viernes, 29 de enero de 2021

Front, edició de dimecres, 24 Febrer 1937, pàg. 2

L’exposició de cartells antifeixistes.

“Amics de les Arts” té oberta una exposició de cartells antifeixistes que foren presentats en un concurs que aquella entitat organitza entre els seus artistes cartellistes, pintors i dibuixants.

Atrets per l'atracció que ofereix sempre una exposició i molt més si és una exposició de cartells, entrarem a visitar-la. El cartell és, diguem-ne, llaminer, pel ulls. Pels profans, com som nosaltres en matèria d’art pictòric, és, el cartell, el que més pot atraure’ns a una exposició. La grandària i els tons forts i virolats són els primers atractius que ens hi criden. A més, un cartell, comporta un treball d’imaginació que no pot trobar-se en un paisatge o un retrat a l’oli. Un cartell és el producte de la fantasia de cadascú; un paisatge és una copia artística, si voleu, però copia, de la naturalesa. I aquesta diferència és la que ha atret a la gran quantitat d’admiradors que ha tingut l’exposició al·ludida.

Els cartells presentats no han defraudat pas la curiositat despertada. El fall del Jurat està encertat. A part dels premiats remarquem, pel nostre gust, la qualitat d’efecte que tenen els cartells “La sang l’ofega”, “Eviteu el mal veneri” “Catalunya” (goril·la amb casc).

Hem vist molts cartell enganxats a les parets de la nostra ciutat que no son, ni de bon tros, tan ben fets, com els que es poden admirar en l’exposició oberta a “Amics de les Arts”

MALL

LLIURAMENT DE LA COMISSIÓ DE SEGURETAT

La Conselleria de Seguretat, Departament d’Investigació ha lliurat a la caixa de l’Ajuntament 1.000 pessetes, producte de les recollides efectuades en els registres domiciliaris que s’han efectuat

AVUI NO HI HA PA

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta al públic en general que, per dificultats sorgides per l’adquisició de farina, restarà suspesa avui la venda de pa. No obstant, demà, a l’hora de costum, tornarà a repartir-se pa, en quantitat suficient per a tothom.

NOTA PREGADA

El Comitè Econòmic del Teatre del Poble C.N.T. ─ U.G.T., ha llegit diverses vegades en la premsa local de tots els sectors, una crítica, a voltes una mica severa, quan en aquest Teatre s’han representat obres que no han estat de bon tros el que els moments actuals requereixen per a posar la cultura dels ciutadans a l’alçada de les circumstàncies que vivim, però poques vegades ha llegit, tan poques, que potser cap, una ressenya com la que escriu en el festival celebrat el divendres passat.

El Comitè Econòmic del Teatre quantes vegades se l’ha censurat no ha contestat, el que és igual a reconèixer que de fet les obres que s’hi ha representat no son, com hem dit abans, les que el poble necessita. Però creu aquest Comitè, hagin representat i les nicieses que es varen veure en el festival a que ens referim, potser no hi ha lloc a escollir, en tot cas, potser són millors les obres que no tenen res de socials, doncs almenys, en aquestes s’hi veu quelcom en la part artística, el que no vàrem veure en el referit festival, si fem algunes excepcions, per cert força atraients.

Creu aquest Comitè, que per a fer espectacles d’aquesta naturalesa, la ciutat de Terrassa compta ja amb uns locals apropiats, i àdhuc amb el seu públic, però que no es pot fer servir tot un Teatre del Poble, destinat a enaltir la cultura, (que això tots ho reconeixem) a què serveixi per a corrompre més del que ho estan, els experts del ciutadans.

Estem convençuts que el poble d’avui necessita encara, que se li donin espectacles que no tenen res a veure amb la Revolució, perquè seria pueril voler canviar instantàniament el sortir i el gust dels espectadors, però creiem que si el poble els vol (i això es demostra amb l’èxit que tenen aquesta mena d’espectacles), se li poden donar igual, però, que els organitzadors, tinguin una mica més de cura en la part artística del números que hi prenguin part ...

De manera que per acabar, aquest Comitè Econòmic, ha de fer constar en primer lloc, que no tenen res a veure en I ‘organització d’aquesta mena d'espectacles,  i en segon lloc, que per a no caure novament en l’error de representar funcions teatrals de l’antic règim burgès, atendrà, com ja ho ha fet en tot el possible, les indicacions que en aquest sentit, ens facin tots els amants del bon teatre, en el bon entès de què a nosaltres no ens guia cap fi lucratiu, sinó ans el contrari, hem de reconèixer que ens hem trobat com s’ha trobat totes les indústries, en. una sèrie d’inconvenients, que la nostra inexperiència ha fel que ens hagin trobat de la manera que tots sabem, però no hem protestat quan se'ns ha censurat i ensems estem disposats a rectificar a tot hora en bé de la Societat que s'està forjant i de la Revolució.

El Comitè Econòmic, sap però, que per part de qui té autoritat per a fer-ho, s’han pres les pertinents mesures per tal d’evitar d’una manera definitiva que tornin a repetir-se, en el Teatre del Poble espectacles perjudicials per a la cultura del poble, única i màxima finalitat de l’existència i funcionament del Teatre.

Terrassa 22 de febrer de 1937

El Comitè Econòmic del Teatre, C.N.T – U.G.T.

LA VISITA A TERRASSA DEL CAMARADA ANTONOV OVSEENKO

A les tres d’aquesta tarda ha entrat a l’Ajuntament el camarada Autonov Ovessenko, seguit de la seva companya i del seu secretari camarada Stragot.

Una llarga corrua de cotxes en els quals hi hem vist a quasi tots els conseller de l’Ajuntament, representants polítics i representació de tota la premsa local, s’ha anticipat a rebre al camarada cònsol a Barcelona de la U.R.S.S., esperant-lo a Les Fonts.

Als pocs moments ha arribat amb tota la seva escorta acompanyant, essent presentat a l’alcalde i consellers pel company Panadés.

Una gran gentada ha acollit amb aplaudiments a la comitiva tan bon punt ha entrat al Raval.

Des del balcó del Municipi, el cònsol de la U.R.S.S., ha saludat al poble de Terrassa que ha respost amb visques i aplaudiments. Llegim vàries pancartes dels obrers de la casa Aymerich i Amat, Tintoreria Doré, J. Altisen. Etc., expressant la seva simpatia pel poble de la U.R.S.S., en la persona del seu cònsol. Una pancarta vermella amb les inicials U. H. P diu “Una abraçada a la U.R.S.S.”.

Després de feta la recepció en el saló de sessions i en mig de l’entusiasme de la manifestació, la comitiva ha passat a visitar les esglésies romàniques de Sant Pere i el museu que allà s’està organitzant.

Rigol i Pi de la Serra s’han encarregat de mostrar els objectes allí recollits d’un remarcable valor artístic.

A dos quarts de cinc han passat a visitar el Vapor Gran i la Casa Fontanals on els representants del poble rus han pogut apreciar la indústria en marxa d’aquell vapor.

En aquests moments, el camarada Ovessenko es disposa a efectuar una visita a S.A. de Pentinatge i Filatura de Llana i més tard l’Escola Industrial.

El poble de Terrassa, ha tributat una bona arribada als distingits hostes als quals ha aplaudit per tots els carrer om han passat, i han fet ofrena de llaços i ramells de flors.

Possiblement a les vuit s’acomiadi de nosaltres el camarada Ovessenko, cònsol de la U.R.S.S., a Barcelona.

No hay comentarios: