lunes, 3 de julio de 2017

El Dia, edició dilluns 20 de novembre de 1.933, pàg. 2

INFORMACIONS DE LES ELECCIONS.

LA JORNADA

La jornada d'ahir s'inicià amb temps plujós que persistí durant el dia. La temperatura poc agradable de les primeres hores, no convidava gens a matinejar i, no obstant, a les 7 del matí ja es notava especial animació per tots els indrets de la ciutat.

A les vuit, quedaren contituïdes les meses, el qual s'efectuà sense incidents d'importància.

La característica de les primeres hores, fou de considerable afluència de votants, sobre tot dones, a les Seccions del centre de la ciutat i no tanta a les barriades extremes.

Cap a mig matí, s'intensificà encara la votació i diverses Seccions dels districtes I i II presentaven un tant per cent molt considerable de ciutadans que ja havia emès el seu sufragi.

COACCIONS I AMENACES .. LES PISTOLES A L'ORDRE DEL DIA.

En la nit del dissabte, s'observà ja l'actitud provocativa de determinats elements que, pistola en mà i amb aire de matonisme, es dedicaven a proferir les més greus amenaces a alguns dels nostres homes amb l'intenció evident de sembrar el pànic a la ciutat.

Ja el mateix dissabte, aquests grups de joves es dedicaren a tallar amb punxons els pneumàtics dels autos en què efectuaven els treballs electorals els partidaris de la candidatura de Defensa Ciutadana.

Pels voltants de l'Associació Catalanista, hagueren d'ésser recollits gran quantitat de claus que havien estat escampats per terra per a provocar la rebentada de pneumàtics dels nombrosissims cotxes que afluien a l'Associació. Aquesta escampadissa al carrer de Sant Antoni, on hi ha l'estatge de l'Associació.

A les vuit del matí d'ahir, hora de l'obertura  de les meses, aquests grups de joves armats de pistoles començaren d'actuar pinxescament pel davant dels col·legis electorals i s'acaraven amb els ciutadans amb l'intent d'esporuguir-los si no anaven a votar per la candidatura de l'Esquerra.

Les cues de pacifics ciutadans que anaven a complir el dret del sufragi, es trobaren amb la desagradable presència d'aquests individus i eren coaccionats i amenaçats en forma inqualificable, en especial les dones, algunes de les quals se'n tornaren a casa atemoritzades.

Aquest atropellament de ciutadans adquirí proporcions veritablement repugnants a les barriades de les afores de la ciutat. S'arriba, fins i tot, a arrabassar la papereta del vot de mans de nombroses dones, obligant-se les a pendre i votar la candidatura de l'Esquerra. En alguns col·legis electorals de les barriades extremes aquests grups armats impedien fins i tot l'accés dels nostres amics, els quals eren condicionats a retirar-se molt abans d'arribar als local esmentats.

La Guàrdia Civil era requerida de tot arreu i hagué d'intensificar extraordinariament la vigilància.

La seva tasca, però, per cert ben lloable i voluntariosa, esdevenia realment dificil pel gran nombre de Seccions en que ha estat dividida actualment la demarcació electoral de la ciutat i les considerables distancies en la situació dels col·legis.

La guàrdia civil, en els registres que efectua, recollint bon nombre d'armes de foc i de porres.

AGRESSIÓ I TRETS :: RESULTA GREUMENT FERIT L'INDUSTRIAL SENYOR MIQUEL MARCET.

Les conseqüències de l'actitud de matonisme dels al·ludits individus, foren la trista realitat del succés sagnant ocorregut a un quart de nou del matí al carrer de Colom, i del qual fou víctima el nostre estimat amic l'industrial senyor Miquel Marcet.

La versió que tenim del fet, és de que quan el nostre amic anava a cercar en el seu automòbil unes religioses per anar a acompanyar-les a votar, uns subjectes s'aproparen al cotxe i amb un ganivet causaren diversos talls als pneumàtics. El senyor Marcet, s'atensà als autors del fet per a reconvenir-los i al mateix moment li foren engegats alguns trets de pistola i caigué a terra greument ferit. Instantàneament sonaren altres dispars i es veié caure, també ferit, un dels que, segons es diu, formava part del grup agressor.

El senyor Marcet fou conduït al Centre Mèdic amb tota mena de miraments, ja que el seu estat inspirava, en els primers instants, seriosa inquietut. Després d'haver-li practicat la primera cura el Dr. Cadafalch, es va cridar amb urgència el Dr. Corachan, el qual, en arribar a Terrassa i examinar l'estat del ferit, ordenà una transfusió de sang després de practicada la qual el Sr. Marcet es reanimà bon xic, i això permetè que es pogués traslladar a Barcelona amb una ambulància.

L'estat del sr. Marcet avui és estacionari dintre de la seva gravetat.

Resulta també greument ferit en una ma, Tomàs Sagrado Cortés.

Des de la Casa del Poble telefonaren a la farmacia Sala, demanant determinats medicaments. Aquest detall fou conegut pel jutge de primera instància senyor Angel León. Segons sembla, a la Casa del Poble s'hi trobava un home ferit de l'espatlla.

Es practicà la detenció de tres individus: dos afiliats al Bloc Obrer i Camperol i un afecte a l'Esquerra. A aquests detinguts els foren ocupades unes claus angleses i una pistola.

S'ens diu que el ferit Sagrado, s'ha agreujat considerablement. I que pels doctors Vinyals i Carrera li ha estat extreta la bala.

Un altre dels ferits, que és Jaume Salellas, es troba a l'Hospital, lleugerament ferit.

Es suposa que hi ha algun altre ferit lleu que es troba amagat, per tal de no ésser compromés.

A L'ASSOCIACIÓ CATALANISTA.

Ja al matí, l'animació a l'Associació Catalanista era extraordinària, sobretot de persones que anaven a consultar les oficines electorals.

A la tarda, pero, eren tants els que omplien a l'Associació, que demés del saló d'actes on eren donades les dades per mitjà de pancartes, estaven abarrotats el saló de café i demés dependències.

Els resultats eren comentats a mesura que apareixien, i naturalment rebuts amb satisfacció i aplaudiments els favorables a Defensa Ciutadana.

A LA CASA DEL POBLE

Durant tot el dia, les diverses dependències de la Casa del Poble es veieren animades. Cap el tard, finida la votacuó, al saló d'actes començaren a acudir-hi els militants de l'Esquerra i altres curiosos, àvids de conèixer els resultats de l'elecció. Hom observà una animació reduïda, en comparació d'altres ocasions semblants. En cap moment es veié el saló ben ple. Els resultats de l'escrutini que s'anaven donant, llegint-los des de l'escenari i col·locats després amb un total incomplet en un cartell instal·lat a l'efecte, eren acollits amb remarcable indiferència. Tot i ésser-els-hi la major part dels resultats favorables l'ambient que allí es respirava donava la impressió no d'una victòria, sinó d'una derrota.

Prop de mitja nit, el senyor Puigdomènech sortí a l'escenari i donà compte del resultat definitiu de Terrassa i el seu districte. Pronuncià a continuació uns comentaris de to despectiu i irònic pels partits adversaria. Ni així però, pogué fer nèixer entusiasme ni arrencar un sol aplaudiment a l'escassa concurrència, la qual, si bé comentava favorablement el resultat de l'elecció, no sentia gens ni mica de satisfacció. I això que el senyor Puigdomènech, per acabar els seus comentaris, digué, en observar la fredor regnant, que havien de sentir-se satisfets pel resultat assolit, puix que si no significava una victòria esclatant, s'havia de tenir en compte la desigualtat de la lluita: ells «sols», contra una «coaligació» -aixi ho pronuncià- d'esquerres, a més de la compra dels vots, tòpic que s'empra quan es vol justificar una pèrdua de vots.

Entre els concurrents que això escoltaven hi havia un significat militant de l'esquerra que es vantava d'haver votat tres vegades.

UNA ALTRA INDIGNITAT DELS ESCAMOTS

Un auto que, segons testimonis presencials, anava dirigit per Jaume Comadran, a quarts de quatre de la tarda s'aturà davant de I'Associació Catalanista, alhora que descendia del mateix un individu que rebentà els neumàtics dels autos que, al servei de Defensa Ciutadana, es trobaven allà apostata.

No hay comentarios: