lunes, 14 de junio de 2021

Front, edició de dimarts, 1 Juny 1937, pàg. 2

 

Protegim les institucions de Sanitat i Assistència Social

Les Comissions Municipals de Sanitat i Assistència Social, han llançat un manifest a l'opinió pública de Terrassa, sol·licitant ajut econòmic per a la tasca que porten a terme.

No podem deixar de reconèixer la necessitat d’aquest ajut, que creiem serà ofert per la classe obrera de la nostra ciutat i el poble en general. Però bo serà que aprofitem aquesta avinentesa per a expressar alguns dels nostres punts de vista relacionats amb aquesta qüestió.

En el règim burgés les institucions de sanitat i assistència social, es mantenien de “caritats”, manera molt cristiana de sotmetre els pobres als capricis de les classes poderoses. A Catalunya, amb l’adveniment de la República, s’esmenaren un xic aquests defectes i es va donar un sentit més ampli i més popular al compliment de les funcions socials de satisfer les necessitats dels desvalguts i dels desheretats. De funció privativa de la burgesia i de la religió catòlica es desplaçà lleugerament cap al lloc que ha d’ocupar en tota societat socialista.

Considerant que és l’Estat el que ha d’administrar la producció i ha de controlar i dirigir l'ordenació econòmica de la nació, és també l’Estat el que ha de respondre de tots els avenços socials que ha de gaudir l'obrer :—única categoria de ciutadà que pot existir— i, per tant, el que ha de satisfer les despeses de totes les Institucions culturals, sanitàries i d'assistència social.

D’aquesta manera. el ciutadà podrà gaudir d’una tranquil·litat que ara no pot tenir i podrà àdhuc distribuir les seves entrades de manera segura i invariable. També s’obligarà, indirectament, a tothom a contribuir a totes les despeses de tipus general i no succeirà com ara que només ho fa el que és de bona fe, i els altres se n’escapen pel fet que no és obligatori.

Actualment cal que tothom que senti la transcendència de l'hora actual, contribueixi segons les seves possibilitats al manteniment de les Institucions d'assistència social. Però, pensem, sempre en endavant i procurem que aquestes crides a la bona voluntat, no s'hagin de repetir. Transformem l'organització de l'Estat i podrem aconseguir totes tes millores desitjables.

M.

AQUEST VESPRE AL SALÓ CATALUNYA HI HAURÀ UN BALL DE COMIAT DELS SOLDATS DE L'EXÈRCIT POPULAR

Els soldats que demà marxen a conquerir nous llorers per l'Exèrcit Popular, inviten la joventut terrassenca al gran ball que es celebrarà aquesta nit a les nou i mitja al Saló Catalunya a profit dels Hospitals de Sang.

EL REPRESENTANT CONSULAR DE LA REPÚBLICA MEXICANA A TERRASSA

Atentament convidat pel Consell d'Empresa do la casa. Sala i Badrinas E. C. i invitat així mateix pel Consell d'Empresa de la Casa Amorós E.C. i pel nostre Consell Municipal, demà passat dijous, serà hoste de la nostra ciutat l’honorable cònsol dels Estats Units de Mèxic a Barcelona, el ciutadà n’Alexandre Gómez i Maganda.

Sobrer és subratllar; la transcendència d'aquesta visita que permetrà al poble de Terrassa exterioritzar envers el representant consular mexicà l'enorme simpatia, de qui gaudeix en els medis obrers antifeixistes, tota vegada que ningú no ignora que aquell país lliure ha estat, junt amb la U.R.S.S., el més qualificat paladí de la llibertat i del progrés que tanta sang costen a la sacrificada Espanya antifeixista, abandonada per totes les nacions que s’autoanomenen civilitzades. El valuós ajut prestat per Mèxic a la nostra causa el fa mereixedor de la gratitud del nostre poble i Terrassa ho expressarà inequívocament en la persona de Gómez Maganda en la seva visita del dijous.

L'honorable cònsol de Mèxic efectuarà les següents visites:

A dos quarts de cinc: Arribada i recepció a l'Ajuntament.

A les cinc: Visita a la fàbrica Sala i Badrinas E; C.

A dos quarts de sis: Visita a la fàbrica Casa Amorós i Cia. E. C.

A un quart de set:' Salutació al poble de Terrassa des de l’Ajuntament.

A dos quarts de set: Visita al museu emplaçat en el recinte de les Esglésies Romàniques de Sant Pere.

A les-set: Visita a l'Escola Industrial i Municipal d'Arts i Oficis.

Acabades d'efectuar les visites a que anteriorment hom fa referència,  l'honorable cònsol Gómez i Maganda sortirà envers la capital.

LA FIRA DEL LLIBRE I EL COMISSARIAT DE PROPAGANDA

Amb motiu de la Fira del Llibre d'enguany que es celebrarà el dijous, divendres i dissabte de la present setmana a tot Catalunya, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat posarà un Estand a la nostra ciutat on vendrà exclusivament el material confeccionat per aquest Comissariat.

Entre altres publicacions d'interès general podem esmentar "De quan escrivien les bèsties", text de Manuel Amat i il·lustracions d'Artur Moreno; "Auca del noi català antifeixista i humà” de J. Obiols, per als infants: "La repressió contra els obrers a Catalunya", de R. Xuriguera; "La Revolució en els Ajuntaments", de R. Tassis i Marca.

També sabem que apareixerà la Revisto "Nova Ibèria", núm. 3 i 4 extraordinari.

En aquesta transcendental diada, malgrat viure els moments en què vivim, tot el poble hi ha de cooperar.

Catalans, Adquiriu les obres del C. de P., de la Generalitat de Catalunya, que així ajudareu l'obra del nostre govern.

DEL DARRER FESTIVAL A PROFIT DEL SEGELL PRO INFÀNCIA

Ha desvetllat gran interès l’acte que tancarà la present campanya a profit del Segell Pro Infància, el qual es celebrarà demà dimecres a la nit al Teatre del Poble. Sabem que tot el Comitè Central i Local faran acte de presència a aquest esdeveniment líric. Segons noticies concretes, podem palesar amb satisfacció, que la demanda de localitats o invitacions fins avui ha estat falaguera. Tothom ja està assabentat del programa que s’hi donarà, la composició del qual serà: primera part: Concert per 20 professors del Sindicat Musical C. N. T.. Segona part: Representació de "Cançó d'Amor i de Guerra” a càrrec de la Secció artística de la F. Republicana.

Estem convençuts que essent el festival final de la quarta campanya del Segell al·ludit, que el poble no deixarà d’assistir-hi.

ES CELEBRA AMB ÈXIT LA FESTA ÍNTIMA EN EL GRUP EXCURSIONISTA MONTSERRAT

D'acord amb el programa establert, tingué lloc abans d'ahir a la tarda amb veritable èxit, la celebració de la vetllada organització per aquesta entitat a profit del Segell Pro Infància.

La nombrosa concurrència que omplia el local sortí plenament satisfeta, aplaudint amb entusiasme als diferents elements que tan desinteressadament hi prengueren part.

Fins que finalitzà el festeig, l'animació fou constant i la brillantor de la festa es mantingué fins al darrer moment.

Bé per l'Entitat organitzadora.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s’han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Josep Moya de deu anys d'edat i amb domicili al carrer de Sant Domènec. 1, el qual presentava ferida incisa al monyó dret. a causa d'una caiguda a lo via pública.

Martí Martínez, de 23 anys, ha estat curat d'arrencament del dit segon del peu esquerre. Ha passat al seu domicili. Infant Martí, 138.

No hay comentarios: