lunes, 8 de junio de 2020

El Dia, edició dimecres 19 d’agost de 1.936, pàg. 2 i 3


CAP AL FRONT ARAGONÈS.

Aproximadament a un quart d’onze d’anit, feu llarga parada a l’estació del Nord de la nostra ciutat un tren especial procedent de la capital, que conduïa 450 milicians que es traslladaven al front aragonès a l’objecte d’engrossir la columna que comanda Joaquim Ascaso.

Com sempre s'ha esdevingut al pas d'una expedició, una gran multitud s'era congregada a l'estació, la qual rebé els milicians amb viu entusiasme, enarborant els punys, donant visques, contestats pels del comboi obsequiant-los nodridament amb comestibles.

Poguérem observar que els milicians anaven perfectament armats amb fusells i mosquetons. A més en dos vagons de càrrega enganxats al comboi, hi havia dos grans cotxes blindats, acuradament construïts i pintats d'un color plomós. En les parts laterals hi havia nombroses espitlleres. En el centre i en la part superior, una espècie de torreta permet disparar amb metralladora.

L'entusiasme dels milicians era enorme, com també el dels qui els acomiadaven, un xamós vailet que a braços de la seva mare presenciava el pas de l’expedició ran de l'andana, en alçar, amb un gest ple de gràcia, el puny esquerre enlaire, fou agafat pels expedicionaris que el colmaren de carícies.

Després de romandre mitja hora a l'estació local, el comboi emprengué de nou la ruta entre els visques de la gernació allà congregada.

A les dotze de la nit, un nou tren de milicians parà a la nostra ciutat. Eren en crescut nombre. Una grossa part procedien de Barcelona i de Sabadell, els altres. A l’igual que els anteriors, van a sumar-se a una de les columnes que actuen en terres aragoneses.

A l’estació, malgrat ésser la nit un xic avançada, eren esperats per nombrós públic, que els acomiadats entusiàsticament.

AVUI HA COMENÇAT A FUNCIONAR LA CUINA POPULAR.

Com dèiem en l'edició d'ahir, avui al migdia ha començat a funcionar la Cuina Popular que el Comitè de Proveïments ha instal·lat al carrer del Nord, a l'objecte que tots els obrers en atur forçós puguin gaudir dels avantatges d'aquest servei públic.

Amb destí a la Cuina de referència, s'han rebut de l’industrial Carles Junyent 7 quilos de pastes per a sopa. Un bon exemple a imitar.

TROBALLA D'UN CADÀVER.

L'ambulància de la Creu Roja local, anit, a un quart de dotze va traslladar-se a la Carretera de Castellar, en recollí el cadàver d'un home, que fou conduit al Dipòsit Municipal.

El difunt ha resultat ésser el metge de la veïna ciutat de Sabadell, anomenat Ferran Satorra.

PER LA CREACIÓ D’UN GRAN MAGATZEM DE PRODUCTES DE PRIMERA NECESSITAT.

El Comitè local Antifeixista, secció de Proveïments, remarca a tots els comerciants de primer ordre, segon i tercer de la localitat, que la quota setmanal de 10 i 5 pessetes, respectivament, que els ha estat imposada per a la immediata creació d’un magatzem grandiós de productes de primera necessitat, considerada com una contribució, de fet és un préstec que els serà retornat quan les circumstàncies així ho aconsellin.

Aclarit això, la Secció de Proveïments del dit Comitè fa avinent a tots els comerciants en general que les referides quantitats s’hauran de fer efectives a la mencionada Secció, totes les tardes dels dissabtes, de 4 a 7, o bé per tot el dilluns de cada setmana.

DESTITUCIÓ.

Com a conseqüència del decret sobre la compareixença al treball dels funcionaris de les dependències oficials, ha estat destituït el Secretari de la Cambra de Comerç i Indústria d’aquesta ciutat, Lluis Ventalló i Vergés.

ALTRA DESTITUCIÓ.

Ha estat també destituït el doctor Casamada Maurí, ex-catedràtic de la Facultat de Farmàcia de Barcelona, en les assignatures de Tècnica, Física i Anàlisi Química, compatrici nostre.

EL PAGAMENT DE L'ASSEGURANÇA D'ACCIDENTS I MALALTIES.

La Mutua d’Assegurances de Terrassa, vist el Decret de 12 d’agost corrent i  d'acord amb el Comitè d'Enllaç Antifeixista, adverteix als seus associats que no hi hagin fet efectius els rebuts de juny, que en les fulles de jornals corresponents a la present setmana hauran d’incloure  l’import que les quotes d’accidents i malalties corresponents a l’esmentat mes a l’objecte que els delegats de la Comissaria de Banca de la Generalitat puguin autoritzar la retirada de fons dels comptes corrents en les quantitats necessàries per al pagament de les esmentades quotes, tota vegada que subsisteix l’obligació, per part dels patrons, de satisfer-les.

DONA MOSSEGADA PER GOS.

A les 2 de la tarda d’ahir, dimarts, comparegué al Dispensari Municipal, Josepa Garcia de 21 anys d'edat, domiciliada al carrer d’Ireneu 56, la qual acabava d’ésser mossegada per un gos propietat d’un veí seu, que li causà ferides incises a l'avantbraç dret.

Va ésser curada al referit establiment pel metge de torn.

ASSISTITS PER CAIGUDA AL CENTRE MÈDIC.

A les 11 del matí del dia d'ahir, va personar-se al Dispensari Mèdic, la noieta de 9 anys, Enriqueta Carreras, la qual està domiciliada al carrer Canonge Rodó, 71.

Aquesta noieta presentava ferides incises al genoll dret que acabava de causar-se en sofrir una caiguda a la via pública i que li foren curades en el mencionat establiment benèfic, pel corresponent metge de torn.

També  fou traslladat al referit Centre, a les 2 de la tarda, el noiet de 4anys, Joan Circuns, que presentava una ferida contusa a la regió occipital, causada per una caiguda.

Una vegada convenientment assistit pogué retornar al seu domicili, carrer Darrera Central, 22.

REUNIÖ DELS VAQUERS LOCALS I DE LES LOCALITSTS VEINES:

Els obrers vaquers de la nostra ciutat i els de les veïnes localitats de Rubí, Les Fonts i Sant Cugat, celebraran aquesta nit una reunió a l’estatge de la Unió Local de Sindicats (U.G.T.), per tal de decidir el seu ingrés a la C.N.T o a la U.G.T.

No hay comentarios: