lunes, 25 de enero de 2021

Front, edició de dilluns, 22 Febrer 1937, pàg. 2

La dona en el Sindicat

Es de doldre els actes de lleugeresa comesos per alguns individus que ocupen llocs de responsabilitat dintre les organitzacions sindicals. Son moltes les dones carregades de bona fe i animades dels millors desigs que es convertirien en militants actives dels seus respectius sindicats si l’actuació de llurs dirigents fos més formal i seriosa. I es llàstima que per la irresponsabilitat d’uns homes, es perdi el treball a unes companyes que en els moments greus que travessem seria molt necessari.

Hem de convenir que el número de dones que treballen en les files de les organitzacions és molt limitat, en la majoria dels casos son bones, magnífiques militants, però això no es prou, fan falta companyes capacitades que es posin al costat dels homes que lluiten en pro de l’ideal revolucionari.

L’Església ho va saber comprendre i per això va dominar durant tants anys. Dona’m el cor de la dona i el cervell del nen, sovint repetit, i el mon sencer girarà entorn del Vaticà.

El fer molts anys que estigui sindicada i l’home format per dintre de les Juntes dels Sindicats, he comprovat que les dones que intervenen en els mateixos, no se’ls dona el tracte que se les hauria de donar ni el respecte que mereixen, i això, junt amb les promeses i converses en segona intenció. Ha fet que moltes dones, per la seva mentalitat i coneixements tècnics, farien una tasca profitosa en favor del proletariat i de les mateixes organitzacions, s’apartin d’elles.

Nosaltres, les dones que actualment militem als nostres sindicats, no volem que per més temps duri aquest estat de coses. Demanem que se’ns doni un tracte més correcte, més respectuós. Que els companys que treballen al nostre costat ens considerin com un membre més de la gran família sindical i no com un ésser de sexe diferent amb el qual pretenen moltes vegades saciar les seves necessitats fisiològiques.

Companys dirigents dels Sindicats: si voleu atreure-us la dona en grans quantitats, controleu més els vostres actes i sacrifiqueu, si es precís, els elements irresponsables de les seves paraules i actes.

Jenga

SAMUEL MORERA I BLANCO, HA MORT.

Víctima de la fúria feixista, atrapat per les bales dels enemics del poble espanyol, ha caigut sense vida el jove compatrici Samuel Morera i Blanco.

Samuel Morera i Blanco, fill de l’ex-alcalde Samuel Morera i Ribes, fou un dels primers d’allistar-se a la columna Macià-Companys.

En el millor període de la seva vida, 22 anys, l’ha atrapat la mort a Portal Rubio, front d’Alcanyiç, en la tarda del divendres. Una nova tragèdia més per la que hauríem de demanar comptes als grans traïdors de la seva pròpia pàtria.

Nosaltres, prescindint de matisos, volem palesar a l’organització Esquerra Republicana de Catalunya i als familiars del finat, els nostre més sentit condol per la pèrdua irreparable que sofreixen, amb la mort del company Samuel Morera i Blanco.

PROVES D'ARTILLERIA

La Conselleria de Defensa de Barcelona ha disposat que demà s’efectuïn proves d’artilleria pesada pels voltants de Matadepera. Ço que s’avisa als ciutadans per tal que en cas de sentir les detonacions, no s’alarmin.

DETENCIÓ D’UN SOSPITÓS

Feia dies que els elements que pertanyen al Sindicat d'Espectacles Públics havien observat que en les sales del cinema hi concorria un individu al qual se li observaven gests sospitosos.

Denunciat al Departament d’Investigació, anit fou detingut per les patrulles de control, que l’han deixat a disposició del cap de Serveis d’Ordre Públic.

Aquest individu ha resultat anomenar-se Santiago Badrinas Sala  i sembla ésser un element simpatitzant de l’alçament facciós.

LLOABLE GESTA DELS EMPLEATS DEL TEATRE DEL POBLE

La Conselleria de Cultura, organitzadora del festival de dissabte passat a la tarda al Teatre del Poble, ha rebut dels empleats del dit teatre, la quantitat íntegra de l’import dels seus jornals, que ascendeix a cent trenta-vuit pessetes, quina quantitat ha sigut lliurada a Assistència Social.

Alhora que la satisfacció de poder-ho fer públic, serveixi també per expressar la reconeixença de què són creditors tots els empleats del Teatre del Poble.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE FINANCES

La Conselleria Municipal de Finances (Secció Banca) posa a coneixement de tots els industrials, comerciants i petits detallistes, l'obligació que tenen de presentar en aquestes Oficines, mitjançant els impresos que la mateixa facilita, la relació nominal per duplicat dels setmanals o mensualitats que els correspongui satisfer. El fet de posseir numerari suficient en caixa per a poder atendre el setmanal, no els relleva d'aital obligació.

També recorda el compliment de la disposició del Govern de la Generalitat de Catalunya implantant l'ús del xec barrat, per tal d'evitar les dificultats de circulant, havent, per tant, d'efectuar totes les empreses, indústries i mercantils, llurs operacions de Caixa superiors a 1.000 pessetes, mitjançant talons barrats en blau quan siguin comptes corrents intervinguts i en vermell, quan afectin a comptes corrents lliures, sancionant-se als infractors d'aital disposició amb una penyora

CAL LLIURAR UNA DECLARACIÓ DELS SETMANALS SATISFETS

La Conselleria Municipal d'Economia posa a coneixement del poble terrassenc, que pels efectes de Control del Departament de Treball i a l'objecte de regularitzar i orientar l'economia de la nostra ciutat, es veu en la necessitat, per tal d'assolir aquells objectius, d'exigir dels Comitès de Control, Consells d'Empresa, Estaments anàlegs, Estaments oficials, caps d'Indústries i tots els altres comerços així com dels camperols, el lliurament a la dita Conselleria, Departament de Treball i Control d'Economia, d'una declaració jurada dels salaris setmanals satisfets als treballadors o que s'atorguin als caps de petites indústries, comerços o camperols, des del primer de gener del corrent any. Aquestes declaracions seran lliurades dintre el termini dels vuit dies següents a la publicació d'aquesta nota en els diaris locals.

Per tal de proveir-se de les fulles de declaració (gratuïtes), presentar-se a la Conselleria Municipal d'Economia (Departament del Treball i Control de l'Economia).

AVUI 4ª EMISSIÓ D'”AMICS DE LES ARTS"

Com de consuetud, aquesta nit a dos quarts de 10 tindrà lloc la 4ª emissió de "Les Arts al servei del poble", a càrrec d'"Amics de les Arts", per l'antena de Ràdio Terrassa.

El programa d'aquesta emissió d'avui, és el següent:

Primer.— Portada.

Segon.— Noticiari de l'Entitat.

Tercer.— Un disc: "Petrouchka", d'Igor Stravinsky.

Quart.— Lectura del treball "L'ofici de literat", de J. Morera Falcó.

Cinquè.— Un altre disc: "Fantasia Hongaresa", de Litz.

No deixeu d'escoltar-la.

No hay comentarios: