domingo, 11 de marzo de 2018

El Dia, edició dimecres 24 d’octubre de 1.934, pàg. 2


ACTIVITATS DE L'AUTORITAT MILITAR A TERRASSA :: TRASLLAT DE DETINGUTS :: REGISTRES, ALLIBERAMENTS I NOVES DETENCIONS :: INTENT D'EVASIÓ DE DETINGUT, EL QUAL ES FERIT A TRETS PER LA FORÇA PUBLICA

Durant el vespre d'ahir prosseguí l'activitat de les forces militars destacades a Terrassa, les quals continuaren practicant registres domiciliaris i també detencions.

A l'entrada i voltants de la Casa Consistorial, les nombroses forces de l'exèrcit, d'assalt i de la benemèrita que custodiaven l'edifici, tenien cura d'ordenar les fileres de ciutadans que anaven a dipositar a l'Ajuntament tota mena d'armes de foc, complimentant el ban publicat al matí.

La quantitat d'armes lliurades ahir a l'autoritat militar, és extraordinària Hi hagué moments, entre les 7 i les 9 del vespre, que la cua de ciutadans arribava fins al començ del carrer de Sant Pere. La immensa majoria d'aquests ciutadans, la constituïen els caçadors que s’afanyaren a complimentar l'ordre de l'autoritat, portant a l'Ajuntament llurs armes de caça. Avui han continuat acudint encara multitud de veïns amb el matéix objecte.

Ahir, cap al tard, començaren a ésser posats en llibertat, després d'haver prestat declaració davant l'autoritat militar, alguns dels detinguts durant aquests dies. Particularment, ho foren aquells dels quals no es comprovà que haguessin tingut participació directa en els darrers successos.

Fins a la una de la nit, s'efectuaren encara alguns d'aquests alliberaments, entre els quals hi ha el del regidor d'Esquerra, senyor Ayats, de la detenció del qual donàvem compte ahir. El nombre total dels alliberats, entre ahir i el dia d'avui, és de 26. Es sap, però, que s'aniran ordenant altres alliberaments.

Per altra part, es van efectuant d'altres détencions, la majoria, però, amb caràcter provisional per a prestar declaració amb el propòsit, por part de l'autoritat militar, de facilitar el descobriment de dipòsits i amagatalls d'armes.

També cap al tard d'ahir, amb un autoòmnibus foren traslladats a la presó Model de Barcelona, 15 detinguts que es trobaven a la presó de la nostra ciutat. Han quedat a disposició de l'autoritat militar. Entre ells, s'hi troba Joan Garcia, sense domicili, cirabotes d'ofici, el qual com recordaran els nostres lectors, en l'intent de manifestació a la Rambla d'Egara que els elements d'Aliança Obrera portaren a terme en el darrer moviment revolucionari, disparà uns trets de pistola, contra l'ex-agent de policia a la nostra ciutat, Josep Elias.

A dos quarts de dues d'aquesta tarda, després de prestar declaració, en el moment de baixar del cotxe que els conduïa novament als calabossos municipals instal·lats a l'Ajuntament, d'entre els guàrdies que els custodiaven s'ha escapat un detingut. Aquest ha fugit ràpidament pel carrer Cremat i en no voler-se aturar als crits d'alto que li ha donat la força pública, ha resultat ferit d’un dels trets que li han estat engegats.

Seguidament, des del carrer de Bastart, cantonada al carrer Major, lloc on ha caigut ferit, ha estat traslladat amb un camió a I’Hospital, on el doctor Cistaré li ha practicat la primera cura.

El ferit, es diu Camil Norte, de 25 anys i viu al carrer de Salvador Busquets, 40. Havia estat detingut i processat diverses vegades, com element extremista.

El Norte, presenta tres ferides per arma de foc a la cama Esquerra, dues d'elles amb orifici d'entrada i sortida, les quals li han estat produïdes per uns trets de pistola que li ha disparat un guàrdia d'assalt que el perseguia.

Les lesions han estat qualificada de pronòstic greu.

El fugitiu ferit, fou condemnat a 12 anys de presidi amb motiu d'haver pres part en l'assalt a l’Ajuntament de la nostra ciutat, i fou amnistiat d’aquesta pena ran de l'últim indult.


No hay comentarios: