viernes, 29 de enero de 2021

L’Acció, edició dimecres, 24 de Febrer de 1.937, pàg. 2

Un espectacle de disbauxa al Teatre del Poble

El Comitè Econòmic del Teatre del Poble CNT-UGT ha llegit diverses vegades en tota la premsa local com sortia de tots els sectors una critica a voltes una mica severa, quan en aquest Teatre s'han representat obres que no han estat de bon tros el que els moments actuals requereixen per a posar la cultura dels ciutadans a l'alçada de les circumstàncies que vivim, però poques ho ha llegit, tan poques que potser cap, una ressenya com la que s'escau al festival celebrat el divendres passat.

El Comitè Econòmic del Teatre; quantes vegades se l'ha censurat no ha contestat, el que és igual a reconèixer que de fet les obres que s'hi han representat no són com hem dit abans les que el poble necessita, però si creu aquest Comitè que entre les obres aburgesades que s'hi hagin representat i les nicieses que es varen veure en el festival a que ens referim, potser no hi ha lloc a escollir, en tot cas, potser són millors les obres que no tenen res de socials, doncs almenys en aquestes s'hi veu quelcom de part artística, cosa que no vàrem veure el referit festival, si fem algunes excepcions per cert força atraients.

Creu aquest Comitè, que per a fer espectacles d'aquesta naturalesa la Ciutat de Terrassa compta ja amb uns locals apropiats, i inclús amb el seu públic, però que no es pot fer servir tot un Teatre del Poble destinat a enaltir la cultura,—que això tots ho reconeixem— a què serveixi per a corrompre més del que ho estan els esperits dels ciutadans,

Estem convençuts que el poble d'avui necessita encara que se li donin espectacles que no tenen res a veure amb la Revolució, i és perquè seria pueril voler canviar instantàniament el sentit i el gust dels espectadors, però creiem que si el poble els vol (i això es demostra amb l'èxit que tenen aquesta mena d'espectacles), que se li poden donar igual, però que els organitzadors tinguin una mica més de cura en la part artística dels números que hi prenguin part.

De manera que per acabar, aquest Comitè Econòmic ha de fer constar en primer lloc, que no tenen res a veure en l'organització d'aquesta mena d'espectacles; i en segon lloc, que per a no caure novament en l’error de representar funcions teatrals de l'antic règim burgés, atendre com ja ho ha fet en tot el possible, les indicacions que en aquest sentit ens facin tots els amants del bon teatre, en el bon entès que a nosaltres no ens guia cap fi lucratiu sinó ans el contrari, però hem de reconèixer que ens hem trobat com s'han trobat totes les Industries en una sèrie d'inconvenients, que la nostra inexperiència ha fet que ens hagin trobat de la manera que lots sabem, però que no hem protestat quan se'ns ha censurat i ensems estem disposats a rectificar tothora en bé de la Societat que s'està forjant i de la Revolució.

El Comitè Econòmic sap però, que per part de qui té autoritat per fer-ho s'han pres les pertinents mesures per tal d'evitar d'una manera definitiva que tornin a repetir-se en el Teatre del Poble espectacles perjudicials per a la cultura del poble, única i màxima finalitat de l'existència i funcionament del Teatre.

Terrassa 22 de febrer de 1937.

El Comitè Econòmic del Teatre.-C.N.T.- U.G.T.

El Cònsol de la U. R. S. S. a Terrassa

Ha estat rebut i aclamat per una extraordinària massa proletària

Aquesta tarda s'ha efectuat com s'havia ja anunciat, la visita del Cònsol General de la U.R.S.S. Antonov Ovessenko. Una caravana de cotxes en els quals hi anaven les nostres autoritats, forces de policia i premsa, han anat a rebre'l a Les Fonts. Puntualment a les tres entrava a la nostra ciutat, on per tots els carrers s'hi veia una animació poc corrent.

La plaça de l'Ajuntament estava atapeïda de gent que en entrar el cotxe descobert on hi anava el Cònsol acompanyat de la seva senyora i del secretari general del consolat Stragof i el President del Consell Municipal, ha esclatat en una ovació formidable.

La comitiva ha entrat tot seguit a la Casa de la Ciutat i el Cònsol s'ha vist obligat a sortir al balcó de l'Ajuntament on ha donat, en català, visques a Catalunya i a la República. El poble ha contestat entusiàsticament amb visques a la U.R.S.S.

En el saló de sessions ha tingut lloc seguidament una recepció on han desfilat davant del Cònsol totes les organitzacions sindicals i polítiques de la nostra ciutat.

Acte seguit han visitat les esglésies romàniques de Sani Pere, on els membres de la Junta de Museus, Rigol, Palet i Barba i Francesc Pi de la Serra, han donat detallades explicacions de tot el més interessant d'aquell monument arqueològic.

Els il·lustres visitants han pres molt d'interès en les explicacions que se'ls anaven fent; sobretot la muller del Cònsol, dona d'una cultura sòlida, que tenia un especial interès envers les joies artístiques emmagatzemades a aquell lloc.

A la placeta de les Esglésies hi havia una gentada enorme que ha aplaudit i ovacionat d'una manera molt entusiasta el representant de Rússia. S'hi veien també algunes pancartes amb mots al·lusius a la visita que s'estava efectuant.

Totes les fabriques i comerços han plegat llurs treballs i tothom s'ha tirat al carrer per tal de retre al representant del poble germà rus, el sincer agraïment per les mostres d'afecte i de fraternitat envers nosaltres en aquests moments tan greus i de lluita decisiva.

En els moments de tancar l'edició continua la visita.

Demà ampliarem la informació d'aquest esdeveniment, que constitueix tanmateix una fita solemne en la història social de Terrassa.

SESSIÓ DE LA COMISSIÓ DE GOVERN.

Ordre del dia per a la sessió ordinària de primera convocatòria que celebrarà la Comissió Permanent del Consell Municipal, avui dimecres dia 24 de febrer del 1937, a les 22 hores.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

DAMUNT LA TAULA

c) D/. proposant el canvi de venda de queviures en un lloc del Mercadal de la Independència.

DE NOU DESPATX

d) D/. relatiu a la construcció de les voreres de la carretera de Montcada.

e) D/. relatiu amb la cessió a la Generalitat de diversos edificis ex-confessionals amb destí a escoles d'ensenyament primari.

f) D/. relatiu amb l'Institut Psicotècnic de l'Oficina d'Orientació i Selecció professional.

g) D/. proposant satisfer a la vídua d'un vigilant jubilat de la Ronda d'Arbitri la part corresponent a 11 dies d'haver.

h) D/. votant un crèdit extraordinari a disposició de la C. de Proveïments.

i) Compte trimestral de Dipositaria.

j) Distribució de cabals,

k) Proposicions, i

l) Precs i preguntes.

SINDICAT ÚNIC D'EMPLEATS MUNICIPALS CNT-AIT.

Aquest Sindicat Únic d'Empleats Municipals, convoca a tots els Seus afiliats a l’Assemblea extraordinària que es celebrarà avui dimecres dia 24 del corrent a les nou i mitja de la nit en el seu local social carrer Joaquim Maurin n.º 79, per a discutir l'ordre del dia del Congrés Regional extraordinari que s'efectuarà a la ciutat de Barcelona el dia 25 del corrent mes a les deu del mati i nomenament dels Delegats que tinguin d'assistir a dit Congrés.

Donada la importància d'aquesta Assemblea es prega l’assistència.

AVÍS IMPORTANT SOBRE LA VENDA DE PA.

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta al públic en general que per dificultats sorgides per a l’adquisició de farina, restarà suspesa la venda de pa. No obstant demà a l'hora de costum tornarà a repartir-se pa, essent la quantitat suficient per a tothom.

EL GREMI DE XOFERS FA UN DONATIU AL SOCORS ROIG INTERNACIONAL.

El Socors Roig Internacional, secció Terrassa ha rebut la següent lletra acompanyada del donatiu que la mateixa indica:

«Segons un acord que vàrem prendre en la reunió que es celebrà el proppassat dia 12 i mitjançant l'aprovació de l'assemblea fem entrega de 250 pessetes (dues centres cinquanta) com a donatiu d'aquest Gremi per a l'obra magna que esteu portant arreu.

El President Jaume Gorina».

NOTA DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS.

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta al públic en general, que la venda del bacallà quedarà limitada novament als dilluns i divendres i que la venda del qual serà de mitja lliura per família de sis persones, i de nou onces per a les famílies de nombre superior.

NOTA DE LA PRESIDÈNCIA.

Havent observat aquesta Presidència que es procedeix sense ordre ni concert al tallament d'arbres en diferents indrets de la ciutat i especialment en el lloc d'emplaçament del futur Parc de Vallparadís, per la present es posa de manifest que queda rigorosament prohibit tallar arbres, sense .el previ consentiment de la Conselleria municipal d'Obres i Vivenda, aplicant-se als contraventors d'aquesta ordre les màximes sancions.

No hay comentarios: