jueves, 4 de junio de 2020

L’Acció, dissabte 15 d’agost de 1.936 pàg. 2


L'ENTERRAMENT DEL MILICIÀ FRANCESC VILANOVA.

A les sis del vespre d'ahir, tingué efecte, tal com anunciàvem en la nostra edició d'ahir, l’enterrament del jove Francesc Vilanova, militant de la C. N. T, mort en un sensible accident d'auto,

L'acte de l'enterrament constituí una magna i sentida manifestació de condol. En el mateix hi assistiren representació de totes les entitats obreres i també de les entitats polítiques afectes al Front Popular.

El pas de la fúnebre comitiva fou contemplat per tot el poble de Terrassa. Causava gran sensació el pas de les milícies armades, les quals enviaren nombrosa representació a l’acte. Fou una grandiosa manifestació, que donada la seva especial característica no s'havia vist mai a la nostra ciutat.

La comitiva formà davant del local de la C. N. T. i seguidament emprengué la marxa en direcció al carrer Ramon Pont. El seguici estava formal més o menys de la següent manera.
Primerament hi anaven unes corones portades per amics del finat, les quals eren ofrena de les Joventuts Llibertàries, C. N. T. i Comitè d’Enllaç.

A continuació venia el taüt del malaguanyat jove el qual era portat a braços per companys seus. Darrera del taüt formava la primera presidència la representació de la C. N. T i F. A. I. Seguia el Comitè revolucionari, Comitè d'Enllaç i representació del nostre Ajuntament.
Darrera d'aquestes presidències, començaven les milícies armades.

Primerament hi anaven les de la C. N. T. Seguien les del P. C. C, Esquerra Republicana de Catalunya, Federals, i P. O. U. M Darrera de les milícies i marcant el pas, hi anava una representació del cos de guàrdies d'assalt. Darrera d'aquesta, seguia la representació de la guàrdia civil i Creu Roja.

Finalment completava el seguici una nombrosa representació del poble.

Aquesta comitiva passà pels següents carrers; Ramon Pont, Teatre, Sant Pere, Raval de Femí Galan, Rambla d’Egara, carretera de Montcada, fins al carrer Colon, lloc on després d’un petit discurs pronunciat per un membre de la C. N. T. es dissolgué la manifestació de dol.

Vagi el nostre més sentir pésam als familiars i organització on pertanyia el finat, el qual li queda l’honor d'haver mort mentre estava en el compliment del seu deure.

ES VA A LA CONSTRUCCIÓ D'UNA CUINA POPULAR.

Sabem que el Comitè d’Enllaç Antifeixista, està portant a terme diversos treballs per tal d'organitzar a la nostra ciutat una magna cuina popular.

Aquesta cuina serà destinada a auxiliar a totes aquelles persones que puguin acreditar que es troben sense treball i per tant en situació apurada.

Aplaudim aquesta notable iniciativa, tant necessària precisament en les anormals circumstàncies que estem vivint.

DETENCIONS.

Aquest matí. uns milicians han detingut a Matadepera a dos significats elements de dreta, apellidats, l’un Borrell i l’altre Genescà.

Els dos detinguts han ingressat en el quarteret del nostre Ajuntament.

SENSIBLE ACCIDENT CASUAL.

Anit passada, quan complint un encàrrec de l’organització sindical on pertany, es dirigia a Castellar del Vallès juntament amb uns companys, el jove Eladi Roma i Orriols, ha resultat ferit en un peu per ferida d'arma de caça.

L'accident ha tingut lloc de forma casual, per haver-se disparat en caure a terra una escopeta.

L'esmentat Roma ha ingressat a la Clínica de l'Hospital, essent assistit pel doctor Ferrer.

DESAPARICIÓ D'UN CIUTADÀ.

Aquest matí, els familiars del terrassenc Miquel Ayats i Barber, de 62 anys, domiciliat a la carretera de Matadepera, 119, s’han personat a la Comissaria de policia, per tal de denunciar que l'esmentat individu desaparegué de la nostra ciutat ahir al matí en anar a complir un encàrrec, i que fins el moment present no han tingut cap més notícia del mateix.

CONTRA EL PILLATGE.

Ahir a la tarda, la Creu Roja local portà al dipòsit judicial el cadàver del terrassenc, Jaume Agulló i Zurano, de 39 anys, domiciliat ai carrer Bartomeu Amat, 40.

Aquest individu fou detingut dies passats per uns milicians quan anava a robar en una casa del carrer de Sant Genis. Passats uns dies fou deixat en llibertat.

Sembla que ahir tornà a reincidir en els seus actes de pillatge, i és per aquest motiu que fou afusellat.

No hay comentarios: