sábado, 13 de junio de 2020

Front, 22 d’agost de 1.936, pàg 1


Veus del front aragonès.

A la línia de foc amb els camarades del P. O. U. M de Terrassa.

Alcalà de l'Obispo és una de les posicions més avançades del sector Nord del front d'Aragó. Després d'haver assetjat Siétamo dues vegades, les avançades de la tercera columna han instal·lat el seu quarter general en aquest petit poble. Degut a un canvi de posició d'una part de les forces que hi havia en aquest sector, els obrers que guarneixen tot aquest front són enquadrats en les Milícies del P. O. U. M. Estem, doncs, en una plaça forta del P. O. U. M. que els nostres camarades estan disposats a defensar com sigui. Ens conten de dos intents d'atacs dels feixistes, que foren repel·lits amb una energia extraordinària i després dels quals l'enemic no ha donat més fe de vida.

Los avançades d'aquesta columna de milicians, ha arribat diverses vegades fins a les envistes d'Osca, a dos quilòmetres de distància. A Ola, poblet situat entre Alcalà de l'Obispo i Siétamo, els nostres grups hi penetren sense cap dificultat. Es solament per raons estratègiques que s'ha desistit d'ocupar-lo de moment.

El P. O. U. M. ha enviat darrerament bateries de canons a Albero  Alto, des d'on s'iniciaran bombardeigs sobre d'Osca i Monte Aragon. La columna Ascaso també es troba prop d'Osca i el cercle del nostre front es va fent cada vegada més estret. Osen no podrà aguantar aquesta allau que va estrenyent el setge.

El fet de trobar-se Alcalà de l'Obispo a la mateixa línia de foc, fa que la vigilància es porti fins a la màxima disciplina. EI possible espionatge que hi podria haver, queda neutralitzat per les mesures severíssimes que els caps de la columna donen i que els milicians fan complir amb una energia que imposa.

Avui hem vist un exemple de la solidaritat que els camperols jornalers del poble, presten a les forces revolucionàries. Ha calgut només que el Comitè Militar dones la veu que es necessitaven homes, perquè tot seguit es posessin a les seves ordres grups de camperols que han estat destinats a eixamplar les fortificacions de la plaça.

Alcalà de l'Obispo ha estat bombardejada diverses vegades. Les cases del poble, l'església, el cementiri, els camps del voltant, tots aquests llocs ensenyen la mostra dels obusos caiguts en aquestes posicions, però on ha caigut amb més profusió és als defores del poble. Pel que sembla Alcalà de l'Obispo és un objectiu difícil pels canons feixistes. El blanc els falla més vegades del que voldrien. Ara fa uns dies que els canons han callat. Com que això ha coincidit amb els bombardeigs, feixistes de Tardienta, tot fa suposar que l’enemic s'ha vist obligat a desplaçar les peces d'artilleria d'un lloc a l'altre. Aquest fenomen ja fou observat pels nostres milicians en una altra ocasió i dona a comprendre que els feixistes no disposen de prou armament per defensar com cal l'amplitud del front que les Milícies catalanes han estès davant de les portes d'Osca i de Saragossa. 

Els camarades de les Milícies nostres que partiren fa prop d'un mes, es troben tots en aquest poblet. Alguns d'ells, per la seva capacitat, s'han sabut guanyar llocs de responsabilitat. EI que destaca per damunt de tot és el tremp de lluitadors de què estan posseïts tots ells i és més admirable encara, veure que saben mantenir la disciplina necessària per reprimir els seus impulsos i ajustar les seves accions a les ordres que reben del comanament militar.

El Partit dedica una gran atenció als problemes del front i procura resoldre les qüestions delicades, després d'haver escoltat el parer dels militants. En aquest sentit, el camarada Balada, cap militar de la columna, fa una tasca molt eficaç. Hem assistit a una reunió de militants del Partit, que tingué lloc ahir a la tarda i va causar-nos una impressió extraordinària el comportament dels nostres camarades militants. Saben aprofitar el temps i concretar les proposicions que creuen necessàries per a la bona marxa de la tercera columna. Se situen davant de les dificultats nombroses que cal vèncer i ofereixen solucions amb una rapidesa i energia veritablement creadores.

Hem mantingut diverses converses amb camarades nostres. El tema de cada moment és la  Revolució  i  la marxa que seguirà en l'esdevenidor. Diversos camarades m'han demanat que faci constar que la lluita que sostenen contra els feixistes, és una lluita a mort, sense pal·liatius. M'han demanat que digui a tots els obrers de Terrassa, que els treballadors que han anat al front al mateix temps que es defensen del salvatgisme de la contrarevolució feixista lluiten per un nou estat de coses, combaten, en fi, per la Revolució proletària. Tots estan d'acord en afirmar que la batalla contra el feixisme, és estrictament una batalla entre el proletariat i les restes feudals col·ligades amb la burgesia, amb l'alt capitalisme.

Tots tenen els mateixos mots als llavis "Quan torni del front” "Per què ells volen tornar del front i no pas per reposar, sinó per assegurar d'una manera definitiva l'obra de la Revolució. Estimula pensar les consciències rebels que l'ofensiva feixista està forjant. Tots els homes que han partit al front, tots els camarades que topo pels carrers estrets d'aquests pobles, porten una vivor estranya als ulls. Es la moral del vencedor que els dona aquesta força extraordinària.

Amb homes així, la Revolució està resguardada de tota mena de desviacions perquè si calgués   —així m'ha fet constar un camarada—  aquests milicians obrers estan disposats a llançar-se a una segona Revolució o sia a la insurrecció victoriosa del proletariat.

Pere Vigués 

Alcalà de l’Obispo, dimecres 19 d'agost.

No hay comentarios: