lunes, 11 de enero de 2021

Front, edició de divendres, 12 Febrer 1937, pàg. 2 i 3

Sensibilitat de les masses

L'emoció de les masses mobilitzades ahir a la nit al conjur de la crida de la C. N. T., és un fenomen que no ens ha donat viure’l, molt sovint.

Aquelles multituds treballadores congregades per escoltar les veus autoritzades dels representants d’unes organitzacions revolucionàries, constitueixen la millor garantia de que podent mirar-nos  el pervindre del nostre moviment amb aquella confiança i aquella seguretat que donen el suport de les masses quan es senten interpretades en els seus anhels alliberadors i de justícia social.

El míting celebrat ahir, més que un acte específic d’una tendència determinada del moviment obrer, va constituir el míting de tota la classe treballadora de Terrassa.

Les masses amb una sensibilitat afinada, havien posat una confiança il·limitada en aquest míting organitzat per la C. N. T. ─ F. A. I.

La realitat de la nostra Revolució tenia plantejats una sèrie de problemes vius, que podien ésser orientats. Una sèrie de fets de caràcter militar determinaven que es portes clar a la classe treballadora sobre moltes coses que han restat massa boiroses. Tota una sèrie de realitats i d’imponderables s’havien congriat aquests darrers dies en l’horitzó de la classe treballadora. La classe obrera esperava que se li plantejarien i donarien solucions a tot això, en una absoluta necessitat a ésser orientada.

El míting d’ahir a la nit es realitzava sota els millor auspicis. En el fons d’aquest fervor de la classe treballadora hi bategava el desig sublim de la conjunció d’esforços proletaris i llançar la revolució endavant.

Una desgraciada falla en l'organització, al impossibilitat de desplaçar-se el company Isgleas va provocar que potser la important reunió no assolis aquella envergadura que era necessari obtenir.

Amb tot, va constituir una mobilització que posà  de relleu la potencialitat i la confiança de la classe treballadora en els seus destins.

Nosaltres, som severament optimistes, en aquesta confiança que ens inspira la classe treballadora. Tenim una fe cega en la seva força.

MARKIN

AQUESTA NIT, EDUARD BALLBÉ PARLARÀ DES DE RÀDIO TERRASSA

Seguint el torn senyalat en el cicle de conferències organitzades amb motiu de la Conferència de la Indústria Tèxtil del P. O. U. M., aquesta nit, a dos quarts de deu en punt, el company Eduard Ballbé parlarà des del micròfon de l'emissora local sobre el tema "Política comercial".

DIUMENGE, SARDANES A LA PLAÇA CLAVÉ

Per a diumenge, a dos quarts de dotze del matí, i a la Plaça d'en Clavé, el Foment de la Sardana, té organitzada una audició de sardanes a benefici de la Cultura Popular.

El programa que s'interpretarà serà el següent:

"Tot Jugant". Sans.

"Espigues i roselles", Josep Serres.

"Cantant la festa", Rimbau.

“Dansaires egarencs", Serrat.

"Noies poblenovines", Saderra.

"Rialles de fadrina", Bonaterra.

MOLT IMPORTANT

Advertiment de la Junta de Defensa Passiva

En ei suposat cas que els llums de les saies d’espectacles s'apaguessin o bé s’haguessin de suspendre per manca d'energia elèctrica es d'absoluta precisió que el públic romangui quiet en els seus seients. Desobeir aquesta consigna equival a perdre la serietat i per tant, a ésser, culpable dels greus accidents que poden sobrevenir quan un nombre crescut de persones congregades en un local es desborda de forma tumultuària.

TOTHOM AL SEU LLOC!!

NINGÚ S’HA DE MOURE’S !!!

FORA ALARMES INÚTILS !!!

Quan el perill de deixi d'ésser-ho, el públic ja en serà advertit i tot tornarà a la normalitat perquè totes les mesures estan ja adoptades sigui quina sigui la contingència que es presenti.

LA VENDA DE BACALLÀ

La venda de bacallà en endavant s'efectuarà els dilluns, dimecres i divendres en les dependències de costum dels mercadals.

A les famílies que fins ara se'ls en venia mitja lliura se’ls en servirà nou unces i a les que se'ls servia aquesta quantitat en percebran, una lliura.

DUES MIL PESSETES REQUISADES

En una inspecció que s'efectuà ahir a l'estanc de la Plaça de la República es trobaren set mil pessetes.

Considerant segons manifestacions de l'estanquera, que molta part d'aquella quantitat era producte de venda dels darrers dies, es respectà aquest argument fins a cinc mil pessetes, però com sigui que les altres eren amagades dintre una ampolla, les patrulles de control procediren a la incautació de la dita quantitat destinant-la a finalitats benèfiques.

PROPERA OBERTURA DEL PARC MUNICIPAL

Aquest mati els periodistes han tingut ocasió de parlar amb el company Espartacus Puig que està al cap del Departament d'Obres Públiques.

En amable conversa els ha posat al corrent de la marxa que segueixen els treballs que s'efectuen en el parc de l'ex Masia Freixa.

Ens ha dit que properament seria obert al públic completament reformat i arreglat i que la biblioteca es troba ja força avançada.

El que fa falta ara solament és la col·lectora del torrent del darrera, la qual serà aviat començada pel ram de la Construcció.

Un cop obert el parc —ens ha dit— s'hi organitzaran audicions de sardanes i concerts musicals per tal d'inaugurar una obra que feia tanta falta a la nostra ciutat.

DISPENSARI D'URGÈNCIA

Han estat assistits en aquest Dispensari:

Rafaela Forte, de 36 anys d'edat, domiciliada al carrer de Linneus, 66, presentant segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida contusa al turmell dret, a causa d'una caiguda a la via pública.

OPERACIONS EFECTUADES PEL DOCTOR CANTÓ

En el Sanatori Mèdic-Quirúrgic, Dispensari del doctor Cantó, s'han efectuat des del dia primer a l'11 del corrent, 88 visites. El mateix doctor ha fet durant aquest període, les següents intervencions (operació):

Nativitat Batalla quist ull dret.

Josep Urrútia, íd.

Antoni Tomàs, amígdales doble.

Josep Barris, id. i vegetacions.

Eduard Giménez, amígdales doble.

EL CARNET FAMILIAR DE RACIONAMENT.

Hem rebut de la Conselleria de Serveis Públics un exemplar del Carnet Familiar de Racionament, les característiques del qual ja en donàvem compte en la nostra edició d'ahir.

Avui, millor informats, podem afegir que el dit Carnet serà venut al públic al preu d'una pesseta i els blocs de tiquets que van a dintre hauran de comprar-se al preu de vint cèntims cadascun.

El Conseller cap del dit departament company Serra, ens diu que aquests preus s'han hagut de posar per ajudar a minorar el cost valuós, que importa la confecció i treball d'organització dels dits Carnets.

EL MÍTING D'ANIT DE LA C. N. T.

Tal com s'havia anunciat, ahir es celebrà el míting de la C. N. T. en el qual hi prengué part, entre altres, l’ex-Conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya. Es de remarcar la gran quantitat de públic que hi assistí que omplí totalment els cinemes Rambla i Recreo. Demà publicarem la ressenya d'aquest important acte, la qual hem hagut de retirar de l'edició d'avui per excés d'original. U. G .T. . C. N .T.

COL·LECTIVITAT DE BARBERS

Queden convocats tots els companys barbers de les dues centrals sindicals a l’assemblea general extraordinària del ram que tindrà lloc el vinent diumenge, dia 14, a les deu del matí, en el local social de la U. G. T. Milícies Catalanes, 48.

Es recomana L’assistència per l'interès dels assumptes a tractar.

LA CONFERÈNCIA D'AQUESTA NIT A “AMICS DE LES ARTS”

Tal com hem vingut anunciant, aquesta nit, tindrà lloc l’anunciada conferència a càrrec d’Artur Perucho, la qual tindrà efecte en el local d’”Amics de les Arts”.

El tema es conegut ja per haver-lo anunciat oportunament: “L’Art com instrument de propaganda social”, qüestió que ha desvetllat un gran interès, car Perucho tractarà aquest tema tant important, amb completa autoritat per posseir extensos coneixements sobre la matèria.

L’acte tindrà efecte al saló d’actes de l’entitat i començarà a les deu en punt de la nit.

EL JURAT QUE HA DE FALLAR EN EL CONCURS DE CARTELLS

Dissabte, a les cinc de la tarda, es reunirà el Jurat que ha de fallar en el concurs de cartells organitzat per "Amics de les Arts".

Aquest Jurat calarà compost per Ubald Carreras, representant del Sindicat de Dibuixants, Secció Publicitat, de Barcelona; pel company Miquel Palet, en representació de la Comissió de Cultura del Consell Municipal; pel company Isidre Marbà, en representació de la C. N. T.; pel company Josep M. Giralt, per la U. G. T, i pel company Josep Marimon, president d'"Amics de les Arts".

El dissabte, dia 20 s'obrirà l'exposició de tots els cartells presentats, amb la indicació del fall del Jurat.

ALS FAMILIARS DELS MILICIANS MORTS O DESAPAREGUTS

La Conselleria de Defensa d'aquesta ciutat (Subsidis) prega a tots els familiars dels milicians que per dissort han mort o desaparegut en els diversos fronts de batalla que passin per aquesta Conselleria demà dissabte, dia 13, de deu a una del matí i de quatre a set de la tarda, per un assumpte de gran Interès.

LARGO CABALLERO CONTESTA ELS TELEGRAMES CURSATS

Ahir donàvem el text dels telegrames enviats al President del Consell de Ministres i Ministre de la Guerra del Govern Central, pel Secretariat del Socors Roig del P. O. U. M., pel Secretariat del Grup Femení i per la Joventut Comunista Ibèrica; protestant de la incautació de l’emissora del P. O. U. M. de Madrid i de la impremta i redacció d’ ”El Combatiente Rojo". Cada un d'aquells telegrames ha tingut aquesta resposta: "Medida refiérase su telegrama ha sido adoptada Gobierno de la Generalidad al que deben dirigirse pues Poder Central no puede interferir-se en decisiones tal índole del Poder autónomo,— Largo Caballero

EL MAPA D'ESPANYA DEL DEPARTAMENT DE PROPAGANDA

Ahir fou exposat en el Departament d'Organització i Propaganda del P.O.U.M; un gran mapa d'Espanya, amb la delimitació exacta dels fronts de combat.

El públic entrà en abundància a l’esmentat local a veure de prop la situació de l'actual guerra contra el feixisme. En aquest mapa cada, dia s'hi faran les modificacions que calguin, per tal que en tot moment expressi fidelment la situació de les nostres posicions.

CONFERÈNCIA DE LA INDUSTRIA TÈXTIL

Tal com està acordat, el proper dissabte a la tarda a les quatre en punt, en el saló d’actes del P. O. U. M., seran represes les tasques de la Conferència de la Indústria Tèxtil per continuar la discussió de les ponències pendents.

El Secretariat d'Organització espera l'assistència de tots els ponents i simpatitzants amb tasca constructiva que representa la Conferència.

No hay comentarios: