sábado, 23 de enero de 2021

L’Acció, edició dissabte, 20 de Febrer de 1.937, pàg. 2

Per què el nostre diari no pot publicar certes notícies?

Tornem a adreçar-nos als lectors en termes d'aclariment per l'absència de certes notícies locals que poden remarcar a les nostres columnes, si és que les constaten amb les que publiquen els altres tres col·legues de la ciutat.

Aquesta situació nostra està justificada. Mentre nosaltres ens sotmetem a les ordres emanades del Consell Municipal respecte la centralització de les notícies oficials a l’Oficina de premsa creada per la Conselleria de Cultura, i no admetem res de caràcter oficial que no vingui controlat i intervingut per l'al·ludida oficina, els altres companys de premsa accedeixen, febles, a tota mena d'invitacions, i van al domicili de les Conselleries que els sol·liciten, a la recerca d'aquelles notes que els seus autors no volen sotmetre al control de l'oficina de premsa.

Heus ací els motius de què «L’ACCIÓ» hagi deixat aquests darrers dies, de publicar certes notícies, que potser cap col·lega hauria pogut publicar, pels especials termes de les mateixes, si haguessin estat sotmeses als controls de l'oficina responsable.

Apel·lem, una vegada més al bon criteri dels companys reporters. No som en l’ègida del control? Doncs, que s'hi sotmetin, si aquest control va imposat, com ve la que glossem, per les autoritats municipals.

I si aquest argument no fos prou, haurem d'apel·lar potser, als dictats de la dignitat professional, que ara i tots temps priven i han privat a la premsa d'anar a atendre indicacions verbals o escrites de persones que no estiguin sotmeses a l'òrbita de la responsabilitat. El periodista terrassenc encara que sigui dels que només lluiten per a aconseguir una gasetilla més, no ha de prestar-se a servir d'encobridor de qui no vol sotmetre's a unes disposicions dictades unànimement per unes autoritats representants de múltiples criteris antifeixistes.

Als nostres lectors però, sotmetem aquest conat de litigi periodístic, perquè comptem que sabran comprendre'l i aplaudir-nos per la nostra actitud de disciplina a les consignes municipals.

C.N.T.  A.I.T. SINDICAT ALIMENTACIÓ.

Tots els cambrers, cuiners i similars d'aquesta secció, son convocats a la reunió que tindrà lloc el dilluns, dia 22, a les 3 de la tarda, a llur local social, Joaquim Maurin, 76. baixos, per a tractar el següent ordre del dia:

1. Nomenament mesa de discussió.

2. Lectura de l'acta anterior.

3. Informe delegats al Ple Regional.

4. Nomenament secretari de Zona.

5. Assumptes generals.

CAIXA POSTAL D’ESTALVIS.

Hem rebut la següent nota:

AVISO; Por Decreto del Gobierno de la República fecha 13 del actual, a partir del primero de Enero  último, el tipo de interés en las libretas de libre disposición, será el 3 por 100. Quedan subsistentes las libretas a plazo de un año con el 3 y medio por 100. Las libretas a plazo de 3 y 6 meses, quedan de libre disposición.

Tarrasa a 19 de febrero de 1937.

—El Administrador de Correos.

UNS REFUGIATS SERAN OBSEQUIATS AMB ENTRADES PER A LA FUNCIÓ DEL TEATRE DEL POBLE.

Del Comitè Econòmic del Teatre del Poble, aquesta Conselleria ha rebut vuit entrades per la funció teatral que celebrarà avui dissabte, dia 21 del corrent, a la nit, perquè siguin repartides entre refugiats a la nostra ciutat.

Aquesta Conselleria dona les més expressives gràcies als donants.

DONATIUS A LA CUINA POPULAR.

Miquel Cuní, dos sacs de sal; Control de la Casa M. Gibert, 10 % descompte de la factura; Miquel Reig 5 % id.

LA BANDERA QUE ELS OBRERS DEL VAPOR GRAN DEDIQUEN A LA U.R.S.S.

Tal com ja es va anunciar dies enrera, els obrers de la casa «Vapor Gra n» d'aquesta ciutat, van confeccionar una bandera per tal de fer-ne ofrena al país amic de la U.R.S.S. Oficialment, ja podem avançar al poble de Terrassa, que demà diumenge dia 21, a les deu del matí, sortirà una comissió en direcció a Barcelona, per tal de lliurar l'esmentada bandera al cònsol de la U.R.S.S.

CONSELLERIA MUNICIPAL DE FINANCES (Secció Banca).

Aquesta Conselleria posa en coneixement de tots els industrials, comerciants i petits detallistes, l'obligació que tenen de presentar en aquestes oficines, mitjançant els impresos que la mateixa els hi facilita, la relació nominal per duplicat dels setmanals o mensualitats que els correspongui satisfer. El fet de posseir numerari suficient en caixa per a poder atendre el setmanal, no els relleva d'aital obligació.

També recorda el compliment de la disposició del Govern de la Generalitat de Catalunya implantant l'ús del xec barrat per tal d'evitar les dificultats de circulant, havent per tant, d'efectuar totes les empreses, industrials i mercantils, llurs operacions de Caixa superiors a 1.000, mitjançant talons barrats en blau quan siguin contra comptes corrents intervinguts i en vermell quan afectin a comptes corrents lliures, sancionant-se els infractors d'aital disposició amb la penyora corresponent.

ACORDS DE LA INDÚSTRIA FLEQUERA SOCIALITZADA.

Aquest Comitè davant dels fets que venen succeint-se que cada dia son de major gravetat donades les circumstàncies actuals, devem advertir a tots els companys que de cap manera deuen continuar aitals abusos i amb el fi d'acabar ràpidament amb això, aquest Comitè ha acordat prendre els següents acords:

Primer: A partir del dia d'avui queda rigorosament prohibit elaborar pa blanc o sigui fabricat solament amb farina blanca, puix que de cap manera ningú està autoritzat per a fer-ho.

Segon: Cap company podrà retirar pa, sigui quin sigui, el pretext del forn de la fabricació.

Tercer: Tot company que vulgui emportar-se pa, amb el fi d'evitar molèsties als seus familiars, podrà fer-ho amb la condició que té la obligació de passar per les oficines (Creu 1) per a què se li faci l'autorització corresponent amb la presentació de la tarja familiar, a la vegada que se li indicarà a quin forn tindrà de recollir-lo.

Quart: El company que no compleixi aquestes disposicions serà severament castigat pel que el cas requereixi, fins al punt de l'expulsió de la indústria o bé serà lliurat al Tribunal Popular.

Esperem del bon sentit de tots que acomplireu fidelment el vostre deure i especialment als delegats se'ls exigeix que tot company que negligeixi aital disposicions ho denunciï a l'acte, ja que en cas contrari, també serà responsable d'aquests abusos encara que s'excusi de no saber aquestes disposicions.

No hay comentarios: