martes, 23 de junio de 2020

El Dia, edició dilluns 31 d’agost de 1.936, pàg. 2


LA DESFILADA DE FORCES D’AHIR.

S’efectuà ahir amb grandiós èxit popular la desfilada de forces en honor i a benefici dels milicians que tan ardidament lluiten contra el feixisme, de la qual ja parlarem altre lloc.

La gent va tirar-se al carrer en grosses proporcions, estacionant-se per les vies on havia de passar la parada. Aquesta seguí l’itinerari marcat, rebent grans demostracions d’afecte al seu pas.

Abans de disgregar-se, la comitiva feu parada al  Raval de Fermí Galan, atapeït de gent, L'alferes de la benemèrita dirigí la paraula al públic, sol·licitant que es guardés un minut de silenci en memòria de les víctimes del feixisme. Passat el minut, va donar un “Visca a la República” i un “a baix el feixisme”, corejats per tots els assistents.

Aleshores, l'Alcalde., senyor Figueras, feu la, presentació del secretari del Comitè Antifeixista, de Barcelona. Aquest posà, en evidència tota la criminalitat del cop feixista a-Espanya. Digué, que si bé a .Catalunya havia, estat vençut als primers, .moments, no succeïa el mateix en altres punts de la Península, on els braus milicians, lluiten amb tot braó per extingir-lo.

─Crec en la nostra victòria ─digué l’orador ─perquè nosaltres lluitem amb la veritat i per la llibertat del proletariat sense vexat, amb el cor a la mà i amb heroisme; en canvi, els facciosos lluiten amb l’engany i no poden no han de triomfar, de cap de les maneres.

Donà, a l'igual que. l'alcalde senyor Figueres, uns visques a la República i a baix el feixisme, contestats ,entusiàsticament.

A continuació la comitiva es disgregà.

NOTA INTERESSANT DEL COMITÈ DE DEFENSA ANTIFEIXISTA.

Com sigui que s’està formant una columna Alpina per, al resguard de les fronteres del Pirineu i essent necessari ajudar els que enformaran part, es desitja que tots els que tinguin material adequat per a aquest fi se serveixin portar-lo al local d’aquest Comitè de Defensa, Francesc Macià, 32.

DONATIUS.

La senyora .Melciora Pérez, vídua Armengol, amb motiu de l'incendi ocorregut el 22 de l'actual, al seu domicili, carrer de Suris núm. 39, i agraïda a totes les persones que amb el seu interès i treball cooperaren a l'extinció del mateix, i; d'una manera especial, al Cos de Bombers, Milicians i Autoritats que hi acudiren ràpidament, ha tingut la gentilesa de lliurar a aquesta .Alcaldia les següents quantitats:

SETANTA-CINC PESSETES, amb destinació a la germandat del Cos de Bombers d'aquesta ciutat i

VINT-I-CINC PESSETES per contribuir a la subscripció pels ferits de la nostra ciutat, havent estat ingressades a la llista pertinent.

AVÍS DEL COMITÈ PRO-VÍCTIMES DEL FEIXISME.

Aquest Comitè fa avinent que, per tots els dimecres, de 10 a 12 del matí, és convenient que es presentin en les seves Oficines les factures amb els corresponents vals, per a procedir a la seva confrontació.

ELCOMITÈ D'INDÚSTRIA ES TRASLLADA DE LOCAL.

EI Comitè d'Indústria, ha instal·lat les seves oficines al Raval de Fermí Galan (lloc on hi havia l’Institut Industrial), telèfon 1800, abandonant l’estatge que fins ara venia ocupant en el carrer de Francesc Macià.

ACÚS DE REBUT.

Del nou alcalde de la ciutat, el nostre volgut amic senyor Jaume Figueres i Salelles, hem rebut un .atent comunicat oferint-se cordialment en prendre possessió del càrrec.

Agraïm la deferència i la corresponem.

IDENTIFICACIÓ D'UN CADÀVER.

Dissabte fou identificat el cadàver trobat a la Carretera de Sabadell, ran mateix del trencall de Can Viver. Va resultar ésser el terrassenc Ramon Pares i Vilasau.

Rebé sepultura al Cementiri Vell.

TROBALLA D’UN CADÀVER.

A dos quarts de deu de la nit del dissabte, ingressà al dipòsit judicial el cadàver d'un home de 53 anys, anomenat Esteve Portell i Oller, ex-religiós i domiciliat a la capital.

La identificació del difunt s'efectuà per mitjà d'uns documents que se li trobaren en una butxaca. Aparegué mort a la Carretera de Castellar i l'ambulància de la Creu Roja local el portà al Cementiri Nou, lloc on ha rebut sepultura després d’haver-li fet l'autòpsia el metge forense.

No hay comentarios: