jueves, 7 de enero de 2021

Front, edició de dimarts, 9 Febrer 1937, pàg. 2

Alerta companyes!

No fa pas gaire temps que des d’aquestes mateixes planes us donava un crit d’alerta. A Barcelona s’havien fet cues pel pa, les dones de la capital havien fet manifestacions per a demostrar el seu descontent, però a qui el van demostrar?. Als feixistes que estan emboscats entre nosaltres.

Per què heu protestat, companyes, en la manifestació de la setmana passada?.

Per la manca de pa blanc? Si no hi ha com voleu que us el donin? Que no us feu càrrec que estem en plena guerra i hem de tocar les seves conseqüències? O és que paraula sacrifici, sols serveix per ésser exhibida en mítings i periòdics?.

Si les protestes eren perquè aquest pa deuria valer menys de 75 cèntims, que era el que valia un pa pastat amb farina blanca que pesava un quilo, la vostra queixa te raó, però les coses no s’arreglen sortint en manifestacions pels carrers  a donar un goig als elements de la cinquena columna, a les hores que hauríem d’estar treballant a les vostres respectives fàbriques, fent moltes de vosaltres material de guerra. Si voleu fer una protesta davant dels elements que formen la Conselleria de Proveïments en teníeu prou en anar en comissió ben documentada a exposar les vostres queixes o reclamacions davant dels companys responsables sense necessitat de manifestacions causants de la indignació de les persones raonables, i de, l’alegria dels elements de la cinquena columna.

Segur que no tardareu gaires dies a sentir el borratxo de Sevilla per ràdio congratulant-se de la vostra gesta magnífica.

Alerta companyes, alerta! Vivim hores greus. Hem de guanyar la guerra i tots ho aconseguirem fent molts sacrificis. Hem d’habituar-nos a la idea de patir gana. Així, cruament, Patir gana.

Vosaltres, dones proletàries les que heu passat en la vostra vida tota plena de privacions, sabreu com jo sé, per haver patit igual que vosaltres, que no poder menjar, pa quan els aparadors n'eren plens, quan als forns es feia malbé, quan es llançava a les escombraries al que n'era de trist, però patir gana perquè els nostres fills et dia de demà puguin anar tips i ben alimentats és passador, àdhuc consolador.

Aquestes valenties demostrades en la manifestació celebrada a la nostra ciutat no valdria més que les aprofitéssim per combatre els feixistes? Passem tot el nostre esforç en acabar la guerra per a poder prendre de mans dels facciosos els trossos de terra de Castella que són els camps que produeixen el blat.

KATIA.

EQUIP D’INSTRUCCIÓ MILITAR

Els ciutadans que aprenguin la instrucció a la nostra ciutat i no hagin practicat l'exercici dc tir, deuran presentar-se el proper dimecres, dia 10, de dos quarts de deu a les onze del mati i de les dues a dos quarts de quatre de la tarda, al camp del Terrassa F. C. a l'objecte de practicar el dit exercici.

DESMAIAT MENTRE FEIA CUA

Oscar Duc, natural de Mèxic i habitant a la nostra ciutat, carrer Joaquim Maurin, 12, ha estat assistit en el Dispensari d'Urgència del Sanatori Mèdic Quirúrgic a causa d'un desmai que li sobrevingué mentre feia cua per tal d'adquirir pa.

Després, ha passat al seu domicili.

EL PROBLEMA DEL PA

Nota important de la Presidència del Consell Municipal

A l'objecte de cercar una solució als problemes del proveïment del pa a la nostra ciutat i així mateix el referent a la seva distribució al públic, aquesta presidència, d'acord amb la Conselleria Municipal de Proveïments i del Comitè Econòmic (U. G.T. ─ C.N.T.) de la indústria flequera Socialitzada, han celebrat una molt laboriosa reunió, fruit de la qual ha estat el següent acord:

A partir de demà dimecres, dia 10, romandran obertes al públic TOTES les expenedories de pa de la nostra ciutat les quals ho són en nombre de 51, i hom despatxarà al veïnat aquest important comestible de sis a deu de la nit, subministrant-se als compradors la meitat de la ració, —amb caràcter provisional— puix que passat demà ja es realitzarà amb tota normalitat i a ració completa el subministrament dei pa.

La Presidència del Consell Municipal espera què aquest acord contribuirà a esvair tota mena de recels i que facilitant-se l'adquisició de tan essencial queviure podran desaparèixer absolutament aquelles espectaculars i; alarmants cues que ajudaven a fomentar un estat de sotsobra ton perniciós com innecessari.

Ciutat, 9 de gener, del 1937

J. Figueres i Salelles • President del Consell Municipal

IMPORTANT DESCOBRIMENT DE FEIXISTES EMBOSCATS

A la Conselleria de Seguretat Local, Departament d'investigació, va, arribar dies enrere una notícia que ha permès el descobriment d'uns elements feixistes emboscats, residents a la nostra ciutat.

Practicat un registre domiciliari foren trobats alguns documents que permeteren conèixer la distribució de diversos retens de guàrdia que s'haurien muntat en diversos punts de la nostra ciutat per part de les forces feixistes en cas de triomfar el moviment insurreccional militar, per tal de prendre la ciutat estratègicament i sortir al pas dels defensors de la llibertat que haguessin gosat sortir en defensa de la causa del poble.

Gràcies als documents trobats s'ha pogut procedir a la detenció del retén de guàrdia que havia estat encarregat de la custòdia de l’edifici de la fàbrica del Terrassa Industrial, al qual estaven cridats a formar-ne part individus pertanyents a "Acción Ciudadana" i altres traïdors al moviment obrer.

Els detinguts són: Josep Alavedra Alsina, Pere Capella Autonell, Nicandre Granja Solanes, Fèlix Beltran Baldares i Ramon Domingo Bargalló.

El primer esmentat, Josep Alavedra Alsina, estava afiliat a l'Esquerra Republicana de Catalunya, però traïdorament estava al costat dels enemics del poble.

Tots ells han estat posats a disposició del company Dionís  Eroles, cap dels serveis d'Ordre Públic de Barcelona.

Actualment s'estan practicant actives gestions per part de les patrulles de control per tal de detenir altres individus facciosos compromesos en aquest assumpte, el que és possible s'aconsegueixi sens dubte dintre d'un breu termini de temps.

Cal felicitar a la brigada d'investigació per l'èxit aconseguit en el descobriment d'aquests grups emboscats.

CONFERÈNCIA SOBRE LA INDÚSTRIA DEL GÈNERE DE PUNT

Continuant, el Cicle de Conferències radiofòniques organitzades amb motiu de celebrar-se a la nostra ciutat la Conferència de la Indústria Tèxtil del P. O. U. M., aquesta nit, a dos quarts de deu en punt, ei company Gabriel Querol, parlarà des del micròfon de Ràdio Terrassa sobre el tema "Indústria del Gènere de Punt".

CICLE DE CONFERÈNCIES RADIOFÒNIQUES

El Secretariat d'Organització de la Conferència de la Indústria Tèxtil del P. O. U. M. ha preparat un cicle de conferències, amb la col·laboració de l'emissora de Ràdio local E. A. J. 25 Ràdio Terrassa, amb la finalitat de divulgar les tasques i les conclusions de la Conferència entre la classe treballadora.

L'ordre i dies de les dissertacions serà el següent:

Dimarts, dia 9: G. Querol, "Indústria del Gènere de Punt";

Dimecres, dia 10: J. Francino Llobet, "Consell General de la Indústria Tèxtil".

Dijous, dia 11: Pere Carbó "Agrupament d'Indústries".

Divendres, dia 12: Eduard Ballbé, "Política .comarcal”.

Dissabte, dia.13: Màxim Costa, ''Estadística i comptabilitat".

Totes les conferències seran radiades a dos quarts de deu de la nit.

DIVENDRES VINENT ES CELEBRARÀ LA CONFERÈNCIA D'ARTUR PERUCHO A "AMICS DE LES ARTS"

Refet de la. indisposició que el va privar de donar l'anunciada conferència ahir, Artur Perucho ha comunicat a la Directiva d’”Amics de les Arts", que el divendres, dia 12, estarà en disposició de parlar sobre el tema ''L'art com a instrument de propaganda social".

NOVA ACTUACIÓ DE NIETO DE MOLINA A RÀDIO TERRASSA

La recent audició poètica a càrrec de .l'inspirat poeta Nieto de Molina que en col·laboració amb el mestre pianista, local Antoni Torres ens oferí la nostra Emissora, resultà una sessió selecta molt plaent als radiooients. Es per això que Ràdio Terrassa, d'acord amb ei citat poeta i també obtinguda la col·laboració del mestre Torres, ha organitzat altra sessió Nieto de Molina, en la qual aquest digne hoste nostre declamarà algunes composicions inèdites, esperades amb interès en els medis literaris.

Aquesta sessió radiofònica serà oferta el dimecres d'aquesta setmana, a les vuit del Vespre.

No hay comentarios: