domingo, 24 de enero de 2021

Front, edició de dissabte, 20 Febrer 1937, pàg. 2

El nostre mapa

Tot just fa uns dies que el nostre Departament de Propaganda ha presentat aquell monumental mapa d’Espanya que tots haureu pogut admirar a l’interior de la Llibreria Marxista, i ja ha pres carta de naturalesa entre els nostres conciutadans l’obligació diària de consultar la situació dels fronts de lluita, a través de les banderes roges i negres que ressegueixen i perfilen les zones lleials i les que dominen els facciosos.

I el més important del cas, ho es precisament l’escenografia de la carta geogràfica en si; no es la espectacularitat del mapa com a novetat interesant, els que s’emporten la curiositat i l’assiduïtat en la seva consulta. La importància i l’interès desvetllats a l’entorn del nostre mapa, hem de cercar-los en el verisme que presideix l’enregistrament de les operacions dels diferents fronts de lluita i la certesa amb què hi son consignades les variacions que continua i diàriament es succeeixen en els camps de batalla.

Madrid, Carabanchel, Jarama, Màlaga, Oviedo, Osca, Saragossa, Terol, i ... tots els altres fronts que si hom no els té en compte, es molt fàcil recordar-los només escoltant les controvèrsies dels estrategues espontanis que, amb una assiduïtat digna de millor causa, sostenen davant aquella pancarta que reprodueix la carta geogràfica de la Península Ibèrica.

I ... es una  creació del Departament de Propaganda del P. O. U. M.

OFRENA D’UNA SENYERA A LA U. R. S. S.

Tal com ja es va anunciar dies enrere, els obrers de la casa “Vapor Gran” d’aquesta ciutat, van confeccionar una bandera per tal de fer-ne ofrena al país amic de la U. R. S. S.

Oficialment, ja podem avançar al poble de Terrassa, que el proper diumenge dia 21 del corrent, a les 10 del matí, sortirà una comissió en direcció a Barcelona, per tal de lliurar l’esmentada bandera al cònsol de la U. R. S. S.

PER A VIATJAR JA NO ES NECESSITA PASSI

La Conselleria de Seguretat Local fa públic per a coneixement dels companys que es veuen precisats a traslladar-se en diferents localitats per via fèrria, que en endavant no serà necessari proveir-se de cap passi ni document.

LECTURA COMENTADA A L’ATENEU POPULAR “ESTUDIOS”

Continuant les conferències i lectures comentades que aquest Ateneu ve donant els diumenges sense interrupció en el seu local social, Bartomeu Amat, 108, tindrà lloc demà, a dos quarts de 6 de la tarda la lectura comentada “Les bases morals de l’anarquia”, que correrà a càrrec de Pere Gori.

INGRESSAT A LA CAIXA DE L’AJUNTAMENT

La Conselleria de Seguretat Local ha ingressat a la Caixa de l’Ajuntament 1.000 pessetes, producte de multes i incautacions recollides.

LES REPRESENTACIONS D’AVUI I DEMÀ AL TEATRE DEL POBLE

Avui a la nit es posarà en escena al Teatre del Poble, “La Dona Verge”, drama en tres actes, original de Manuel Fontdevila.

Demà, a la tarda, estrena del melodrama popular d’En Salvador Bonavia, “La Presó de les Dones”. A la nit, es representarà “Marits Pecadors”, comèdia en tres actes, de Lluis Elies.

Aquestes tres representacions seran posades en escena per la primera Companyia procedent del Teatre Romea de Barcelona, Maria Vila i Pius Daví.

Preus de costum, per han quedat suprimides les mitges entrades i els passis a favor.

RADIO BENEFICÈNCIA LOCAL

Un gest exemplar digne d’imitar, es el de les treballadores de la casa Torredemer, les quals acaben de lliurar a Ràdio Terrassa, catorze jerseis i quatre bufandes, tot de bona qualitat, amb destí als necessitats i refugiats dels fronts de guerra. Té més importància el donatiu, si hom té en compte que la confecció de les peces de roba esmentades ha anat a càrrec de les mateixes donants.

La Secció de Beneficència de Ràdio Terrassa funciona en caràcter permanent.

ATENEU “AMIGOS DEL LIBRO”

Seguint el cicle de conferències que es van portant a cap en aquest Ateneu, demà a les cinc de la tarda correrà a càrrec del company Graells la dissertació del tema: “Individualisme”, el qual promet ésser força interesant.

BALL A BENEFICI DELS FERITS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per avui, a dos quarts de 10 de la nit, tindrà lloc en el Saló Catalunya un ball organitzat pels camarades de la Columna Durruti, a benefici dels seus companys ferits.

Aquest ball, a més, servirà de comiat d’aquests braus lluitadors.

DETENCIÓ D’UN SERGENT RETIRAT DE LA GUÀRDIA CIVIL

Les brigades del Departament d’Investigació han detingut el sergent retirat de la guàrdia civil, Lluis Padilla, element reconegut com a simpatitzant del moviment facciós, que estava emboscat en el quarter Ausias March, de la capital.

Aquest individu, que vivia a la nostra ciutat, al carrer de Salvador Seguí, 151, ha estat posat a la disposició del cap dels Serveis Generals d’Ordre Públic, company Eroles.

DONATIU PELS REFUGIATS DE GUERRA

Del Comitè Econòmic del Teatre del Poble, la Conselleria de Cultura ha rebut vuit entrades, per a la funció teatral que es celebrarà aquesta nit, per tal que siguin repartides entre refugiats de la nostra localitat.

Aquella Conselleria dona les més expressives gràcies als donants.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE FINANCES

La Conselleria Municipal de Finances (Secció Banca) posa a coneixement de tots els industrials, comerciants i petits detallistes, l’obligació que tenen de presentar en aquestes oficines, mitjançant els impresos que la mateixa facilita, la relació nominal per duplicat dels setmanals o mensualitats que els correspongui satisfer. El fet de posseir numerari suficient en caixa per a poder atendre el setmanal, no els relleva d’aital obligació.

També recorda el compliment de la disposició del Govern de la Generalitat de Catalunya implantant l’ús del xec bancari, per tal d’evitar les dificultats de circulant, havent, per tant, d’efectuar totes les empreses, industrials i mercantils, llurs operacions de Caixa superiors a 1.000 ptes., mitjançant talons barrats en blau quan siguin comptes corrents intervinguts i en vermell, quan afectin a comptes corrents lliures, sancionant-se als infractors d’aital disposició amb una penyora.

UN DESTACAMENT DE LA DIVISIÓ LENIN DEL P.O.U.M. AL FRONT DE TEROL,

EL CAMARADA LLOVERA HI VA DE CAP MILITAR

Un destacament de 520 homes sota el comandament del company Llovera, han sortit del Front d’Osca amb destí a Montalban, sector Terol, per a completar les nostres forces d’aquest Front.

Entre Aquests camarades de les nostres Milícies hi van nombrosos companys de Terrassa, que fins ara havien estat a Quicena.

REUNIÓ DEL COMITÈ COMARCAL DEL P.O.U.M.

Es recorda a tots els Comitès Locals dels pobles de Matadepera, Ullastrell, Castellbisbal, Vacarisses, Rellinars, Esparraguera, Pins del Vallès, Rubí i Sabadell, que el diumenge dia 21 del corrent, a les deu del matí, es celebrarà la reunió ordinària de delegats comarcals en el local del Departament de Propaganda del P.O.U.M. Milícies Catalanes, 52.

AVÍS ALS MILICIANS AMB PERMÍS

Es fa avinent a tots els milicians de la Bandera Llovera Columna Pedrola, que gaudeixen de permís, han de presentar-se el proper dilluns, a les nou del matí a l’Estació del Nord, per tal de sortir cap al front.

No hay comentarios: