jueves, 7 de enero de 2021

El Dia, edició de dimarts 09 de febrer de 1.937, pàg. 2 i 3

Son detinguts alguns individus organitzadors de la Cinquena Columna local.

A la Conselleria de Seguretat, departament d’Investigació, feia dies que es venien rebent denúncies i confidències, referent a les sospitoses activitats de determinats individus residents a la nostra ciutat.

Aquests terrassencs, aparentment inofensius, desenrotllaven quietament, segons sembla, una activa tasca que resultaria notablement perjudicial per a l'actual règim.

Aquestes feines, estaven destinades a preparar una organització que afavoriria, els feixistes, cas que aquests, per un atac a les nostres costes o per altres llocs, poguessin arribar vers la nostra ciutat.

La intenció d'aquests elements, organitzadors de la Cinquena Columna local, era muntar uns cossos per tal que en arribar aquell moment, llançant-se als carrers de la nostra ciutat protegirien determinats llocs punts estratègics.

Tots aquests propòsits han quedat demostrats gràcies als resultats d'uns registres practicats per les patrulles del Departament d'Investigació, car foren trobats alguns documents demostradors d'aquests propòsits.

Aquesta documentació dona compte de com estarien compostos, els referits cossos que voldrien ajudar l'acció del feixisme. A la vegada contenien els noms de tots els individus complicats en la formació de la Cinquena Columna.

Els treballs de les patrulles, donaren com a resultat la detenció d'alguns d'aquests individus compromesos, tots els quals, pertanyien a «Acción Ciudadana», la macabra organització de trista memòria.

Els detinguts s'anomenen: Josep Alavedra Alsina, el qual estava adscrit a un partit antifeixista local Pere Capella Autonell, Nicandre Granja Solanes, Feliu Bertran Valdoví i Ramon Domingo Bargalló, els quals estaven encarregats de custodiar l’edifici de “Terrassa Industrial”, en cas d’ajudar algun inesperat cop feixista.

Alguns altres elements que figuraven en les llistes descrites, han pogut fugir, abans de poder ésser detinguts.

Els components locals de la Cinquena Columna, han estat posats a disposició del cap de serveis d'Ordre Públic de Barcelona, company Dionís Eroles.

Les brigades locals prossegueixen les seves actives gestions encaminades a acabar d'aclarir aquest assumpte, creient-se que aviat serà possible practicar alguns altres serveis d'importància, que frustraran els projectes de la Cinquena Columna local.

CITACIÓ DE PATRONS DESAPAREGUTS.

El Diari Oficial de la Generalitat, del proppassat dissabte, publica la següent ordre:

«En compliment del Decret del 24 d’octubre del 1.936 els patrons, gerències o representacions patronals legalitzades de les empreses que a continuació s’esmenen, són requerits a personar-se en el termini de 5 dies, a comptar de la data en que aparegui la present citació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, davant la Junta de Control Sindical, ben entès que de no fer-ho així, d'acord amb l'art. 2.º del referit Decret, és considerarà que el patró citat abandona la seva indústria i, per tant, es procedirà tot seguit a la seva; col·lectivització».

A continuació, es publica una relació de patrons reclamats, entre els quals s'hi troben els següents, de la nostra ciutat:

Josep Arnaus, fàbrica de filats.

Ramon Alegre i Vancells, Sant Gaietà, 57.

A. i J. Freixa i C.*, Carretera de Montcada, 320.

R. Mauri i Poal, Filats.

Manufactura Auxiliar, S. A., Blanqueig, tint, etc.

Miquel Puigbó i Cots.

Vallhonrat i Cª.

Eceizabarrena Germans, Sant Ildefons, 35.

Amadeu Vila, Rambla d’Egara, 288.

Josep Tapiolas, E.C.

Alfons Arnaus i Vila, Rambla d' Egara, 292.

Francesc Onandia, Sant Llorenç ,7

Jaume Mas i Masana, Successor, Sant Quirze, 41.

Gorina Grau, Sant Genis, 85.

Jaume Pons I Solà.

CREDIT EXTRAORDINARI A FAVOR DEL NOSTRE AJUNTAMENT.

El Diari Oficial de la Generalitat del proppassat divendres publica la següent disposició del departament de Finances:

Per tal que l'Ajuntament de Terrassa pugui atendre, de faisó peremptòria la solvència de crescudíssimes despeses derivades, entre altres obligacions contretes, de contractes d'obres públiques, les quals per a remeiar l'atur forçós es troben en plena execució.

Vist l'informe emès per la Intervenció General, en compliment d'allò que disposa el Decret del 9 del mes que som, i d'acord amb el Consell,

Decreto:

Art. 1.er Es concedit a l'Ajuntament de Terrassa un avenç reintegrable de 100.000 pessetes, per tal de poder atendre les despeses precedentment esmentades.

Art. 2.on Es habilitat un crèdit extraordinari pel dit import de pessetes 100.000.

Art. 3.er Oportunament es donarà compte al Parlament de Catalunya de la present disposició.

El Conseller Primer

i Conseller de Finances,

JOSEP TARRADELLAS

D'INTERÉS PER ALS QUE APRENEN LA INSTRUCCIÓ MILITAR.

Els ciutadans que aprenguin la instrucció a la nostra ciutat i no hagin practicat l'exercici de tir, hauran de presentar-se demà, dimecres, de dos quarts de deu a les onze del matí i de les dues a dos quarts de quatre de la tarda, al Camp del Terrassa F. C, al objecte de practicar el dit exercici.

ASSISTIT AL DISPENSARI D'URGENCIA DEL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC.

En les darreres vint-i-quatre hores s'ha. Registrat el següent accident al Dispensari:

Oscar Duc, natural, de Mèxic i habitant a la nostra ciutat, carrer de Joaquim Maurin, 12, ha estat assistit a causa d'un atac que li sobrevingué mentre feia cua per tal d'adquirir oli. Després de retornat, passà al seu domicili.

NOTA IMPORTANT DE LA PRESIDÈNCIA DEL CONSELL MUNICIPAL :: LA VENDA DEL PA.

-A l'objecte de cercar una solució al problema de proveïment del pa a la nostra ciutat i així mateix en el referent a la seva distribució al públic, aquesta Presidència d'acord amb la Conselleria Municipal de Proveïments i del Comitè Econòmic (C.N.T.-U.G.T.) de la Indústria Flequera Socialitzada han celebrat una molt laboriosa reunió, fruit de la qual ha estat el següent acord:

“A partir de demà, dimecres, dia 10, romandran obertes al públic TOTES les expenedories de pa de la nostra ciutat, les quals ho són en nombre de 61, i hom despatxarà al veïnat aquest important comestible, de les sis de la tarda a deu de la nit, subministrant-se als compradors la meitat de la ració —amb caràcter provisional─ puix demà passat ja es realitzarà amb tota normalitat i a ració completa el subministrament del pa".

La Presidència del Consell Municipal espera que aquest acord contribuirà a esvair tota mena de recels i que facilitant-se l'adquisició de tan essencial queviure podran desaparèixer absolutament aquelles espectaculars alarmants cues que ajudaven a fomentar un estat d’inquietud tan perniciós com necessari.

No hay comentarios: