lunes, 21 de junio de 2021

La Humanitat : Any 6, núm 1647 (6 juny 1937) pàg. 8.

 

Elogi del President Companys

«L’Acció», diari de Terrassa., publica en lloc destacat unes notes sota el títol «El President Companys home ponderat».

Diu:

«El nostre President Lluís Companys s'ha. acreditat sempre d'home conscient del seu deure i ponderat en els seus judicis. Es l’home de Conducta rectilínia, que ha tingut una vida política agitadíssima i que li ha tocat al mateix temps sortejar les grans convulsions de la nostra Catalunya i arbitrar els grans problemes que d’un temps en aquesta part hem viscut.

Lluis Companys, però, sempre amb la seva. fermesa característica, i amb la serenor del seu pensament, ha sabut reeixir i guanyar-se la simpatia, l'apreci i la confiança. de tots els catalans.

Per això quan el nostre President parla o bé fa declaracions gairebé sempre aquestes són «el termòmetre just de la nostra manera d'ésser i d'obrar». En les declaracions del nostre President cristal·litzen les nostres aspiracions i els nostres anhels. Ahir Companys amb energia i donant prova d'un alt sentit de comprensió, afirmava: «No es poden confondre els interessos d'una evolució amb excessos de grups o individus pietosament anomenats incontrolats.»

Quina veritat més gran digué ahir President amb aquestes paraules. Precisament el problema de la rereguarda radica en aquest punt de partida. Companys, que ho ha vist prou, afegia: «Catalunya repugna les violències. El nostre sacrifici no serà estèril perquè hauran desaparegut les castes de l'Espanya monàrquica que tenien sotmès el país, i haurem posat els veritables fonaments d'una veritable República del poble. Però això no s'aconsegueix, ans al contrari, es compromet amb petites i múltiples improvisacions que desorganitzen l'economia i amb experiments Isolats.»

¿Què hem fet fins ara, sinó això? En comptes de preocupar-nos de dedicar totes les nostres activitats a fer la guerra al feixisme, hem perdut un temps preciós precisament amb els «Experiments isolats» als quals es refereix el nostre President.

Però això no pot durar. Era. Precís que acabés d'una vegada, «perquè el nostre país sofreix un quebrantament moral» que el podria dur, en persistir en aquestes actituds, a la derrota definitiva.. «Tenim, però, en la figura de Lluís Companys, el nostre volgut President, un home que vetlla pels interessos col·lectius» i que per damunt dels interessos de determinats organismes «experimentadors» hi sabrà posar el cor de Catalunya i l'interès de tots els catalans.

No hay comentarios: