domingo, 17 de enero de 2021

El Dia, edició de dimarts 16 de febrer de 1.937, pàg. 2 i 3

CONSTITUCIÓ D’«ELS AMICS DE LA U. R. S. S.»

Diumenge va tenir lloc al local del P. S. U. C. l’anunciada assemblea, per tal de formar a Terrassa “Els Amics de la U. R. S. S.” Assistint a aquest acte un delegat del Comitè Nacional, un delegat del Comitè Comarcal, nombrosos militants del P. S. U. i les representacions oficials de la Fraternitat Republicana Federal de les J. S. U., del S. R. I. dels grups d’Estudiants Marxistes, i gran nombre de simpatitzants.

Els companys delegats del Comitè Nacional i del Comitè Comarcal exposaren l’objecte perseguit pels “Amics de la U. R. S. S.” fent remarcar l’apoliticisme d’aquesta organització, adherint-se a les manifestacions dels dits companys, les organitzacions representades. Tot seguit es passa al nomenament del Comitè de la Secció de Terrassa dels Amics de la U. R. S. S.

Vista l’absència d’algunes organitzacions antifeixistes, es deixaren per suplir certs càrrecs i el Comitè constituït acordà reunir-se novament avui dimarts; a dos quarts de 10 de la nit, al local del P. S. U., amb la confiança que a la dita reunió hi acudiran totes les organitzacions antifeixistes.

Esperem també que el poble antifeixista de Terrassa comprendrà la necessitat  de la creació a la nostra ciutat d’”Els Amics de la U. R. S. S.” i que ràpidament comptarem amb una organització que demostrarà la nostra, adhesió al poble que tant ens ajudà en la nostra guerra contra el feixisme internacional i que ens farà conèixer la formidable obra realitzada per la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques.

LESIONAT.

Ahir va personar-se al Dispensari, Josep Blay Pascual de 43 anys de edat, el qual viu al carrer Salmerón, 141.

Va ésser assistit de les lesions causades en rebregar-se el colze, presentant així mateix, una excoriació a la ma dreta.

NOI QUE CAU.

Al dispensari fou curat de probable fractura del radi esquerre, a causa d’una caiguda a la via pública, el nen de 12 anys Jaume Carbonell, domiciliat a la carretera de Montcada, 263.

CEDULA D’EMPLAÇAMENT.

El Butlletí Oficial de la Generalitat, publica la següent citació:

“En mèrits de providència del Jutjat Popular suplent de la ciutat de Terrassa, dictada en l’expedient de jurisdicció voluntària, sobre adopció de la nena Maria Sánchez i Resina, pels consorts Manuel Requena i Moncada i Margarita Castro i Moreno, ha acordat emplaçar, pel termini de dos dies hàbils, la mare esmentada adoptada Fabiana Sánchez i Resina actualment en domicili i parador ignorats, per bé que el seu darrer domicili era el carrer de Cirés, nº 5, 2º de Barcelona, perquè passi pel Jutjat Popular de Terrassa, a manifestar si consent o denega l’adopció de referència, ben entès que si no ho fa el Procurador del poble acordarà el que de dret sigui més pertinent.

DONATIU AL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC.

L’Administrador d’acord amb el Control obrer d’una casa industrial socialitzada de pasta per a sopa, ha fet lliurament de l’import de les factures de desembre i gener, que sumaven en conjunt 360 pessetes.

Els dirigents de la mencionada institució benèfica, agraeixen aquest lloable gest.

NIETO DE MOLINA LLEGEIX UNA OBRA SEVA.

El proppassat dissabte, trobant-se casualment al saló de tertúlia d’Amics de les Arts el poeta i autor teatral n’Enric Nieto de Molina, aprofitant l’avinentesa per a oferir als presents la lectura de la seva sarsuela “La embrujaora”.

L’obra fou seguida amb molt interès pels assistents a l’acte, els quals la lloaren molt felicitant el seu autor per aquesta seva darrera creació.

Nieto de Molina aprofita l’ocasió per acomiadar-se car ahir dilluns abandonà la nostra ciutat on ha romàs una breu temporada per a reincorporar-se a Capitania, on presta els seus serveis.

AVÍS DE LA CONSELLERIA D’ECONOMIA QUE INTERESSA ELS LLANERS.

Per acord d'aquesta Conselleria d'Economia, es fa avinent a totes les empreses de la indústria llanera que abans del dia 20 del corrent hauran de trametre una relació detallada de les partides de pentinat del país i estrangeres, que tinguin en existència en els magatzems, pentinada o Condicionada, amb expressió de llurs qualitats.

Des d’aquest moment queden intervingudes totes les existències de pentinats i per consegüent abans d’efectuar cap operació de venda serà indispensable comunicar-ho a aquesta Conselleria, acompanyant una mostra expressant el preu en que hagi estat convinguda l’operació. No serà permesa la sortida de pentinats de Terrassa sense autorització d’aquesta Conselleria.

CITACIÓ DE PATRONS.

El Diari Oficial de la Generalitat, cita els patrons de les següents raons socials de la nostra localitat; Francesc Vieta, Barata i Caralt S.A., Igualtat, 15 i Salvador Segura per tal que es presentin dintre el termini de 5 dies, davant la Junta de Control Sindical Econòmic, ben entès que si no ho fan així, es considerarà que els patrons citats abandonen les seves indústries i per tant, es procedirà a la incautació de les mateixes.

HOME ATROPELLAT PER UNA BICICLETA.

Al Dispensari fou assistit ahir dilluns Pere Vilaseca, de 42 anys d’edat, domiciliat al carrer Fivaller, 147, que presentava segons diagnòstic del metge de torn, excoriació i contusió al peu esquerre, degut a haver estat atropellat per un ciclista a la via pública.

DONATIUS A LA CUINA POPULAR.

Conselleria de Seguretat (Dep. D’Investigació), 75 pessetes; Id. Id. Id. Id., 500 pessetes; Caixa d’Estalvis, 500 pessetes; Conselleria de Defensa, 500 pessetes, Un Carnicer, 20 pessetes.

COL·LECTIVITAT DE BARBERS (CNT – UGT).

La Col·lectivitat d’obrers barbers i perruquers, convoca tors els seus afiliats a la reunió general que tindrà lloc a les 10 d’aquesta nit, en el local social Joaquim Maurin, 76.

PROPER CONCERT AL TEATRE DEL POBLE.

El proper dissabte, a les 5 de la tarda, i organitzat per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament, tindrà lloc en el Teatre del Poble, la presentació a Terrassa de la notable pianista local Matilde Viver, la qual en companyia de l’excel·lent poeta rapsoda Angel Fons i Guitart donaran un recital de “la Música a través del Poeta”.

La Música a través del Poeta» és una modalitat que des de fa temps ja hem sentit a la nostra ciutat i per mitjà de les Emissores catalanes pel mateix poeta junt amb el pianista Gibert-Camins. Són comentaris que fan sentir als no experts, les inspiracions i els neguits que musics eminents han escrit.

«La Musica a través del Poeta» delectarà als amants de les sensacions pures de l’art mitjançant aquest programa:

                    I                                              

(Matilde Viver-Pons i Guitart)

Preludi Op. 28, nº 15 Chopin

Nocturn                         

Lotus Land                 Cyril Scott

Córdoba                     Albèniz

                    II

(Pons i Guitart)

L’Oda infinita                        Joan Maragall

Joglaressa d’ulls llòbrecs         R. Vinyes

La nit de Sant Jordi              Ventura Gassol

La relíquia                             Joan Alcover

Cançó de la doble amor        Josep Carner

Per què no vols que et besi jo...? M. Palet i Martí

La serra                                        Joan Alcover

                       III

(Matilde Viver, Pons i Guitart)

Clar de lluna                                Beethoven

Mallorca                                       Albèniz

Vals                                              Chopin

Dansa nº 5                                    Granados

Dansa ritual del foc                       Falla

La integritat de l’import recaptat previ el sufragi de les despeses, serà destinat a les institucions depenents de la Conselleria d’Assistència Social.

No hay comentarios: