domingo, 7 de junio de 2020

La Veu de Catalunya, 19 d’agost de 1.936, pàg. 9


La subscripció pro víctimes del feixisme, oberta a Terrassa, ascendeix a 39.117’80 pessetes.

Una ininterrompuda cua de persones, visitava el cadàver del milicià Francesc Vilanova i Alabard, i expressava tan significativament la seva condolença per la pèrdua del company.

El trasllat de les despulles d’aquest va efectuar-se a poc més de l’hora anunciada i constituí una imponent manifestació del sentiment popular.

Totes les organitzacions locals s’adheriren a l’acte que transcorregué pels carrers més importants de la ciutat. El pas de la comitiva fou presenciat per una gran multitud.

El cos del dissortat Vilanova, que era portat a braços per diversos dels seus amics, anava precedit d’una secció de dones, que portaven llaçades i flors.

Després seguien els qui conduïen el cadàver, nombroses representacions de les milícies, forces d’assalt, guàrdia civil i totes les restants entitats que componen el front antifeixista, tots en perfecta formació, tancant la comitiva un gran nombre de ciutadans.

Tots ells acompanyaren el cadàver al Cementiri, i l’acte resultà una gran manifestació, com mai no s’havia vist a la ciutat.

A la nit un cotxe ocupat per quatre milicians, sortí per tal de complir alguns serveis.

En ésser a la carretera de Castellar, varen aturar un moment el cotxe i en baixar un dels ocupants, nomenat Eladi Roma Orriols, tingué la dissort que una escopeta que hi havia penjada contra la porta del vehicle, rellisqués i en caure a terra  es disparés la càrrega de perdigons que contenia, la qual travessà el peu de Roma.

Traslladat ràpidament a la ciutat, ingressà a l’Hospital, on els doctors de torn, entre ells el doctor Ferrer, li practicaren una delicada intervenció quirúrgica, amb bon resultat.

Es reuní en sessió la Corporació municipal.

La sessió començà a les 10 i deu minuts, sota la Presidència del senyor Domènech Armengol. Assisteixen els consellers Palet, Puigdoménech, Petchamé, Torres, Almirall, Figueres, Llac, Pujolá, Batlle, Rius, Arrufat i Gumà.

Es dona lectura per l’assabentat, del decret de Governació de la Generalitat del dia 22 de juliol en virtut del qual es declaren cessants tots els regidors, tant propietaris com suplents al Front Popular d’Esquerres de Catalunya, que hauran d’ésser substituïts en la forma que s’esmenta.

També es dona compte d’una ordre-circular de la mateixa Conselleria, de data 23 del mateix mes, que aclareix l’anterior decret.

Així mateix es llegeix un decret-llei que autoritza els Alcaldes ordenadors de pagaments dels Ajuntaments de Catalunya perquè mentre durin les actuals circumstàncies, puguin fer els pagaments per als serveis municipals que ho exigeixin, amb càrrec a qualsevol partida del Pressupost mentre hi hagi remanent.

S’aprova un dictamen relacionat amb l’assegurança de dos vehicles municipals de tracció mecànica.

També es aprovat un altre dictamen que proposa el regidor senyor Almirall per a proveir la vacant de Vocal de la Junta Administradora delegada de l’Ajuntament patró de l’Hospital Casa de la Caritat i nomenament del mateix regidor, Secretari de la susdita Junta.

Igualment se n’aprova un altre, proposant, en compliment del decret del Govern de Catalunya de 25 de juliol darrer, i a partir del primer de l’actual agost, que s’augmentin els sous, salaris, jornals o retribucions del personal que figuren en la plantilla pressupostària amb haver no major de sis mil pessetes anuals, d’acord amb les regles esmentades en el mateix dictamen.

A proposta del regidor senyor Petchamé, s’acorda que consti en acta el sentiment de la Corporació per la mort del milicià terrassenc Francesc Vilanova i Alabard i que es comuniqui aquest acord als familiars del dissortat compatrici.

I sense cap més assumpte a tractar, s’aixeca la sessió a dos quarts i mig d’onze.

No hay comentarios: