sábado, 12 de junio de 2021

Front, edició de dissabte, 29 Maig 1937, pàg. 2

 

Programes i actuació

Al nostre país les masses no han estat pas sempre guiades per un ideal sentit i comprés. Més aviat s’han mogut impulsades per sentimentalismes, i això ha estat motiu de grans èxits i també de grans fracassos perquè no s'ha mantingut en els moments difícils aquella eufòria dels moments fàcils, cosa comprensible tota vegada que no hi ha hagut una ideologia sentida que hagi sabut afrontar-los.

l això, que cal dir-ne, manca de cultura política, és degut a la desorientació, que en la massa li ha inculcat l'actuació dels diversos partits polítics que més que explanar el seu programa, més que fer arribar a la massa els benifets de la seva idealitat, s'han dedicat a blasmar dels actes del seu contrincant, a passar al descobert immoralitats o suposades immoralitats de l'adversari, etc.

Es evident què els partits polítics de la burgesia, havien estat els mestres de la immoralitat i la constant baralla entre ells per coses intranscendentals, al mateix temps que deixava passar majors tramoies, produïa un cansament en la massa, la qual acabava per desinteressar-se del tot de les qüestions polítiques: l’anarquisme, tan arrelat a casa nostra es una conseqüència d'aquesta funesta actuació política.

Terrassa, anys enrera coneixia les lluites entre el salisme i el catalanisme. Tota la vida de la ciutat és supeditava a aquesta pugna. Llavors la fracció progressiva era el catalanisme.

Terrassa, avui, coneix una altra lluita. Les forces retardatàries de la ciutat s'han aliat contra el nostre Partit. El crit de lluita és el nostre esclafament. Es masturben el pensament cercant falles a la nostra actuació que respon invariablement a la nostra ideologia marxista i al concepte arrelat que tenim de la lluita de classes. Tots s'han confabulat per prendre'ns tota influència en la vida de la ciutat. I a tal fi se'ns volen atribuir els defectes que cada un dels nostres detractors veu en ell. D'aquesta manera els sembla que demostren a la massa que som enemics de la classe obrera i de la lluita contra el feixisme. Pobrets ! Al costat de la lluita turbulent pel sensacionalisme polític, el nostre Partit realitza una tasca eficient, lenta, penetrant, que és la publicació de llibres i fullets que són l'exponent de la nostra teoria revolucionària. Aquesta és la veritable tasca de penetració a la consciència de les masses. El temps ens ajuda.

M.

INVITACIONS PER A L'ÚLTIM ACTE DEL SEGELL PRO INFÀNCIA

Com ja hem anunciat en altres edicions, el dimecres propvinent, dia 2, es celebrarà al Teatre del Poble un gran esdeveniment líric a profit del Segell Pro Infància, el qual acte serà oficiosament el darrer. L'obra que es posarà en escena serà "Cançó d'Amor i de Guerra", interpretat per la secció artística de Fraternitat Republicana, sota la direcció de Miquel Llovet. I el concert que hi donarà el Sindicat Únic d'Espectacles Públics serà dirigit sota la batuta del mestre Marc Armengol.

El despatx d'invitacions numerades serà al preu de dues pessetes i el tercer a una pesseta, la qual venda s'efectuarà tots els dies als Magatzems del Blau, Milícies. Catalanes, 26, i hom pot fer encàrrecs a les entitats següents: Casino del Comerç, Joventut Terrassenca, Societat Coral Els Amics, Casa del Poble, Fraternitat Republicana .Federal i els Sindicats C.N.T. i U.G.T.

LA FIRA DEL LLIBRE

Sabem que la Comissaria de Propaganda de la Generalitat de Catalunya instal·larà un estand en la Fira del Llibre que celebrarà tot el poble català els dies 3, 4 i 5 del mes proper per tal de proporcionar totes les seves edicions, les quals han tingut una acceptació falaguera arreu de Catalunya. La mostra del seu encert ha estat que totes aquestes obres han estat traduïdes en diverses llengües.

Cal remarcar, especialment, que els llibres nous que sortiran per aquesta gran Diada del Llibre seran exclusivament dedicats als infants.

Tots els veritables catalans del poble de Terrassa tenen el deure de contribuir en aquesta Diada de Cultura i enfortiment del poble català, adquirint llibres catalans.

DEMÀ DIUMENGE HI HAURÀ SARDANES AL PARC

Per a demà al matí, a les onze, en el Parc Municipal la Cobla del mateix nom hi donarà una audició de sardanes, el programa de la qual és el següent:

"La Gironina". Baró.

"Salutació", Llorà.

"Les campanes". Vilamanyà.

"Cant juvenil", Mercader.

“El Pantà de Xuriguera". Serrat.

DIADA PRO KOMSOMOL

Demà, dia 30 es celebrarà. arreu de Catalunya la Diada Pro Komsomol. Els “Amics de la Nova Rússia” de la nostra localitat recaptaran demà diumenge, de 9 a 1 del matí i de 3 a 6 de la tarda, cabals al seu estatge del carrer de les Milícies Catalanes, 41-

Per estímul als nostres germans soviètics els quals ens han ajudat desinteressadament contra els malvats, tot el poble de Terrassa ha de cooperar en aquesta Diada Pro Komsomol.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s'han registrat els següents accidents:

Neus Alonso, de 18 anys d'edat i amb domicili al carrer d'Arquímedes, 127, la qual presentava de resultes d'una baralla que sostingué a la via pública, ferides contuses pòmul esquerre de caràcter lleu.

Jaume Martells. de 34 anys d'edat, amb domicili al carrer de Jodis, 107, ha estat curat de probable fractura a la costella 11 esquerro.

A causa d'haver-la atropellada una bicicleta, ha estat assistida al nostre Dispensari. La nena de 8 anys Olga Benlliure, la qual presentava contusions a les cuixes. Ha passat al seu domicili, Porta Nova 4.

Salvador Granya. ha estat curat de resultes d'una caiguda de ferida incisa contusa a l'anca esquerra. Ha passat al seu domicili Rambla d'Egara 237.

Frederic Gil. de 25 anys i habitant al carrer Galvany, 83, presentava segons diagnòstic del facultatiu de Guàrdia, escoriacions colze dret i mà dreta.

SOCORS ROIG DEL P. O. U. M.

D'interès per als familiars dels morts de Ia guerra i pels mutilats

El Secretariat Central del Socors Roig del P. O. U. M. Acaba d'organitzar d'acord amb la Secció Sanitària el mitjà de cobrament i solucionar tots els expedients i reclamacions que s'han d'efectuar a l'Estat per casos de mort dels milicians que pertanyin a les milícies del P. O. U. M. o per inutilització total o parcial dels mateixos.

En aquest aspecte el Comitè Local del S. R. ha establert una Secció d'Informació, la qual funcionà en les Seves oficines i amb consulta diària, de 6 a 8 de la tarda.

DUES CONFERÈNCIES PER A DEMÀ DIUMENGE

El professor, racionalista i Director de l'Escola "Ferrer Guàrdia", Gracià Lípiz, donarà, demà diumenge a les sis de la tarda, a l'Ateneu "Tiempos Nuevos" (Colom, 169), una conferència sobre el tema "El que és i el que podria ésser l'escola".

També demà a la mateixa hora i en el local de l'Escola "Ferrer Guàrdia" donarà una altra conferència, Giordà Moya, sobre el tema, "Conseqüències morals de la guerra per a la Revolució".

SINDICAT OBRER DE LA METAL·LÚRGIA. I DERIVATS (U.G,T.)

Adherit a la Federació Nacional Sidero-Metal·lúrgica

Convoquem a tots els nostres afiliats a una Assemblea general extraordinària per a dilluns, dia 31, a dos quarts de set de la tarda a l'estatge de la Federació Local de Sindicats, Milícies Catalanes, 48, amb la següent ordre de discussió:

1 Nomenament de Taula de Discussió.

2 Informe de la Junta Directiva:

a) Posició del Sindicat Metal·lúrgic amb relació a la Federació Local de Sindicats.

b) Successos de Barcelona i comunicat del Secretariat Regional.

3 Ratificació de confiança o nomenament de nova Junta.

Pel Sindicat Metal·lúrgic, el president, C. Casamayor; el secretari, M. Daví.

Hi assistirà un representant de la Federació Regional Sidero-Metal·lúrgica i un altre representant de la Federació Local de Sindicats U.G.T.

No hay comentarios: