miércoles, 3 de junio de 2020

Front, 14 d’agost de 1.936, pàg 1


Al front d'Aragó amb les milícies Obreres.

La bandera del P. O. U. M. de Terrassa metrallada per les bales feixistes.

El camarada Francesc Lloberes, militant del nostre Partit, ha passat unes hores a la nostra ciutat, junt amb els camarades de les nostres Milícies Francesc Garcia, Vicenç Domènech i Antoni Torrella.  Arribats passada la mitja nit, han tornat al front de combat a primeres hores d'aquesta matinada.

Francesc Lloberes és un militant proletari conscient, abnegat, que sap fer respectar la disciplina sense necessitat d'imposicions ni crits estentoris. Tols els camarades que integren el grup de Terrassa, radicat al front aragonès, li tenen dipositada una confiança absoluta.

Lloberes amb la seva paraula, amb la seva acció decidida sap inspirar un gran entusiasme a tots els que el volten. Al cap de pocs dies d'haver arribat al front, rebé el comanament de sergent. No obstant, Lloberes no exhibeix cap senyal extern de la seva jerarquia. Els galons els porta a la butxaca i quan dóna compte del seu nomenament, ho fa amb un aire de simplicitat admirable, traient importància al fet en si.

Nosaltres que coneixem el seu tremp de lluitador, no ens ha sorprès gens el seu comportament. Es un home que pensa en el Partit, que es recolza en el Partit i que prescindeix amb un gest desenfadat de la galeria.

Hem parlat breus instant amb aquests camarades obrers. Ens han donat compte de les seves actuacions al front i han descrit amb mots càlids les accions on han intervingut la primera companyia que el P. O. U. M. de Terrassa ha tramès a Aragó.

El primer campament on feren estada els nostres companys és el de Sosa. Allí prepararen tot el grup de Terrassa, per fer-lo entrar en acció. Des d'aquesta població partiren cap al Nord, camí d'Osca i prengueren part en la presa de diverses posicions. Novales, Albero Alto, Argavieso, Fanagàs, Alcalà del Obispo un a un els pobles minúsculs de les terres aragoneses han anat caient sota l’empenta de les Milícies obreres antifeixistes. Els camperols aragonesos els han rebut amb els braços oberts i han prorromput amb crits de joia per la seva alliberació del jou feixista.

La nostra companyia,  junt amb  altres camarades, fou la primera que penetrà a Siétamo, una posició forta dels feixistes. La lluita fou dura i Siétamo per uns dies, ha esdevingut un poble entre dos focs. Es una posició que els nostres camarades volen assegurar definitivament i no dubtem que ho aconseguiran. Es tracta d'una de les portes d'Osca i aquest sol motiu, els estimula a continuar enèrgicament la seva acció damunt d'ell.

Hem escoltat un episodi emocionant de la lluita. La nostra bandera roja, anava al front de la companyia de guerrillers. Els braços nervats del camarada Costa aixecaven la bandera tensa que el vent feia voleiar. Els feixistes, per impedir l'avanç, atacaven amb foc de metralladora, però els milicians obrers continuaren la seva marxa amb cautela, però amb valentia. Per damunt dels caps, la bandera romangué enlairada, en un desafiament a la barbàrie feixista. Després del combat el drap roig, aparegué travessat per les bales feixistes.

Camarada Costa! La bandera roja en els teus braços, mantinguda desafiadora davant dels ulls dels feixistes, és el símbol de la victòria que s'apropa.

Hem recordat al camarada Lloberes el film soviètic "Txapàlev", que "Cine-Club Avançada" presentà mesos enrere a la nostra ciutat. Ens ha mirat amb els seus ulls enèrgics i ha dit simplement: "Es allò mateix. M'agradaria que tots ho poguéssiu  viure".

Després, sense forçar-lo ens ha explicat l'estat d'ànim de les Milícies obreres que es troben al front. Ens ha convençut que amb olles, penetra per les terres d'Aragó l'acció purificadora de la Revolució triomfant. Cada nova posició ocupada és un nou baluard de la causa revolucionària.

Les seves paraules tallants, ens han fet recordar el discurs del líder del socialisme reformista Prieto. La lluita contra el feixisme, no és una lluita  fratricida Es una lluita entre dues classes socials irreconciliables. Es una lluita a mort, de la qual nosaltres sortirem victoriosos, perquè en les nostres fileres hi ha l'escalí de les masses explotades i aquestes volen viure una era de llibertat que el feixisme voldria ofegar en sang.

Camarades del front aragonès! Camarades del grup de Terrassa! Camarades de Barcelona; Oltra Picó, Linus Moulines, Gelada, amics que han viscut tots a Terrassa! Salut! 

"Front" i a través d'ell el P. O. U. M. de Terrassa, us tramet una salutació entusiasta, fraternals, i us encoratja a continuar la batalla grandiosa contra el feixisme.

Camarades de la segona companyia del P. O. U. M.! Vosaltres que esteu a punt de partir vers el front, preneu exemple de la disciplina que han sabut imposar-se els camarades que fa dues setmanes abandonaren la nostra ciutat. Si ho feu així, la victòria serà completa.

VISQUEN LES MILÍCIES ARMADES DEL P. O. U. M.!  

Xavier  Rovira

No hay comentarios: