domingo, 13 de junio de 2021

Front, edició de dilluns, 31 Maig 1937, pàg. 2

 

L'esplai del diumenge

Sembla que la situació soferta per la nostra ciutat a partir del 19 de juliol, va desapareixent i la normalitat va restablint-se. Es torna, en la major part dels aspectes a la vida ciutadana que abans es menava. Llevat del record del fill germà o espòs que es al front o està en alguna caserna de Catalunya, llevat de les dificultats amb que cal lluitar per al proveïment domèstic, tot, tot, torna externament a la situació d’abans, i, potser encara amb caràcters més acusats.

Fixem-nos com malgrat l'ensurt que produeixen els bombardeigs de poblacions i ciutats properes, com malgrat el coneixement del perill possible que la propera visita ens correspongui a nosaltres, la gent surt despreocupadament de casa seva i es llança al gaudi que li pot produir el cinema, el teatre o l’espectacle encarcarat d'una rambla plena de gent que discuteix nimietats, mentre els cafès i bars vessen.

Ningú que vegi aquest espectacle podrà creure que Terrassa travessi una mala època. Amb tanta gent que despèn part del seu jornal en begudes, seria un greu error suposar que a la nostra ciutat el nivell de vida és baix. Mentre el divertiment tingui tantes possibilitats com ara té, en l’aspecte de la recaptació, podem dir que els nostres ciutadans no hauran conegut les rigors de la guerra. Per ara encara tot va bé.

Molta altra gent, continua també la seva tradicional sortida al bosc. Al vespre podreu apreciar el nombre de famílies que han anat a respirar bon aire, i que si més no. han tingut més encert en escollir la manem, de distreure's que els que han romàs a la ciutat.

Uns i altres, però, han creat una moral de guerra, ben diferent de la que hom podia esperar. El nostre poble que es admirable en moltes coses, que té unes reaccions formidables, cau en aquestes hores en el defecte de la indiferència. Asseguraríem que no compren la importància cabdal dels moments que travessem i es porta a cada moment de la manera més lleugera i més infantil que hom pot fer-ho. Es clar que si haguéssim d'escatir els motius d'això, potser també ens caldria preguntar: Què fan les autoritats per evitar-ho?

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s'han registrat els següents accidents a l’esmentat dispensari:

Angel Margeri, de 61 anys d'edat, amb domicili al carrer de Pedrell, 32, el qual presentava ferida incisa pòmul dret.

Anselm Margina, de 40 anys, ha estat guarit a causo d'una caiguda, de contusions generals. Ha passat al seu domicili, Ctra. de Sabadell.

PROPERAMENT HIPÒLIT LÁZARO AL TEATRE DEL POBLE

En ampliació a la noticia que vàrem donar no fa pas gaires dies, referent a la probabilitat que el gran tenor Hipòlit Lázaro actués a la nostra ciutat, avui podem afirmar, ja que les gestions efectuades pel Comitè del Teatre del Poble han arribat a feliç terme i per tant aquesta actuació és un fet i no cal dir, que és amb tota satisfacció que ho fem públic.

L'obra que es representarà és la gran òpera del mestre Arrieta, “Marina”, una de les grans i populars creacions del divo Hipòlit Lázaro.

En aquesta òpera acompanyarà l'esmentat cantant la gran tiple Pilar Duamirg i el popular baríton Ricard Fuster.

Anirem donant més detalls d'aquest esdeveniment artístic el qual es celebrarà el divendres dia 11 al Teatre del Poble.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS

La Conselleria esmentada, vist que el comerciant Josep Mampel, domiciliat a la Rambla de Jaume Compte, 42, havia sofert una equivocació en el preu de venda de l'oli, ha disposat que tots els seus clients els quals el dia 29 del mes en curs haguessin obtingut oli a l'esmentada casa, els sigui tornat l'Import de 0’40 ptes. que és l'augment que indegudament havia sofert.

SOBRE LA VENDA DE L'OLI

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que durant la present setmana la venda d'oli s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament i hom haurà de lliurar el tiquet corresponent al dia 31 de maig. El preu de venda no podrà excedir de 4 pessetes el litre. L'establiment que vendrà l'article de referència tindrà ja fixat en lloc visible el permís segellat per aquesta Conselleria.

A PARTIR D'AVUI ES VENDRAN PATATES SENSE RACIONAMENT

La Conselleria Municipal de Proveïments palesa que a partir d'avui queda fora de racionament la venda de patates i, per tant, hom podrà adquirir la quantitat que desitgi sense limitació de cap mena.

El preu que regirà a partir de demà serà de 0'60 ptes. el quilo, indistintament per les novelles com per les estrangeres.

El comerciant podrà també adquirir-les lliurement al nostre magatzem.

Pel manteniment de les institucions terrassenques.

CIUTADANS TERRASSENCS

Ran dels esdeveniments del 19 de juliol de1936, l'Ajuntament de Terrassa s'ha vist obligat a fer-se càrrec de nombroses obligacions relacionades amb l’Assistència Social procedents d'un important contingent de ciutadans terrassencs mancats de recursos de tota mena o bé malats o ferits de guerra i així mateix, d’un crescut nombre de persones refugiades d'altres terres d’Iberia a les quals per raons d'humanitarisme i de solidaritat moral en la cruenta lluita entaulada contra el feixisme ha estat precís prestar generós ajut.

Per atendre en deguda forma totes aquestes noves necessitats.de la nostra Urbs les Comissions, Municipals de Sanitat i Assistència Social han habilitat unes institucions ciutadanes que com el Sanatori Mèdic Quirúrgic, la Maternitat, el Casal de l'Infant, el Casal dels Vells i la Cuina Popular, hom considera organismes modèlics per la profitosa tasca ciutadana que realitzen.

Però el sosteniment, de tots aquests establiments al servei del nostre poble, comporta grans despeses, les quals en encarir-se la vida se'ns fa difícil suportar.

Tant més, si es té en compte que, tant el Sanatori Mèdic Quirúrgic, com la Maternitat, o el Casal de l’Infant o el Casal dels Vells i la Cuina Popular, no gaudeixen actualment de cap subvenció de caràcter oficial ni de recursos propis per al sosteniment.

En els deu mesos transcorreguts de guerra, hem fet tota mena de sacrificis, d'esforços per tal de sostenir aquestes institucions populars, però malgrat la nostra bona, voluntat i la d'alguns entusiastes conciutadans que ens han auxiliat econòmicament, hem arribat a una situació angoixosa i desesperada que no podem silenciar un moment més.

Cal, doncs, que tots els conciutadans s'assabentin del greu estat financer dels nostres establiments d'Assistència Social, greu fins a tal extrem que si no acudeixen tot seguit al seu ajut, ens veuríem obligats, molt en contra dels nostres desitjos, a plegar les obres habilitades per manca de mitjans econòmics amb els quals hem de sufragar despeses.

En deute amb els comerciants que proveeixen de queviures als esmentats establiments i també amb els industrials que els proveeixen de medicaments i instrumental "quirúrgic," ens veuríem precisats amb poder prestar assistència als nostres malalts, i a tots els conciutadans necessitats d'ajut, per manca d'efectiu amb el qual hem de satisfer les quantitats. als nostres creditors.

En circumstàncies semblants a les nostres, l'Assistència Social i Sanitària de Barcelona, ha demanat l'ajut dels veïns ,per a eixugar, el seu dèficit i resoldre la precària situació econòmica en què vivia fins avui.

Nosaltres, que coneixem la bona disposició d'ànim dels terrassencs per a atendre totes les necessitats de la ciutat, no dubtem un sol instant que no mancarà la seva generosa col·laboració, i que contribuiran totes les Organitzacions Sindicals, Partits Polítics. Consells d'Empresa. Espectacles Públics, Industrials, Comerciants i particulars, a la subscripció que a l'esmentat fi ha quedat, oberta el dia, d'avui, a l’Oficina de les Conselleries de Sanitat i Assistència Social del nostre Ajuntament, tots els dies feiners, de 11 a 1 del matí i de 5 a 7 de la tarda.

De tots els donatius es lliurarà rebut i es farà públic el nom dels donants per mitjà de la Premsa local. Emissora de Ràdio i els Cinemes.

Terrassa.29 de maig de 1937.

Les Comissions Municipals de Sanitat i Assistència Social de l'Ajuntament de Terrassa.

No hay comentarios: