lunes, 7 de junio de 2021

Front, edició de dimecres, 26 Maig 1937, pàg. 2

 

Moneda divisionària

El Consell Municipal de la nostra ciutat s'ha decidit arranjar la greu dificultat que representa per al normal desenvolupament de les transaccions comercials la manca de moneda divisionària. De molt temps ençà que es notava aquesta escassetat i, parcialment, s'havien fet ja provatures aïllades per tal de trobar-hi solució. D'aquesta manera, moltes fàbriques s'havien fet la seva moneda particular, amb la qual facilitaven la tasca de pagament del setmanal.

Ara, en posar en circulació la moneda municipal, millorarà la situació, no tan solament, en el sentit de què hi haurà canvi, sinó també perquè caldrà fer desaparèixer de la circulació limitada de cada fàbrica els vals moneda de qui es servien. Les fàbriques ja pagaran amb moneda municipal i aquesta es podrà fer servir seguidament per a qualsevol operació. No caldrà esperar a tenir-ne una quantitat determinada per a canviar-la amb un bitllet del govern central o del de la Generalitat.

Però, malgrat tot, la. solució no és el satisfactòria que caldria. Es crea una mena de cantonalisme. Quan hom va de viatge, si no vol carregar-se de moneda municipal, de l'import de la qual no sap si se'n podrà reemborsar, ha de limitar en el possible les seves compres o despeses. D'altra banda, el fel que hi hagi substitut de la moneda normal, ajuda a què s’arraconi a s'acapari més encara aquesta.

...La solució pot ésser l'emissió dels dos-cents milions de pessetes que ha de fer el govern, central, Tota altra solució és circumstancial.

M.

AVÍS DE LA CONSELLERIA DE LA VIVENDA PELS QUE TINGUIN MÉS DE QUATRE VIVENDES

Es posa en coneixement a tots els titulars de més de quatre vivendes, que han de presentar-se a aquest departament, carrer del Passeig, 7, i dintre les hores de deu a una del matí i de quatre a set de la tarda, per tal de comunicar-los un assumpte d'interès.

UN MAGNE FESTIVAL BENÈFIC

El Sindicat d'Espectacles Públics (U.G.T.) de la nostra ciutat, tal com s'ha publicat ja, organitza per al vinent dissabte un gran festival a profit de l'Hospital local.

Sembla que aquest festival obtindrà un èxit falaguer. Això és de suposar, ja que podem avançar que constarà de tres parts, l'ordre de les quals seguirà així: jazz, ballets. rítmica, teatre i concert simfònic.

Sabem també que són ja diverses les persones, que .s'estan interessant per l'obtenció de localitats d'aquest magne festival, el qual tindrà lloc al Saló d’Actes de la U.G.T.

CARTA OBERTA

Terrassa, 25 de maig de 1937.

Company Director de FRONT.

Ciutat.

M'ha sorprès veure en unes fulles que han circulat avui, signades, per diversos companys que formen la Comissió Reorganitzadora de l'A. E. i T., figurant-hi el meu nom com a integrant de la mateixa.

Com sigui que aquesta circumstància pot ésser solament deguda a una confusió, per, tal com el que sotasigna no ha autoritzat la seva inclusió en l'esmentada Comissió, m'apresso a fer-ho constar així per al coneixement general.

Agraint-vos per, endavant la gentilesa d'inserir la present en el diari de la vostra digna direcció, resto vostre, affm.

Miquel Scafa

AVÍS DE LA CUINA POPULAR.

Es posa en coneixement dels veïns d'aquesta ciutat que concorren a cercar el menjar a l'establiment de referència, que aquest es repartirà durant el següent horari:

Matí: de les 12'30 a la 1 migdia.

Tarda: de les 6'30 a les 7 hores.

Es manifesta que quinze, minuts després de l'hora fixada no es despatxarà a cap més persona que ho sol·liciti.

DEMÀ ES VENDRAN PATATES

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que demà dijous es vendran patates i hom donarà la ració d'una lliura per persona i al preu de 0'65 ptes el quilo. S'arrencarà el tiquet del dia 27 de maig.

La venda la faran els establiments següents: tots els dels Mercadals i els dels carrers Joaquim Maurin 12; Martí Alegre 12; Jodis, 34; Montserrat 18; Llúria 92; Marconi 58; Lavoissier 31; Durruti 98; Milícies Catalanes 27; Newton 96; M. Vives 63; E. Mas 63; Màrtirs del 6 d'Octubre 90; Pla Ametllera 134; Mina 20; Pantà 137; Palla 3; Pare Llauradó 48; Pintor Torres 138; P. Bazán 57; Rambla Egara 215; Raval 34; Rambla J. Compte 42; Rutlla 43; Ramon Llull 103; Rasa 109; S. Busquets 14; Serrano 8; Salmeron 53; S. Segui 86 i 33; V. Almirall 155; Salvà 91; Topete 93; Torrella 24; Unió 30; Vallparadís 42; Volta 65; Watt 126.

DIJOUS I DIVENDRES ES VENDRÀ BACALLÀ

La Conselleria de Proveïments posa en coneixement del públic en general que el pròxim dijous i divendres es vendrà bacallà sec, pertanyent cent grams per persona, tenint en compte que el repartiment es farà de la següent manera:

Dijous: núm. de carnets 1 al 6 mil.

Divendres: del 6.001 al restants.

Dijous s'arrencarà el tiquet del dia i divendres el tiquet del dijous.

Els preus seran els següents:

Bacallà sec, morro, 5’25 quilo.

Penca sense cua, 5 ptes. quilo.

Penca amb cua. 4'75 ptes quilo.

Els associats a la Unió de Cooperatives els proveiran a les seves sucursals.

RECOLLIU ELS INFANTS PROCEDENTS DEL FRONT DE GUERRA !

El P.O.U.M. ha rebut la següent carta de la Comissió d'Assistència Municipal que publiquem per tal que els nostres afiliats la coneguin i se'n facin el ressò que cal:

Terrassa, maig del 1937.

Partit Obrer d'Unificació Marxista

Companys: Aquesta Conselleria prega feu arribar a tots els militants d'aquesta organització, que tots aquells que puguin i vulguin recollir en la seva llar algun infant refugiat, procedent dels fronts de guerra, es personin en aquest Departament. Molts d'aquests infants avui encara no tenen casa, han fugit dels criminals bombardeigs de Madrid i Guadalajara i esperen de l'hospitalari poble de Terrassa l'atenció de que són mereixedors.

Aquest departament espera de vosaltres us dignareu fer tot el que us sigui possible a fi d'alleugerir les penalitats d'aquesta indefensa mainada.

Visqueu molts anys.

F. Sàbat

Conseller Regidor d'Assistència Social.

No hay comentarios: