miércoles, 16 de junio de 2021

Vida Nueva, edición del miércoles, 2 de junio de 1.937, pág. 2 y 3

 

EL CÒNSUL DE MEXIC A LA NOSTRA CIUTAT : DEMÀ VISITARÀ TERRASSA.

Atentament convidat pel Consell d'Empresa de la Casa Sala i Badrinas E. C, i invitat així mateix pel Consell d'Empresa de la Casa Amorós E. C. i pel nostre Consell Municipal, demà dijous serà hoste de la nostra ciutat, l’honorable Cònsol dels Estats Units de Mèxic a Barcelona, el ciutadà N'Alexandre Gómez i Maganda.

Sobrer és subratllar la transcendència d'aquesta visita que permetrà al poble de Terrassa exterioritzar envers el representant consular mexicà l'enorme simpatia de què gaudeix en els medis obrers antifeixistes; tota vegada que ningú ignora que aquell país ha estat el més qualificat, paladí de la Llibertat i del Progrés que tanta de sang costen a la sacrificada Espanya antifeixista, abandonada per totes les nacions que s'autoanomenen civilitzades. El valuós ajut prestat per Mèxic a la nostra causa el fa mereixedor de la gratitud i del nostre poble i Terrassa ho expressarà inequívocament en la persona de Gómez Maganda en la seva visita del dijous.

L'Honorable Cònsol de Mèxic, el ciutadà N'Alexandre Gómez Maganda efectuarà les següents visites:

A dos quarts de 5: Arribada i recepció a l'Ajuntament.

A les 5: Visita la fàbrica de la casa Sala i Badrinas E. C. .

A dos quarts de 6: Visita a la fàbrica de la casa Amorós i Cia, E. C.

A un quart de 7: Salutació al poble de Terrassa des de· l'Ajuntament.

A dos quarts, de 7: Visita al Museu emplaçat en el recinte de les Esglésies romàniques de Sant Pere.

A les 7: Visita a les Escoles Industrial i Municipal d'Arts i Oficis,

Acabades d'efectuar les visites que anteriorment hom fa referència, l’Honorable Cònsol Gómez i Maganda partirà envers Barcelona.

CULTURA FÍSICA FEMENINA.

La Secció Femenina de l'Ateneu Amics del Llibre, inaugurarà el proper dilluns dia 7 a l'Escola Ferrer i Guàrdia del carrer del Vall uns cursets populars d'educació física per a la dona a càrrec dels competents Professors Lípiz i Montagut els quals donaran els sous ensenyaments tots els dies feiners en el pati d'esbarjo de l’esmentat centre docent.

Al matí de 6 a 7 el professor Montagut dirigirà els exercicis de gimnàstica sueca i a la tarda, també de (6 a 7, el professor Lípiz explicarà pràcticament el mètode indià anomenat d'Hérbert el qual per primera vegada, es donarà a conèixer a la nostra ciutat.

El Conseller dc Sanitat doctor Palau, tindrà cura de la inspecció mèdica de les alumnes.

La Secció Femenina convida per a demà dijous, a les 9 del vespre, totes les companyes j amigues i simpatitzants per tal que facin acte de presència al saló d'actes de la dita Escola, a l'objecte de canviar Impressions.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Pere Cazador, de 15 anys. d'edat i amb domicili al carrer de Francesc Lairet, 11, el qual ha estat curat de fractura al munyó dret, a causa d'una caiguda de bicicleta.

De resultes d'haver-lo atropellat el carro núm. 723, ha estat assistit el nen de 6 anys, Josep Serra, el qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferides contuses a les extremitats inferiors i mà esquerra. de pronòstic reservat. Ha passat al seu domicili. Aviador Cabré, 2.

Lola Sobrevals, de 12 anys, la qual presentava ferida incisa. al dors del peu esquerre, a causa d'una caiguda a la via pública. Ha passat al seu domicili.

AVUI ACTE BENÈFIC AL TEATRE DEL POBLE.

Avui, amb motiu de celebrar-se l'últim acte a profit del Segell Pro-Infància, el Comitè Local ha confeccionat el programa que detallàrem ahir, o sigui Concert per 20 professors d'Orquestra i representació de "Cançó d'Amor i de Guerra" en el Teatre del Poble. 

Les invitacions seran expedides des de les 6 de la tarda, al vestíbul del mateix Teatre i la Sastreria "El Blau", fins a l’hora de la funció.

En adquirir la invitació, hom lliurarà a l'interessat, a més de l'entrada, tants Segells Pro-Infància com l’import d'aquesta.

Pati Butaques, Llotges i segon pis 2 ptes. i el tercer pia, 1 pta.

MÉDICA POPULAR.

SE ruega a todos los compañeros que han sido nombrados por sus respectivos sindicatos para formar parte de esta Médica, acudan hoy miércoles sin falta, a las 9 y media de la noche a la reunión, pues hay que tratar asuntos de interés.

LA JUNTA

LA PRIMERA VISITA DEL CÒNSOL DE MÈXIC.

“Els components del Consell d'Empresa de la Casa Sala i Badrinas E. C. els quals han estat els qui han invitat al Cònsul de Mèxic a Barcelona, N'Alexandre Gómez Maganda. ens ha notificat que aquesta és la primera visita que efectuarà oficialment.

Terrassa pot estar-ne enorgullida, que el representant del país germà i antifeixista, l'ajut del qual en pro de la nostra causa no ha estat pas escatit, sigui la primera en invitar-lo i obrir-li les portes de la franca unió per tal de mostrar-li l’admiració sincera que sent tot el poble terrassenc. Demà. tal com anunciàrem l’Il·lustre mexicà serà el nostre hoste. Fem remarcar que l'al·ludit Cònsul saludarà aproximadament a un quart de set de la tarda el nostre poble. No dubtem que tots els ciutadans s'aplegaran enfront de l'Ajuntament després de plegar de la fàbrica a fi dc tributar a l'alt representant del poble do Mèxic, l'homenatge que mereix. 

AVUI SESSIÓ ORDINÀRIA DE LA COMISSIÓ PERMANENT.

Ordre del dia per a la sessió ordinària de primera convocatòria que celebrarà la Comissió Permanent del Consell Municipal, avui dimecres, dia 2 de juny, a les 22 hores:

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

DAMUNT LA TAULA

c) Proposició de ratificació de determinat acord de la Comissió Municipal d'Obres i Vivenda, relacionat amb l'administració i control de la Propietat Urbana.

DE NOU DESPATX.

d) Permisos per a obres.

e) Valorització d'obres de clavegueratge.

f) Concessió de llocs per a subhasta en els Mercadals de la Independència i del Triomf.

g) Autoritzacions al Dipositari.

h) Proposicions, i

i) Precs i preguntes.

PUBLICACIONS AMB MOTIU DE LA FIRA DEL LLIBRE.

Amb motiu de la "Fira del Llibre" d'enguany que es celebrarà el dijous, divendres i dissabte de la present setmana a tot Catalunya, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat posarà un estant a la nostra ciutat on vendrà exclusivament el material confeccionat per aquesta Comissaria.

Entre altres publicacions d'interès general podem esmentar "De quan, escrivien les bèsties", text de Manuel Amat i il·lustracions d'Artur Moreno; "Auca del noi Català antifeixista i humà", de J. Obiols, per als infants; "La repressió contra els obrers a Catalunya", de R. Xuriguera; "La Revolució en els Ajuntaments", de R. Tassis i Marca També sabem que apareixerà la Revista "Nova Iberia", números 3 i 4, extraordinari.

En aquesta transcendent diada, malgrat vivim els moments en què vivim, tot el poble hi ha de cooperar.

Catalans, adquiriu les obres del C. de P. de la Generalitat, que així ajudareu l'obra del nostre Govern.

Per la Salud del poble butlletí sanitari

JUNY de 1937

BUTLLETÍ SANITARI.

A partir de l'actual, tots els mesos la Inspecció Municipal de Sanitat, lliurarà a la Premsa i a la Ràdio un "Butlletí Sanitari", amb dades d’interès per als nostres conciutadans. Confiem que aquest nou servei municipal de divulgació sanitària a profit del poble, serà ben rebut per tots els estaments socials amants de la cultura.

MALALTIES MÉS COMUNES EN AQUEST MES.

Catarro, Eczema, Eritema nodós o bé polimorf Espasmofília-excitació del sistema neuro-muscular dels infants Goll exoftàlic. Hemoptisi, Paludisme, Pneumònia Dobar, Psoriasi-pàpules rosades als colzes i genolls —Tètanus. Tuberculosi meníngia o bé milar.

CAL INTENSIFICAR LA VACUNACIÓ ANTITÍFICA.

Tenint en compte que durant els mesos d'agost i setembre, la Febre tifoide escomet l'home amb relativa freqüència, és pel que aconsellem als nostres conciutadans s’immunitzin contra el tifus en aquesta època. El mètode es fàcil, no produeix cap molèstia i està a l'abast de tothom.

ARTICLES DE LES ORDENANCES MUNICIPALS QUE CONVÉ TENIR PRESENT.

Durant l'estiu i a l'objecte d'evitar que els comestibles puguin ésser contaminats per les mosques, que hom sap duen en llurs potes els microbis de moltes infeccions, recordem als venedors en general i als pastissers en particular que, de conformitat amb allò que disposa l’article 608 de les Ordenances Municipals és obligatori en tots els establiments l'ús de gasses, reixats, vitrines, etc., que garanteixin la preservació absoluta dels articles alimentaris que s'expenen al comprador.

Els industrials que infringeixin aquesta mesura de profilaxi sanitària seran penyorats. (Art. 1002).

CONVERSES RADIOFÒNIQUES I PEL FOMENT DE LA CULTURA SANITARIA DEL NOSTRE POBLE.

Aquestes breus dissertacions seran emeses tots els dissabtes a de la tarda per l'antena de la Ràdio Terrassa, Els temes a desenvolupar durant el present mes són els següents:

Dia 5; "EI Catarro dels Infants"

Dia 12; "El perill de les mosques"

Dia 19; "La calor i els criançons";

Dia 26, "Les vacunes contra la tuberculosi, la verola, la diftèria i el tifus".

INDEX DE MORBOSITAT.

Romanen normal, essent, per tant satisfactori l'estat sanitari de la població.

L'Inspector Municipal de Sanitat local, Doctor Joan Paulís.

No hay comentarios: