domingo, 28 de junio de 2020

La Veu de Catalunya, 3 de setembre de 1.936, pàg. 9


S’efectuà, amb grandiós èxit, la desfilada de forces a honor i a benefici dels milicians que tan ardidament lluiten contra el feixisme.

La gent va tirar-se al carrer en grosses proporcions, i estacionà per les vies on havia de passar la parada. Aquesta seguí l’itinerari marcat, i rebé grans  demostracions d’afecte al seu pas.

Abans de disgregar-se, la comitiva feu parada al Raval de Fermí Galan, atapeït de gent. L’alferes de la guàrdia civil dirigí la paraula al públic, i sol·licità que es guardés un minut de silenci en memòria de les víctimes del feixisme. Passat el minut, va donar un «visca la República» i un «a baix el feixisme», corejats per tots els assistents.

Aleshores l’alcalde, senyor Figueres, feu la presentació del secretari del Comitè Antifeixista de Barcelona. Aquest posà en evidència tota la criminalitat del cop feixista a Espanya. Digué que si bé a Catalunya havia estat vençut als primers moments, no succeïa el mateix en altres punts de la Península, on els braus milicians lluiten amb tot braó per extingir-lo.

─Crec en la nostra victòria─ digué─ perquè nosaltres lluitem amb la veritat i per la llibertat del proletariat sempre vexat amb el cor a la mà i amb heroisme, en canvi els facciosos lluiten amb l’engany i no poden, no han de triomfar, de cap de les maneres.

Donà, igual que l’alcalde, senyor Figueres, uns visques a la República, contestats entusiàsticament.

A continuació la comitiva es dissolgué.

Es presentà al seu domicili, Doctor Pearson, 50, Miquel Solanelles, de 35 anys, casat, qui feia uns mesos que es trobava reclòs al Manicomi de Sant Boi de Llobregat per tenir pertorbades les facultats mentals, i d’on s’escapà la nit del passat dissabte.

A les sis de la tarda, la Creu Roja va personar-se a casa del Solanelles, i sense que aquest oposés cap mena de resistència, va traslladar-lo novament a Sant Boi.

Mentre jugava davant de casa seva, Salvador Seguí, 147, la nena de deu anys, Maria Muñoz va sofrir una caiguda i es produí una ferida a la regió parietal dreta, de la qual fou assistida al Dispensari.

També, quan amb altres amigues tornava d’una font propera a la ciutat, tingué la desgràcia de caure la compatrícia de disset anys Teresa Elosegui, que habita al Raval de Fermí Galan, 31. El facultatiu de torn al dispensari va assistir-la d’una ferida contusa al genoll dret.
Va inaugurar-se amb gran èxit de públic, el Parc instal·lat a l’ex-masia Freixa, del carrer de Galileu.

Foren molt ovacionades les peces de concert que interpretà la Banda Municipal, com també foren puntejades per nombrosos dansaires les sardanes que va executar la banda esmentada.

En el festival celebrat va fer-se una recapta a favor de les víctimes del feixisme, que donà un resultat afalagador.

A la carretera de Castellar, ran del trencall de Can Bonvilar, va caure de la bicicleta que muntava el jove de 23 anys Joan Agramunt, amb domicili al carrer de les Parres, 16.

El seu company d’expedició, Armand Barbé, de 26 anys, que viu al carrer de Francesc Macià, 47, que també muntava una màquina, no tingué temps de frenar i caigué damunt l’Agramunt, en topar amb la bicicleta d’aquest. Ambdós resultaren lesionats i foren assistits al Dispensari Municipal.

El primer sofreix erosions a l’espatlla i braç drets, i el segon té masegament general i fortes erosions a l’esquena, espatlla i braç esquerres.

Els dos ciclistes passaren als respectius domicilis una vegada practicada la primera cura.

També per haver caigut de la bicicleta que muntava, fou assistit al Centre Mèdic Francesc Casabans, de 20 anys, amb domicili al carrer de l’Agricultura, 20. Presentava erosions a la regió escapular dreta, mà dreta i regió mesotenar. Va caure a la carretera de Sabadell.

No hay comentarios: