lunes, 28 de junio de 2021

L’Acció, edició dijous, 10 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l'hora

Cal depurar els fets

Fa molt de temps que parlem de responsabilitats contretes a la reraguarda i a la llarga s'hauran d'exigir malgrat els subterfugis de molts, que no tenen el cartipàs gaire net. Tothom sap que ací com arreu de Catalunya s'ha assassinat s'ha robat, i s'han fet tota mena d'estralls. Alguns deuen creure que això ha de restar sense punició, però els que estem nets de culpa, que encara sortosament som molts— potser no tan «revolucionaris» però si més honrats—pensem que no s'han d’oblidar tots els estralls comisos injustificadament i a espatlles dels Tribunals Populars.

Es hora d'exigir responsabilitats sigui a qui sigui, perquè ja estem tips que l'imperi del descontrol resti en la impunitat. No n'hi ha prou que en els esperits s'hagi calmat el nerviosisme d'aquelles jornades sagnants dels «pellingaments» clandestins. Cal saber ara i posar a la vindicta pública els autors deis fets. Aquests, encara campen i deuen creure que ja tot ha finat i visca la Pepa, un altra dia hi tornarem si cal...

Res d'això: La guerra contra el feixisme i la revolució ha costat massa sang i massa llàgrimes perquè puguin restar en la impunitat uns homes que s'han aprofitat d’aquest lamentable estat de coses per saquejar, robar i assassinar bàrbarament a tot déu.

No hi pot haver cap organisme ni cap partit polític, aprovar a aquests homes que han deshonrat la revolució. Cai que tots exigim responsabilitats. Que es parli ciar, perquè ens sembla que ja començaria a ésser hora que les coses es comencessin a dir pel nom que tenen i fossin castigats els que no han complert amb llurs deures de ciutadania d’humanitat i de revolucionarisme.

Cal depurar els fets perquè el poble ja està tip d'esperances, i tan mateix les esperances alimenten tan poc, que ja és hora que el poble se li doni quelcom més apetitós.

BURXA.

Telegrama rebut

La Presidència del Consell Municipal ha rebut aquest matí del Comandant militar i Comissari de guerra el següent telegrama:

«Comandant militar i Comissari de guerra ahir quedà allotjat a Tabernes. El Segon Batalló sense novetat.»

El batalló esmentat fa referència ais soldats que partiren ahir de la caserna de la nostra ciutat.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

EDICTE

Confeccionat el Padró que ha de servir de base per a l'exacció deis drets referents a passos de vehicles en els edificis o tancats, corresponent a l'exercici actual, resta de manifest al públic en el Negociat Municipal d'Arbitris, per espai de quinze dies hàbils, per tal que durant aquesta, puguin presentar les persones subjectes a dit arbitri, les reclamacions que en dret estimi a justes.

INSTRUCCIONS PER CAS DE BOMBARDEIG.

La Junta de Defensa Passiva Organitzada prega als ciutadans terrassencs que compleixin amb disciplina les instruccions que en la present setmana els seran lliurades en el propi domicili pels vigilants nocturns. Del civisme i del propi interès de tots els conciutadans espera la D. P. O. el compliment, al peu de la lletra de les esmentades instruccions impreses i il·lustrades amb gràfics adients a la defensa de la població civil en cas de bombardeig.

Notes diverses

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Josep Coronada de 52 anys d'edat i amb domicili a Barcelona al carrer Trobador 21, el qual ha estat curat de ferida contusa al cap; ferides i erosions a les mans i contusió a l'esquena amb probable fractura de la 6.ª i 7ª costella. Ha estat hospitalitzat.

Fidel Garcia, de 30 anys d'edat presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia cremades conjuntivals a tota la cara i avant-braços. Ha passat al seu domicili Dr. Pearson 6.

Andreu Bagué de 10 anys d'edat i amb domicili al Pia de l'Ametllera 105 ha estat guarit de ferida contusa al llavi inferior de resultes d'una caiguda.

Joan Poquet, domiciliat a Barcelona que de resultes d'una caiguda presentava fractura cúbit i ràdio d’ambdós braços i contusions generals,

Gregori Segarra de 41 anys i amb domicili al carrer de Galileu 44, de resultes d'una explosió de dinamita, ha estat curat de trituració del metacarp esquerre, amb despreniment dels dits índex, mig i anular, amb xoc traumàtic cremades múltiples a la cara i avant-braços. Ha estat hospitalitzat.

DARRERS DETALLS REFERENTS A L'ESDEVENIMENT DE DEMÀ A LA NIT AL TEATRE DEL POBLE.

La representació de l’Opera Marina ha desvetllat un interès tan gran que actualment ja no resta ni una sola localitat per vendre i a fi d'evitar les aglomeracions pròpies del cas, s'adverteix al públic terrassenc que la porta principal del Teatre del Poble serà oberta una hora abans de comentar la representació, i la porta que dona pas a l'entrada general serà oberta dues hores abans de començar aquest magne esdeveniment.

ENSENYAMENT DE LA NOSTRA DANSA.

Tots els diumenges continuen els ensenyaments de ballar sardanes, que el Foment té organitzat, en el seu estatge Milícies Catalanes 56 pis.

En aquests ensenyaments poden assistir-hi tots els amants de la dansa catalana.

REUNIÓ DELS MESTRES DE LA F. E. T. E.

Aquesta sindical crida els mestres nacionals del Vallès Occidental, a una reunió ge-neral per al proper dissabte dia 12 del corrent mes de juny, que tindrà lloc en el local de la U. G. T. (saló d'actes), sota la següent ordre del dia:

Assumptes lligats amb l'habilitació.

Assumptes generals.

NOTA IMPORTANT DEL SINDICAT D'ARTS GRÀFIQUES U.G.T.

A la Secretaria General de la Federació Local de Sindicats U.G.T. s'ha rebut una lletra del Sindical d'Arts Gràfiques, manifesten que acataven la disciplina del Comitè Executiu (interí) i la dels altres Comitès superiors.

REMITIT

Company director de L'ACCIÓ.

Us prego la inserció en e! periòdic de la vostra digna direcció, de la lletra que segueix:

Ahir dia 9 aparegué en els diaris «Vida Nueva» i «Front» una lletra signada per «Un forner» dirigida al company Castanyer i en la qual es parlava de retop en termes gens elogiosos de la Conselleria Municipal de Proveïments i que mentre el qui la signa no doni la cara, com que no li haig de reconèixer cap dret em crec obligat a no contestar, ja que a més de les grans inexactituds que es permet escriure, hi ha la frescor de llançar la pedra i amagar la mà.

Vostre i de la causa antifeixista,

Miquel Domingo.—Terrassa 10 de juny del 1937.

No hay comentarios: