martes, 2 de junio de 2020

El Dia, edició divendres 14 d’agost de 1.936, pàg. 2


ENTRE LES 7'30 D'AHIR VESPRE I LA UNA D'AQUESTA MATINADA, HAN PASSAT PER LA NOSTRA CIUTAT, QUATRE TRENS DE MILICIANS, GUÀRDIES D'ASSALT I MATERIAL DE GUERRA, CAP A SARAGOSSA.

A la sortida de les fàbriques, ahir vespre, corregué el rumor que passaria per l'estació del Nord un tren de guàrdies d'assalt que es dirigien a Saragossa, per tal de lluitar contra el focus rebel d'aquella regió.

Una enorme multitud acudí a l'estació del Nord a ovacionar el pas d'aquestes forces. Aprofitant l'atur del tren a la nostra ciutat, els ciutadans obsequiaren i victorejaren els guàrdies d'assalt, confraternitzant uns i altres.

La partida d'aquest primer tren amb destí a les terres aragoneses, fou acompanyada amb crits i visques, comprovant tots els presents, l'excel·lent estat d'ànim i entusiasme amb que aquella joventut heroica anava a lluitar.

Sabedora la gent que el pas d'aquell tren seria seguit pel d'altres cap al mateix destí, tot i no saber-se l'hora exacta del pas dels altres combois, no mancà concurrència per a ovacionar les milícies que passaven en els restants trens que s’aturaren a la nostra ciutat.

El segon d'ells, passà per la nostra ciutat a dos quarts de dotze de la nit, i estava compost de milicians i guàrdies d'assalt, en gran nombre.

A dos quarts d'una de la matinada, passà un tercer tren, ple tot ell de milicians, i finalment, un quart i mig més tard, aproximadament, entrà a les andanes de l'estació del Nord, el quart tren, que transportava gran quantitat de material de guerra.

L'ànim elevadíssim d'aquestes forces, el seu ferm optimisme i el gran coratge amb que es disposen a lluitar, són un signe de confiança per a tots els que restem a la rereguarda, els quals, no dubtem que el seu esforç entusiasta, servirà per ajudar a alliberar els germans que es troben subjectes a la grapa feixista, en terres aragoneses.

ARRIBEN QUATRE COMPANYS MILICIANS QUE LLUITEN AL FRONT ARAGONÉS, QUE HAN PASSAT UNES HORES ENTRE NOSALTRES.

Ahir. a primeres hores de la nit, arribaren a la nostra ciutat, els valents milicians que marxaren amb els components de l'heroica companyia de la nostra ciutat, amics Antoni Torrella, Domingo, Francesc Lloberes i Garcia.

Aquests quatre conciutadans, s'havien traslladat des del lloc on es trobaven, fins a Lleida, per tal de complir unes ordres.

Aprofitant el viatge, decidiren arribar fins a la nostra ciutat i han passat tota la nit ací. voltats d'amics i coneguis, als quals han contat tota mena d'anècdotes i detalls, sobretot del brillant avanç de les tropes als diferents fronts.

Tota aquella colla d'admiradors amics i familiars no han deixat ni un sol moment en repòs als milicians, els quals han marxat en cotxe, a la matinada, essent acomiadats afectuosament.

L'ENTERRAMENT D'UN MILICIÀ QUE MORÍ EN UN ACCIDENT D'AUTOMÒBIL.

Aquesta tarda, a les 4, ha restat exposat al local de la Confederació Nacional del Treball, el cadàver del militant Francesc Vilanova i Alabard, que, com saben els nostres lectors, morí ahir, prop de Granollers, en un dissortat accident automobilístic.

Una gran gernació ha visitat el cadàver esmentat, el qual serà enterrat aquesta tarda a les 6, havent convidat la C. N. T., per mitjà d’una pissarra instal·lada a l'entrada del seu local, a tots els afiliats al Sindicat i al poble en general, a l'acte del trasllat de les seves despulles.

S'AJORNA PER 48 HORES LA PRESENTACIÓ DE LES RELACIONS DE MATÈRIES EN EXISTÈNCIA.

El Comitè d'Indústria, ha acordat concedir 48 hores més, per a la presentació de les relacions que, signades i per duplicat, han de presentar els Comitès de Control de totes les cases proveïdores de matèries tèxtils radicades a la nostra ciutat.

Per tant, tots els detalls que s'exigiren en l'avís que el dit Comitè d'Indústria exposà el passat dia 12, hauran d'ésser presentats al mateix, per tot el dilluns vinent.

Cas que en aquesta nova data no hagin estat presentades aquestes referències, les responsabilitats que per l’incompliment d’aquesta ordre es puguin contraure pesaran totalment sobre els incomplidors de la mateixa.

No hay comentarios: