reclamat pels seus pares, la policia local aconseguí que la de Lleida pogués fer desistir el jove González dels seus propòsits, havent estat traslladat a la nostra ciutat, després de les diligències corresponents, essent retornat, a casa seva.

No hay comentarios: