domingo, 10 de enero de 2021

L’Acció, edició divendres, 5 de Març de 1.937, pàg. 1

El Ple municipal d'anit passada ha acabat amb una jocunda amenaça

Un conseller del P.O.U.M. ha dit que si diumenge la Banda Municipal fa concert al Passeig els músics saltaran el templet pel dret.

Heus ací com els músics quedaran convertits en acròbates

El comentari

Amb tota normalitat i rapidesa vàrem arribar a l’últim apartat de l'ordre del dia, ja que tots els dictàmens varen aprovar-se per unanimitat i sense la més petita objecció, però en ésser a les proposicions la C.N.T. per boca del Dr. Palau, va presentar-se legalista a tota ratlla i va brindar-nos un extens debat, en el qual es parlà d'uns empleats municipals acomiadats per l'anterior Ajuntament d'Esquerra en el començ del període revolucionari. Aquests empleats estan afiliats a la C.N.T. i aquesta per aclarir la situació dels mateixos, acusats de desafectes al règim, vol que es portin als Tribunals Populars. I així es farà..., a el Sindicat mateix a què pertanyen ho demana, què menys es pot fer? Per part dels consellers d 'E.R. de C. la posició era ben clara. Acceptar plenament la responsabilitat de l’Ajuntament esquerrà què va acomiadar aquells empleats, i esperar que la responsabilitat de depurar els organismes públics sigui sentida per tots els sectors antifeixistes, col·laborant així a la tasca iniciada per l'Esquerra en el Municipi local. I per això és en aquest sentit que es manifestaren els consellers de la nostra minoria.

Per arrodonir la sessió d’anit sols hi mancava l’amenaça que el P.O.U.M llançà per boca d’En Vendrell, contra una manifestació d'art popular a la via pública. Certament l'actitud d'aquests «revolucionaris» és ben «desconcertant »... Cal esperar que diumenge no s'arribarà a un «desconcert». Seria lamentable que es repetís allò de «con la música a otra parte». Es de creure que hom sabrà distingir l'art de la moixiganga ...altrament podria confondre's un revolucionari amb un «matón».

La sessió

Amb un retard com sempre, per no perdre la costum de tres quarts d'hora es comença la sessió. Són tres quarts d'onze.

Hi assisteixen els consellers Torres, Puig, Serra, Domingo, Graells, Martí, Garriga, Palet, Boada, Ribera, Montfort, Macias, Batlle, Pujolà, Banyeres, Bové, Sanahuja, Sarlé, Vendrell, Sàbat, Palau, Reig, Marchiran, Pedro, Aldave, Mur, Jové i Andreu.

A la presidència Figueres.

Es llegeix l'acta anterior que s'aprova tot seguit. Es passa al despatx d'ofici que s'aprova també. S'aprova també la dimissió del company Montsonís i s'accepta la provisió de la seva vacant en el company Bach que pren possessió del seu càrrec.

S'entra llavors a la lectura del dictamen deixat damunt la taula al Ple del dilluns sobre la proposta de control de les introduccions del vi i de la seva distribució dintre el terme municipal, dictamen que en última sessió havia estat motiu d'un llarg debat, i s'aprova sense la més lleu discussió.

S'entra tot seguit a l'ordre de Nou Despatx.

Nomenament de personal encarregat de neteja d'edificis escolars i s'aprova.

Se n'aprova també un altre relatiu amb l'Institut Psicotècnic de l’Oficina d'Orientació i Selecció Professional.

S'entra a l'assumpte relatiu al règim administratiu de la vivenda i el company Puig, després d'explicar l'organització del Comissariat de la Vivenda, proposa que es faci com a Barcelona, on en un decret signat el 27 de febrer últim s'autoritza a la Comissió el control i cobrament de totes aquelles vivendes que es pagui algun lloguer, restant un deu per cent del que es recapti, per tal de fer totes aquelles millores de sanejament, venint a constituir una avantatge pel nostre municipi, i al mateix temps donar més impuls al ram de la Construcció.

Aquesta proposició és acceptada per unanimitat.

Es passa a una petició d'ajut per a l’Acondicionament Terrassenc, la que és aprovada.

No hi ha proposicions de caràcter urgent, i s'entra a Precs i preguntes.

Palau, de la C.N.T., demana en nom del seu partit, que per estar més tranquils de consciència, aquells empleats municipals que varen ésser trets de l'Ajuntament per existir càrrecs acusatoris contra d'ells, que siguin portats ara al  Tribunal Popular, i que el Tribunal dictamini. i que en cas absolutori siguin reposats a llurs càrrecs.

Sobre aquesta proposició s'obre un llarg debat en el qual hi prenen part Domingo, Aldave, Palau i Palet.

El nostre company Palet, en nom de l'Esquerra, puntualitza i fa constar que aquests empleats varen ésser expulsats de l'Ajuntament amb motiu d'un decret de la Generalitat, en el qual s'ordenava que es separessin tots aquells empleats desafectes al règim, i que llavors no hi havia Tribunal Popular per jutjar-los.

Explica també com es va portar a terme aquesta disposició i diu que l'Esquerra es fa responsable d'aquest cas i que no té inconvenient de que es portin als Tribunals Populars.

El debat s'enverina i hi ha diverses discussions, per puntualitzar, i en el qual hi prenen cartes Garriga, Bové, Pedro, Vendrell, Palau, Domingo i Jové.

S'intercalen en aquest debat unes al·lusions plenes de correcció, i la cosa s'embrolla per moments fins que després de molt discutir s'acorda que les diligències per portar aquest afer als Tribunals Populars sigui feta per Seguretat, però fent-ne una ressenya a les entitats no abans consultades que són el P.O.U.M. i A.C.

Vendrell demana que se suspenguin tots els actes públics que s'han de celebrar diumenge al matí, tota vegada que les joventuts llibertàries celebren un acte. Diu que ja han enviat un comunicat.

El President li diu que encara no s'ha assabentat d'aquest comunicat, i s'aclareix que ha estat portat a l'Ajuntament molt tard. I que ara ja és a la Presidència.

Vendrell demana també que se suspengui un concert de la Banda Municipal que està anunciat diumenge el matí al Passeig.

Palet aclareix que el concert no és un acte de moixiganga sinó un acte cultural, i que no es pot privar de cap manera.

Vendrell diu que les joventuts llibertàries faran saltar els musics pel dret.

Sense res més a discutir s'aixeca a un quart d'una.

No hay comentarios: