viernes, 18 de junio de 2021

El Dia, edició de divendres 4 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

CRIDA D'"AMICS DE LES ARTS" A FAVOR DE LA FIRA DEL LLIBRE.

Celebrem la Fira del Llibre, en uns moments de gran trasbals, de guerra i de transformació social. Es innegable que aquest any la Fira del Llibre, té molta més significació que els altres. La Revolució que s'ha produït en les consciències a causa de les circumstàncies i dels fets històrics que ens volten, han obert l'interès d'una gran multitud sobre una gran quantitat de problemes que no els havien preocupat mai. Els fets de cada dia han obert una sèrie d'interrogants que cada ciutadà sent la necessitat de respondre.

La Fira del Llibre d'enguany, doncs, es caracteritza per l’eixamplament de la massa susceptible d'interessar-se pels llibres, la qual s'aproparà als quioscos i botigues freturosa de trobar obres que l'ajudin a comprendre els fenòmens que es succeeixen al món i a copsar fidelment el sentit dels moments que vivim a Catalunya i Espanya.

"Amics de les Arts" vol fer constar la seva adhesió a aquestes jornades de la cultura que van dedicades més directament al poble i dintre de les seves possibilitats, vol cridar l'atenció dels indiferents per a recordar-los la necessitat que tenen d'enriquir els seus coneixements. Els llibres són els amics que us ajudaran a respondre als vostres dubtes i que us assenyalaran un camí a seguir.

El crit d'aquests dies: Compreu llibres!, nosaltres voldríem que res sonés a les oïdes de tothom, especialment dels treballadors, no solament en aquestes hores que els són destinades amb preferència, sinó durant tots els dies de l'any. La Fira del Llibre d'enguany hauria de conciliar definitivament el treballador i el llibre per a no deixar-se més. Uns quants llibres llegits durant l'any són una aportació grandiosa a la consciència humana d'un mateix.

aquesta Fira del Llibre ha de tenir aquest significat: Difondre la cultura entre els treballadors.

Aquest és el crit d'"Amics de les Arts".

EL CÒNSOL DE MÈXIC A LA NOSTRA CIUTAT.

La visita del cònsol de Mèxic a la nostra ciutat, havia desvetllat gran interès, cosa que quedà ben patentitzada, car el poble terrassenc tributà un gran acolliment a N'Alexandre Gómez i Mangada i les altres personalitats que l'acompanyaven.

A dos quarts de tres de la tarda, partí de la ciutat amb automòbil, el cap de Serveis Públics, camarada Serra, el cap de policia Munté i els organitzadors de les cases "Sala i Badrinas, E. C " i "Amorós i Cia, E. C", cap a la capital, per tal d'acompanyar el camarada Gómez Mangada a la nostra ciutat.

Pels volts de dos quarts de cinc, sortien de la nostra ciutat els cotxes que componien el seguici. N'hi havia una quinzena, entre ells de diverses personalitats del Consell Municipal, de representacions d'organitzacions antifeixistes i entitats culturals, etc.

A tres quarts de cinc, arribava a Les Fonts, el cotxe que portava el cònsol mexicà, el tinent d'aviació també d'aquella nacionalitat. Cano i el cònsol agregat Morales. Després de les presentacions i salutacions del cas, els cotxes marxaren cap a la nostra ciutat.

La caravana dels automòbils, fou aclamada per molts ciutadans que estaven congregats a l'Avinguda de l’Heroic Madrid. Rambla d'Egara, Francesc Lairet i Raval, que foren les vies per on passaren. Davant l'Ajuntament, descendiren dels automòbils els ocupants i es traslladaren dalt del mateix, on fou ofert a Gómez Mangada. un banderí de Mèxic i un formós ramell de flors, lliurat per les companyes del Grup Femení d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Després, els visitants partiren cap a la casa Sala i Badrinas, lloc que hi arribaren a les cinc. Els treballadors, esperaven impacientment l'arribada de l’il·lustre  visitant, cosa que motivà la gran ovació de què fou objecte.

Acompanyat pel Consell d’Empresa de la casa, el qual en tot moment li explicava la manera que els departaments de la casa funcionaven, visità tota la fàbrica.

En arribar a la secció aparells, foren fets diversos comentaris entre obrers i visitants. Fou ofert així mateix, un "corte" a cadascun dels camarades Gómez Mangada, Cano i Morales, obsequi que ells acceptaren a precs dels treballadors.

Al defora de la fàbrica foren pronunciats uns mots per un company de la fàbrica, i Gómez Mangada, una vegada hagué terminat el company, també pronuncià un vibrant parlament. Tots els que l'escoltaven li tributaren una calorosa ovació, amb crits ferms de "Visca Mèxic'", que la multitud contestava a l'uníson.

La casa Amorós i Cia. E. C. de la Rambla d'Egara. fou visitada moments més tard i seguidament la caravana de cotxes tornà cap a l’Ajuntament.

Una gran gentada esperava l'arribada dels visitants, que pujaren a l'Ajuntament, entre enormes ovacions. Abans de dirigir-se al balcó, al cònsol mexicà li fou regalat un magnífic joc d'escriptori, lliurat per la casa Jover i Cia. Suc. de Prat i Cia.

El Conseller Palet, feu la presentació de l'Honorable Cònsol, pronunciant unes breus, però encertades paraules. Gómez Mangada, prengué la paraula, a continuació, remarcant la simbòlica abraçada que en aquest greu moment s'han donat les nacions germanes, Mèxic, l'Espanya antifeixista i Catalunya. Digué que nosaltres, no hem lluitat mai sols. El recolzament de Mèxic ha estat gran, i així continuarà practicant-lo, fins que aconseguim la victòria. Pronuncià altres mots, recordant la manera que Mèxic hagué de lluitar també.

En acabar, fou aclamat amb una forta ovació i visques a Mèxic.

Palet, parlà altra vegada, per a acomiadar tots els ciutadans allí reunits.

Amb un delicat lunx, foren obsequiats els visitants i acompanyants, sortint tots plegats a continuació cap a les Escoles Industrial i d'Arts i Oficis, lloc on el claustre de professors els mostrà la nostra gran escola.

Tots els departaments els foren mostrats, així com també, aprofitant l'avinentesa d'estar en vigílies d'exàmens, el Cònsol pogué admirar el treball que els alumnes practiquen durant el curs.

Pels volts de les vuit partiren vers Barcelona els representants del poble antifeixista de Mèxic, molt satisfets de la jornada viscuda entre nosaltres.

D'INTERÉS PER ALS SEGADORS.

El Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires, facilitarà als segadors afiliats seus, ració extraordinària de pa, sempre que es dediquin a aquesta feina.

Prega també, que per a la bona marxa d'aquest racionament, els afectats es dirigeixin al local social, Màrtirs del 6 d'Octubre, 40, de 6 a 9 de la nit.

NOU HORARI DEL CONSUM DE GAS.

A partir de demà, dissabte, els abonats al gas, podran utilitzar-lo, sota el següent horari:

MATÍ: De 7 a tres quarts de vuit.

MIGDIA: De 11, a tres quarts de dues.

VESPRE: De 7, a dos quarts de nou.

CONVERSES RADIOFÒNIQUES SANITÀRIES.

Demà dissabte, a la una de la tarda, el doctor Joan Paulís. Inspector Municipal de Sanitat interí, dissertarà des de l'estudi del Ràdio Terrassa sobre "El Catarro dels Infants"

Per tractar-se d'una malaltia que a l'hora present pateixen molts nens terrassencs cal que sigui escoltada per llurs pares, per tal que estiguin assabentats de la seva importància morbigena.

NOTA DE SERVEIS PÚBLICS.

El Cap de Serveis Públics notifica als veïns de la nostra ciutat que des de dilluns els escombriaires començaran la neteja dels carrers a les 5 del matí, enlloc de les sis, com feien fins ara.

Aquest nou horari durarà els mesos juny, juliol i agost.

CAL QUE ELS VEHICLES PORTIN LLUM.

Vist l'incompliment de la nota donada per la Conselleria do Serveis Públics que fa referència a l'obligació que tenen els propietaris de carruatges, bicicletes i altres vehicles de portar llum, aquesta Conselleria recorda al poble de Terrassa que es compleixi estrictament, del contrari haurà d'establir unes sancions alienes a la seva voluntat.

ASSISTITS AL DISPENSARI D’URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidentats a l'esmentat Dispensari:

Joan Aligué, de 7 anys, amb domicili al carrer d'Ignasi Iglésies, 17, el qual presentava ferida contusa a la regió abscular externa, a causa d'una caiguda a la via pública.

Antoni Ibáñez, domiciliat al refugi Maurin d'aquesta ciutat, ha estat curat segons diagnòstic del doctor de guàrdia, de ferides contuses a la regió frontal, de resultes d'unes baralles.

COMPREU LLIBRES CATALANS.

Aquesta és una de les consignes que ha llançat el Comissariat de Propaganda de la Generalitat, en motiu de la Fira del Llibre. Els llibres editats i altre material de l'esmentada Comissaria, han tingut l'acceptació que hom esperava. Hem pogut constatar en l'estant que té instal·lat a la Plaça de la República de la nostra ciutat la concurrència que ha volgut de poc o de molt col·laborar en la tasca del nostre Govern i de la diada transcendental.

AVÍS ALS COMPRADORS DELS MERCADALS.

Per a demà dissabte és necessària la presentació rigorosa del carnet familiar per a entrar ais Mercadals.

El presentador d'un carnet que serveixi per a més de sis persones, podrà portar un acompanyant.

Es obligació dels venedors, arrencar els tiquets fins el dia 5 de juny inclusiu.

No hay comentarios: