sábado, 12 de junio de 2021

El Dia, edició de dilluns 31 de maig de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

MANIFEST OUE LES CONSELLERIES DE SANITAT I ASSISTÈNCIA SOCIAL, DIRIGEIXEN AL POBLE DE TERRASSA.

Ciutadans Terrassencs:

Ran dels esdeveniments del 19 de juliol de 1936, l'Ajuntament de Terrassa s'ha vist obligat a fer-se càrrec de nombroses obligacions relacionades amb l'Assistència Social procedents d'un important contingent de ciutadans terrassencs mancats de recursos de tota mena o bé malalts o ferits de guerra i així mateix d'un crescut nombre de persones refugiades d'altres terres d’Iberia, a les quals per raons d'humanitarisme i de solidaritat moral en la cruenta lluita entaulada contra el feixisme ha estat precís prestar generós ajut.

Per atendre en deguda forma totes aquestes noves necessitats de la nostra Urbs les Comissions Municipals de Sanitat i Assistència Social han habilitat unes institucions ciutadanes que, com el Sanatori Mèdic Quirúrgic, la Maternitat, el Casal de l'Infant, el Casal dels Vells, i la Cuina Popular, hom considera organismes modèlics per la profitosa tasca ciutadana que realitzen.

Però el .sosteniment de tots aquests establiments al servei del nostre poble, comporta grans despeses, les quals en encarir-se la vida, se'ns fa difícil suportar.

Tant més, si es té en compte que, tant el Sanatori Mèdic Quirúrgic, com la Maternitat, el Casal de l'Infant, el Casal dels Vells i la Cuina Popular, no gaudeixen actualment de cap subvenció de caràcter oficial ni de recursos propis per al seu sosteniment.

En els deu mesos transcorreguts de guerra, hem fet tota mena de sacrificis, d'esforços per tal de sostenir aquestes institucions populars, però malgrat la nostra bona voluntat i la d'alguns entusiastes conciutadans que ens han auxiliat econòmicament; hem arribat a una situació angoixosa i desesperada que no podem silenciar un moment més.

Cal, doncs, que tots els conciutadans s'assabentin del greu estat financer dels nostres establiments d'Assistència Social, greu fins a aital extrem que si no acudeixen tot seguit al seu ajut, ens veuríem obligats, molt en contra dels nostres desitjos, a plegar les obres habilitades per manca de mitjans econòmics amb els quals hem de sufragar despeses.

En deute amb els comerciants que proveeixen de queviures als esmentats establiments i també amb els industrials que els proveeixen de medicaments i instrumental quirúrgic, ens veuríem precisats a no poder prestar assistència als nostres infants, als nostres vells, als nostres malalts i a tots els conciutadans; necessitats d'ajut, per manca d’efectiu amb el qual hem de satisfer les quantitats als nostres creditors.

En circumstàncies semblants a les nostres, l'Assistència Social i Sanitaria de Barcelona, ha demanat l'ajut dels veïns per a eixugar el seu dèficit i resoldre la precària situació econòmica en que vivia fins avui.

Nosaltres, que coneixem la bona disposició d'ànim dels terrassencs per a atendre totes les necessitats de la ciutat, no dubtem un sol instant que no mancarà la seva generosa col·laboració, i que contribuiran totes les Organitzacions Sindicals, Partits Polítics, Consells d'Empresa, Espectacles Públics, Industrials, Comerciants i particulars a la subscripció que a l'esmentat fi ha quedat oberta en el dia d'avui, a l’Oficina de les Conselleries de Sanitat i Assistència Social del nostre Ajuntament, tots els dies feiners, de 11 a 1 del matí i de 5 a 7 dc la tarda.

De tots els donatius es lliurarà rebut i es farà públic el nom dels donants per mitjà  de la Premsa local, emissora de Ràdio i els Cinemes.

Terrassa. 29 de maig del 1937.

Les Comissions Municipals de Sanitat i Assistència Social de l'Ajuntament de Terrassa.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS.

La Conselleria esmentada, vist que el comerciant Josep Mampel, domiciliat a la Rambla de Jaume Compte, 42, havia sofert una equivocació en el preu de venda de l'oli, ha disposat que tots els seus clients els quals el dia 29 del mes en curs haguessin obtingut oli a l’esmentada casa, els sigui tornat l'import de 0'40 ptes. que és l'augment que indegudament havia sofert.

SOBRE VENDA DE L'OLI.

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que durant la present setmana la venda d'oli s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament i hom haurà de lliurar el tiquet corresponent al dia 31 de maig. El preu de venda no podrà excedir de 4 ptes. el litre. L'establiment que vendrà l'article de referència tindrà ja fixat en lloc visible el permís segellat per aquesta Conselleria.

VENDA DE PATATES SENSE RACIONAMENT.

La Conselleria Municipal de Proveïments avisa que a partir d'avui queda fora de racionament la venda de patates, i per tant hom podrà adquirir la quantitat que desitgi sense limitació de cap mena.

El preu que regirà d partir de demà serà de 0’60 ptes. el quilo indistintament per les novelles, com per les estrangeres.

El comerciant podrà també adquirir-les lliurement al nostre magatzem.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat els següents accidents a l’esmentat dispensari:

Àngel Margeri, de 61 anys d'edat amb domicili al carrer de Pedrell, 32, el qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida incisa al pòmul dret.

Anselm Margina, de 40 anys, ha estat curat a causa d'una caiguda, de contusions generals. Ha passat al seu domicili, carretera de Sabadell.

LA FIRA DEL LLIBRE :: COMPREU LLIBRES EN EL NOSTRE LOCAL ESPECIAL.

Amb motiu de la Fira del Llibre, en el local dels Secretariats d'Agitació, Propaganda i Premsa del P. S. U.—Radi local— establerts al carrer Milícies Catalanes, 11, s'oferiran al poble de Terrassa uns escollits lots de llibres sociològics i polítics de palpitant actualitat, que seran venuts amb un rebaix del 15 per cent sobre el seu preu normal.

No cal pas posar de relleu la importància d'aquests lots que donaran a conèixer ço que de més interessant s'ha publicat en marxisme. Remarquem als nostres militants no deixin de visitar el nostre estatge referit durant els dies de la Fira del Llibre, a la vegada que els recomanem la conveniència d'adquirir algun d'aquests lots que ajudaran a formar la seva cultura marxista, afavorint a la vegada els nostres centres de distribució i propaganda.

HIPÒLIT LÀZARO AL TEATRE DEL POBLE.

En ampliació a la notícia que vàrem donar no fa pas gaires dies, referent a la probabilitat que el gran tenor Hipòlit Lázaro actués a la nostra ciutat, avui podem afirmar ja que les gestions efectuades pel Comitè del Teatre del Poble han arribat a feliç terme i per consegüent aquesta actuació és un fet i no cal dir que és amb tota satisfacció que ho fem públic.

L'obra que es representarà és la gran òpera del mestre Arrieta, "Marina", una de les grans i populars creacions del divo Hipòlit Lázaro.

En aquesta òpera acompanyarà l'esmentat cantant la gran tiple Pilar Duamirg i el popular baríton Ricard Fuster.

Anirem donant més detalls d'aquest esdeveniment artístic el qual es celebrarà el divendres dia 11 al Teatre del Poble.

No hay comentarios: