martes, 5 de enero de 2021

Front, edició de dilluns, 8 Febrer 1937, pàg. 2

La febre de l'hort

Es quasi segur que no teniu molt costum de passejar-vos pels afores de la nostra ciutat. I no obstant, us deixeu perdre uns espectacles que s’ho val. Els suburbis de la nostra ciutat estan sofrint una transformació que no deixa de tenir certa gràcia. S’està verificant un repartiment de terres insospitat.

Qui ho havia de dir. La consigna de l’Esquerra que Macià va propagar en mítings i en la premsa ─ ho recordes?, es allò de la “caseta i l’hortet”─ està a punt de passar a la història completament superada.

Aneu pels encontorns de Can Aurell, de Can Palet..... Abans hi veieu una munió de camps per conrear, per on hi transitava tothom sense cap norma, tota vegada que no hi havia traçats i fressats. Ara la cosa va canviant d’una manera accelerada. A tot arreu contemplem unes tanques que rodegen petits hortets individuals o tot el mes, familiars. Alguns dels nous agricultors hi fan onejar àdhuc ─ en mig de les futures tomaqueres i dels futurs enciams─ els símbols de la Revolució. Hi ha canyes primes que aguanten petites banderes vermelles i roja i negres.

Què ha, passat?. Es una veritable revolució agrària el que s’està vivint als suburbis de Terrassa. Hi ha llocs que ja no sabeu per on passaré. Les tanques de fil-ferro us entrebanquen el pas a cada moment i heu de fer tota una sèrie de malabarismes per arribar a encetar un pas lliure.

Coneixeu la fal·lera de l’or, que va arrossegar cap Alaska a molts americans fantasiosos, al segle passat?. Doncs, ara, estem passant per una tongada semblant. Però el que en aquells il·lusos no era més que una quimera, moltes vegades inassolible, a la nostra ciutat esdevé una realitat evident, i tot això es el resultat de la Revolució.

No dubtem que aquesta febre de l’hort, té segurament una de les seves causes en el temperament emprenedor dels treballadors <<< il·legible >>> pensaríem gens en afirmar que aquests nous camperols improvisats, es senten empesos per una altra finalitat més egoista. Es indubtable que ha d’haver pesat en el seu ànim, la temença de que sobrevingut una època de “vaques magres”. La possibilitat d’una tongada de restriccions ha d’haver tingut molta influència l’activitat a que s’han lliurat molts obrers terrassencs que a quatre passes de la “seva casa”, han començat a remoure la terra i a sembrar-hi “quatre coses” pel que pugui passar.

A nosaltres no ens desplau, ni molt menys, aquest enrenou que s’observa en els suburbis de la nostra ciutat. Ens agrada, sobretot, perquè s’ha demostrat que sense la Revolució violenta, la petita consigna clàssica de l’Esquerra, esgrimida amb tanta unció en temps passats, hauria esdevingut una quimera. Com es pot veure, la Revolució també enderroca les quimeres i les converteix en realitats.

El que ens alarma una mica és que aquesta consigna no es propagui massa i que tothom vulgui aconseguir el seu “hortet”. Perquè als afores de Terrassa resta la poca terra per repartir i si persistiu la dèria ens crearia una situació insoluble.

PETER.

DONATIUS REBUTS A LA CREU ROJA

El Comitè Local de la Creu Roja, en aquests últims dies ha rebut dels obrers de la casa Ricard Julià, la quantitat de 25 pessetes, del Gremi de Xofers, 250 i de la Brigada secció Carretera Matadepera, 90. Es d’elogiar el gest d’aquests companys que no obliden l'obra humanitària, de la Creu Roja.

PAGAMENT DE FACTURES A LA CUINA POPULAR.

La Comissió  Municipal d'Assistència Social, posa en coneixement dels interessats, que demà dimarts, dia 9 del corrent, de tres a cinc de la tarda, es liquidaran les factures pendents de pagament corresponents fins el dia 6, contra presentació dels corresponents "vals".

DISPENSARI D’URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores, s'han registrat els següents accidents:

Margarida Sancho, de sis anys d'edat i domiciliada al carrer 22 de Juliol 626, presentant segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida contusa cresta ilíaca dreta i erosions cama, a causa d'haver estat atropellada por un automòbil.

Ferran Feliu, de 40 anys i habitant a la nostra ciutat carrer Primer de Maig, 45, a causa d'haver caigut d'un tramvia a Barcelona, fou curat de contusions a l’espatlla esquerra i ferides a ambdós genolls.

OBERTURA D'UNA NOVA ESCOLA PRIMARIA

En la via Durruti s'ha efectuat avui l'obertura de l'escola primària que s'estava instal·lant aquests darrera dies.

Aquesta escola que pot acollir dos-cents cinquanta infants, està emplaçada on era la casa Alegre. Estarà composta d'una aula de pàrvuls i tres unitàries.

SINDICAT DE BARBERS (U. G. T.)

Aquest Sindicat fa avinent que ha estat traslladada la seva antiga Secretaria que tenia establerta a la Joventut Terrassenca (Coro Vell) al local social de la U. G. T., Milícies Catalanes, 48.

"LES ARTS AL SERVEI DEL POBLE"

Aquesta nit, a dos quarts de deu en punt, per mitjà de Ràdio Terrassa, serà oferta la segona emissió de "Les arts al servei del poble", secció d'orientació en el camp artístic, a càrrec d’”Amics de les Arts".

Aquesta segona emissió, serà destinada a honorar la memòria del gran poeta rus Puixquín, l'aniversari de la mort del qual s'escau la present, setmana.

La sessió serà completada amb la radiació de música comentada, noticiari de l’entitat i seccions d'interès.

EL CONCERT DE JULI PONS

En el Teatre del poble tingué lloc el passat dissabte a les 5 de la tarda, el concert que l'eminent pianista Juli Pons havia de donar, sota els auspicis de la Comissió de Cultura del Consell Municipal i amb la col·laboració d'"Amics de les Arts",

Foren molt aplaudides les composicions que l’artista executà al plano essent l'acte un èxit de bon art musical i de públic.

Considerem, però que es poc decent valdre’s d’un pretès revolucionarisme i d'una propaganda de la U. R. R. S. i de Mèxic per organitzar un acte d'un profit gairebé particular.

NOVA ACTUACIÓ DE NIETO DE MOLINA A RÀDIO TERRASSA.

La recent audició poètica a càrrec de l’inspirat poeta Nieto de Molina que, en col·laboració amb el mestre pianista local Antoni Torres ens oferí la nostra Emissora, resultà una sessió selecta molt plaent als radiooients. Es per això que Ràdio Terrassa, d'acord amb el citat poeta i també obtinguda la col·laboració del mestre Torres, ha organitzat altra sessió Nieto de Molina, en la qual aquest digne hoste nostre declamarà algunes composicions inèdites, esperades amb interès en els medis literaris.

Aquesta sessió radiofònica serà oferta el dimecres d'aquesta setmana, a les vuit del vespre

DIVENDRES VINENT ES CELEBRARÀ LA CONFERÈNCIA D'ARTUR PERUCHO A "AMICS DE LES ARTS"

Refet de la indisposició que el va privar de donar l'anunciada conferència ahir, Artur Perucho ha comunicat a la Directiva d'”Amics de les Arts", que el divendres, dia 12, estarà en disposició de parlar sobre el tema "L'art com a instrument de propaganda social".

EL CAMARADA JOSEP MARIMON AQUEST VESPRE A RÀDIO TERRASSA

Formant part del cicle dc conferències organitzades amb motiu de la Conferència de la Indústria Tèxtil, aquest vespre, a les vuit en punt, el nostre camarada Josep Marimon farà un parlament des del micròfon de Ràdio Terrassa, sobre el tema "Indústria de la llana".

PEL TEATRE DE MASSES

Es prega a tots els camarades afiliats i simpatitzants que vulguin col·laborar en la secció de teatre com a actors, tramoistes, músics, pintors, etc., que passin a omplir la fitxa en el Departament d'Organització i Propaganda, qualsevol vespre de set a vuit.

Es convenient que es presentin també els que ja havien donat el nom darrerament.

HA ARRIBAT EL CORREU DE QUICENA

Hom fa avinent a tots els familiars dels nostres milicians destacats al front d'Aragó, sectors de Tierz i Quicena, que ha arribat el cotxe correu setmanal.

Per tant podran recollir tots els paquets i cartes al local del Socors Roig del P. O. U. M. qualsevol  dia de 6 a 8 del vespre.

No hay comentarios: