martes, 30 de junio de 2020

El Dia, edició dissabte 5 de setembre de 1.936, pàg. 2


La gran cavalcada de demà :: També s’hi ha adherit el Centre Catalanista Republicà.

L’itinerari de la cavalcada que com ja avançarem tindrà lloc demà al matí organitzada per l’Esquerra republicana local a profit dels Hospitals i el front de lluita antifeixista, és el següent:

Casa del Poble, Plaça de la República, Avinguda 11 Setembre, Rambla d'Egara, Carretera de Montcada, Topete; Passeig de Garcia Hernández. Francesc Macià, Creu Gran, Nou, Sant Pere i Raval de Fermi Galan.

A les 10, la cavalcada sortirà de la Casa del Poble i a les 11 arribarà al Passeig, on serà esperada per una gran massa coral que. acompanyada de la Banda Municipal, cantarà en primera audició l’Himne del milicià terrassenc, lletra del poeta Angel Pons i música del mestre Ramon Serrat. A les 12, aquesta massa coral estarà enfront de la Casa de la Ciutat per a cantar la segona audició de l'himne com a epíleg de la cavalcada.

Hi prendran part la Creu Roja, els Boy-Scouts, el Grup Femení d' E. R., diversos cossos de milicians, guàrdia d'assalt i guàrdia nacional, la Banda Municipal, una altra Banda del Sindicat Musical, els cors de la localitat, i altres organismes.

També s'hi ha adherit amb tot l'entusiasme el Centre Catalanista Republicà.

ARRIBADA DE MILICIANS QUE LLUITAVEN A MALLORCA.

Procedents de Mallorca, han arribat a la nostra ciutat, el grup de braus milicians que formaven part de la columna de terrassencs que va anar a combatre contra els facciosos de l’illa.

Han regressat plens d’entusiasme i disposats a partir novament al front de lluita on se’ls destini.

HAN ESTAT TROBATS NOU CADÀVERS.

A dos quarts de sis de la matinada d’avui, la Creu Roja local ha estat avisada perquè anés a recollir els cadàvers de cinc individus apareguts morts, per arma de foc, a la Carretera de Sabadell, en el revolt que hi ha abans d’arribar a la recta que condueix al trencall de Can Viver.

Tots ells han estat portats al dipòsit judicial.

De moment, per documents que se’ls han trobat damunt han estat identificats Ignasi Gorina, ex-religiós que exercia a Terrassa i Josep Claveria, també ex-religiós, aquest de fora de la ciutat.

Els altres tres no han pogut ésser identificats. Un d’ells porta la lletra B a la camisa i li han estat trobats dos retrats: el d’una nena i el d’una dona. Un altre que porta les inicials J.J. El darrer no porta cap mena d’indicació.

Més tard, la Creu Roja ha hagut de personar-se a la Carretera de Castellar, a l’objecte de recollir els cossos de quatre individus apareguts morts entre els quilòmetres 21 i 22. Han estat traslladats al dipòsit judicial, on s’ha procedit a la seva identificació. Han resultat ésser:

Lluís Montcau, terrassenc.

Josep Puigvert, foraster. Aquest portava la indumentària de religiós.

Joan Rifis i Figuerola. No es té cap més detall, i

Joan Soler, escolapi.

Tots ells rebran sepultura al Cementiri Nou, una volta els hagi estat practicada l’autòpsia.

UNA NOTA DEL COMITÈ DE PROVEÏMENTS ADREÇADA ALS FLEQUERS.

El Comitè de referència posa en coneixement de tots els flequers de la ciutat que a partir d’avui, han de presentar a les seves oficines una nota de l’existència de farina que tinguin en el respectiu establiment. A més, se’ls adverteix que totes les noves entrades de farina seran requisades.

La nota es fa extensiva als pobles del districte.

HA ARRIBAT MORESC I AVIRAM A LA NOSTRA CIUTAT.

Al captard d’ahir, procedents de València, arribà a Terrassa una partida de 600 gallines, trameses per la Comissió que el Comitè local de Proveïments havia desplaçat a la dita localitat a tal efecte.

També arribà una important partida de moresc de Lleida, i no es farà esperar gaire una segona remesa d’aquest article.

S’ENSENYA LA INSTRUCCIÓ ALS MILICIANS.

Cada dia, de les 10 a les 12 del matí i de les 4 a les 7 de la tarda, en el pati de l’ex-local del Centre Social, del carrer de la Fontvella, el P.O.U.M ha organitzat l’ensenyament de la instrucció militar a tots els seus milicians que l’ignoren.

Les classes es veuen en extrem concorregudes.

EL CASINO DEL COMERÇ CELEBRARÀ UN FESTIVAL A PROFIT DELS HOSPITALS DE SANG.

La popular entitat del carrer de Sant Pere, també vol contribuir en la campanya a favor dels Hospitals de Sang. A tal fi ha organitzat un suggestiu festival de sardanes i ball, en el seu local social.

Les sardanes, que seran executades per una cobla local, tindran lloc a les dotze del matí. El ball, que serà amenitzat per l’orquestrina “Lucky Band”. S’efectuarà a les sis de la tarda.
L’import del que es recapti serà donat als Hospitals de Sang.

No hay comentarios: