miércoles, 16 de junio de 2021

L’Acció, edició dimecres, 2 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Caldrà cantar-les clares !

Hi ha gent de mena tan revolucionària, que hom no troba la manera de fer-la desistir del seu revolucionarisme.

Aquesta gent vol viure el moment i per a ells viure el moment vol dir no subjectar-se més que a tot allò que els passa pel cap i prescindir de tot allò legalment establert.

Fa temps, sabem que hi ha una Conselleria de Proveïments i que és l’única autoritzada per a fer les transicions ordinàries i la ordenació de tot allò que depèn d'aquesta Conselleria. Sabem també que molta gent passa per damunt de tot i que més o menys protegits per determinat organisme, que no volem esmentar perquè ja tothom sap quin és i que és el de costum, va fent de les seves com si tal cosa.

Burxa, no sap què admirar més d'ells, si la seva barra tradicional, o bé la seva inconseqüència. Tot és prou dolent.

Sabem que l'economia del nostre ajuntament està molt greu; sabem que no hi ha diners, sabem qui en té massa i que de fet pertanyen al poble, car no hi pot haver cap organisme particular que pugui explotar determinats negocis pertanyents al Municipi que és el representant del Poble. Cal anar immediatament a la municipalització d'una colla de negocis que avui estan en mans, que en perfecta lògica revolucionària, no han d’estar.

Almenys els guanys servirien per a una cosa pràctica, puix ara aquests beneficis, que són fabulosos malgrat es vulgui fer creure el contrari, s'amaguen d'una manera molt misteriosa.

Si les coses segueixen així, Burxa molt a desgrat seu haurà de cantar quatre veritats, que ja està segur que li valdran els inefables mots que està acostumat a sentir-se d'un temps en aquesta part i que són els de «facciós, contrarevolució, feixista i esguerra-cries de la concòrdia» dels quals li'n fan ofrena tota aquesta genteta que vol anar fent sense permetre que ningú els posi les peres a «cuarto».

BURSA.

La fira del llibre i la Generalitat

Amb motiu de la celebració de la fira del llibre, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya ha cregut propagar la Importància de la diada i ha instal·lat un estant a cada ciutat i poble més important de Catalunya, on hom expendrà les obres i objectes d'edició exclusiva de l’esmentat Comissariat.

 A ta nostra ciutat també ha estat instal·lat en la plaça de la República un estant de referència, el qual hi romandrà tots els dies de la fira, o sigui demà dijous, divendres i dissabte.

Ciutadans, adquiriu les obres editades pel nostre Govern i indirectament col·laboreu a la seva meritosa tasca.

Cada ciutadà ha de comprar un llibre per a ell i un per cada combatent.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

ORDRE DEL DIA PER A LA SESSIO ORDINÀRIA DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ordre del dia per a la sessió ordinària de primera convocatòria que celebrarà la Comissió Permanent del Consell Municipal, avui dimecres dia2dejuny del 1937. a les 22 hores.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

DAMUNT LA TAULA

c) Proposició de ratificació de determinat acord de la Comissió Municipal d'Obres i Vivenda, relacionat amb l’administració i Control de la Propietat Urbana.

DE NOU DESPATX

d) Permisos per a obres.

e) Valorització d'obres de clavegueratge.

f) Concessió de llocs per subhasta en els Mercadals de la Independència i del Triomf.

g) Autoritzacions al Dipositari.

h) Proposicions, i

i) Precs i preguntes.

VENDA DE SABÓ.

Aquesta Conselleria assabenta als posseïdors dels carnets 3.501 al 4,500 que podran adquirir sabó, demà dijous en el establiment següent:

Galí i Cia., Milícies Catalanes 27.

La venda s’efectuarà amb la presentació del carnet de racionament, i hom entregarà el tiquet del sabó corresponent al dia 3 de juny.

Notes diverses

SOBRE LES «DADES MEMORABLES».

Com hauran vist els nostres lectors, fa uns dies que no publiquem aquesta sessió tan interessant de la història terrassenca a càrrec del nostre volgut amic Ragón, el qual ha tingut de suspendre-la degut a una petita malaltia que per sort ja ha passat.

No cal dir amb quin goig anunciem que dintre uns dies l'amic Ragón reemprendrà de nou la seva tasca de recerca, que tant agraïm els qui estimem la historia de la nostra ciutat.

CULTURA FÍSICA FEMENINA.

La Secció Femenina de l'Ateneu Amics del Llibre, inaugurarà el proper dilluns dia 7 a l’Escola Ferrer Guàrdia del carrer del Vall uns cursets populars d’educació física per a la dona a càrrec dels competents Professors Lípiz i Montagut els quals donaran llurs ensenyaments tots els dies feiners, en el pati d'esbarjo de l'esmentat centre docent.

Al matí de 6 a 7 el Professor Montagut dirigirà els exercicis de gimnàstica sueca i a la tarda, de 6 a 7, el Professor Lípiz explicarà pràcticament el mètode indià anomenat de Herbert el qual per primera vegada, es donarà a conèixer a la nostra ciutat.

El Conseller de Sanitat Dr. Palau, tindrà cura de la inspecció mèdica de les alumnes.

La Secció Femenina convida per a demà dijous a les 9 del vespre a totes les companyes, amigues i simpatitzants perquè facin acte de presència al saló d'actes de dita Escola, a l'objecte de canviar impressions.

UN DONATIU EXEMPLAR.

El Grup Benèfic de Carreters ha fet un donatiu a l'Alcalde, de 500 pessetes procedent de subsidis, la qual suma per ésser intenció dels donants que es destinin a fins benèfics n’han estat lliurades 250 a Assistència Social i 250 a l'Hospital de Sang.

Cal regraciar la gesta d'aquest Grup de Carreters.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Pere Cazador de 15 anys d'edat i amb domicili al carrer Francesc Lairet 11, el qual ha estat curat de fractura a la monyeca dreta, a causa d'una caiguda de bicicleta.

De resultes d'haver-lo atropellat el carro número 723, ha estat assistit el nen de 6 anys Josep Serra, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferides contuses a les extremitats inferiors i mà esquerra, de pronòstic reservat. Ha passat al seu domicili Aviador Cabré, 2.

Lola Sobrevals de 12 anys, la qual presentava ferida incisa, dors peu esquerre, a causa d'una caiguda a la via pública. Ha passat al seu domicili.

Notes sindicals i polítiques

ALS AFILIATS A L'ASSOCIACIÓ D’EMPLEATS I TÈCNICS U. G. T.

En atenció a les moltes. Sol·licituds adreçades al Secretariat General de la U. G.T, en aquest sentit ampliem el període de revalidació del carnet fins e! dia 5 inclusiu i l’horari serà de 6 a dos quarts de 9 del vespre.

Per tant tots els Empleats i Tècnics que no desitgin ésser expulsats de la U. G. T. han de passar i els dies i hores indicats pel Secretariat General carrer de Milícies Catalanes, 46, on els serà revalidat el carnet sindical.

També advertim a tots els afiliats que estan com està desautoritzat el Consell Executiu que tenia la nostra Associació, fins que no sigui reorganitzada totalment d'acord amb les normes de la Unió General de Treballadors que no paguin cap rebut ni siguin cap adhesió ni solidarització amb els elements rebels, puix que, alhora que aquest procediment de signatures ens recorda massa els procediments empleats per la burgesia, cal per damunt de tot no fer el joc als enemics emboscats de la U. G. T.

Terrassa 29 de maig de I937.— Per la Comissió reorganitzadora: A. Marimón, H. Morera, i M. Palet i Marti. Pel Comitè Local: El Secretari General interí, Espartacus Puig.

No hay comentarios: