domingo, 20 de junio de 2021

L’Acció, edició dissabte, 5 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Aquests Patrullaires...

Heus ací que les Patrulles de Control han tornat a fer acte de presència a Barcelona. Es que potser us havíeu cregut que això és una cosa tan fàcil de treure? Doncs, no senyors. Els Patrullaires són com el gram, que com més se n'arrenca més en surt.

Vàrem llegir després dels fets luctuosos de maig que els de les Patrulles s'havien posat al costat del Govern, si bé algunes dades no concordaven gaire en llur actitud i la que havien adoptat feia uns dies. Però com que nosaltres, els catalans, se'ns enganya amb qualsevol confit de color de rosa, vàrem creure que veritablement els Patrullaires eren una colla de penedits i que de llavors endavant farien bondat de la bona.

Però, hi ha un adagi castellà que diu: «la cabra siempre tira al monte» i evidentment una vegada més hem d'inclinar-nos davant aquesta gran veritat que parla de cabres i de «cabritos». Els patrullaires no volen lliurar les armes, per què, com ho farien pobrets? Sense elles son homes a l'aigua.

Hi ha qui té activitats per estar en un despatx i d’altres, per a fer de teixidor; hi ha qui li tira l’ofici de paleta i àdhuc qui té predilecció per a cantar flamenc; però hi ha gent que només saben agafar una arma, sobretot si no tenen qui els posi mesura de com l'han de fer servir.

Regularment, els afectats per aquestes predileccions, de les quals fan gran bocada que han fet servir per defensar el «pueblo», quan ban vist que l'os Bertran se'ls havia anquilosat i no podien doblegar-lo per al treball que feien abans, acaben, acostumats a no «pencar», a cercar una solució a llur conflicte, com per exemple ingressar a la força pública perquè la creuen una rendeta com la que tenien.

Es dar, després els ve el desengany, perquè el Cos de Seguretat i d'Assalt hi regeix una cosa que en tots els països civilitzats se'n diu «disciplina» i ells que mai han sabut què cosa és, els ve un xic baldera.

BURXA.

La Fira del Llibre a la nostra ciutat

Ens hem assabentat del curs de la present Fira del Llibre per tal de donar una impressió als nostres lectors.

Enguany, no s'ha venut com en anys anteriors. El motiu bé prou que el sabem. De totes maneres les manifestacions dels nostres llibreters ha estat força falaguera.

Amb gran satisfacció podem posar de relleu que els llibres que s' han venut més, i amb gran avantatge són els de llengua catalana.

Els llibres que han estat més elegits pels terrassencs han estai: «Vals» del Dr, Trabal, «Muralles de silenci» de Roig i Raventós, «L'últim romàntic» de Joan Cornudella, secretari general d'Estat Català, «Germinal» d'en Zola i els llibres de contes editats per la Generalitat de Catalunya, especialment «El més petit de tots» el qual s'ha esgotat, «El senyor Pèsol» de Salvador Perarnau i «De quan escrivien les bèsties» de Mateu Amat, imprès pels Gràfics Morral.

Les obres de la Biblioteca «Univers» i «Tot vent» han estai contínuament sol·licitades. L’editorial castellana «Apolo» ha estat l’única d’aquesta llengua que ha tingut sortida.

A continuat expedint-se amb èxit els «Camins de França» de Puig i Ferreter. Els intel·lectuals terrassencs han tingut preferència pel llibre poètic de Carner Ribalta intitulat «Poetes russos de la Revolució» editat pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat.

Hem pogut veure, doncs, que la literatura catalana malgrat tot i el temps, es la que ha reeixit, i això mostra l'esperit català del nostre poble.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

EL PAGAMENT DE LLOGUERS.

La Conselleria de la Vivenda d'aquesta Ciutat, recorda a lots els llogaters la ineludible obligació que tenen de satisfer les rendes de la vivenda que ocupen en aquestes oficines del carrer del Passeig 7,o als administradors autoritzats. L’incompliment de dita obligació sense acord de la Conselleria, serà sancionada amb la pèrdua de tots els drets en la vivenda que ocupen i la mateixa serà destinada sense avis de cap mena a les necessitats que els moments actuals requereixin. També es complau en recordar, que tots els rebuts de lloguers el mateix siguin ,de vivendes així com els de locals destinats a indústria o comerç, seran nuls i no tindran cap valor, sinó van avalats amb el segell d'aquesta Conselleria.

AVÍS IMPORTANT.

Assabentada aquesta Presidència, del comportament impropi de determinats infants en les seves visites al Parc Municipal, per la present fa avinent, que seran penyorats els pares d'aquells infants que en concórrer al Parc, siguin atrapats malmetent o inquietant les plantacions o els peixos.

DELS BITLLETS EN CIRCULACIÓ.

A fi d'evitar errors, el Conseller Municipal assabenta a tot el poble terrassenc que de l’emissió de bitllets de  1 pta. hi ha dues numeracions diferents. L'una edició hi ha el mot «número» en cursiva i una estrella al final i I'altre el número natural i sense l’estrella. Per altra part el mateix Consell notifica que és fet intencionadament.

NOTA DE SERVEIS PÚBLICS.

El Cap de Serveis Públics notifica als veïns de la nostra ciutat que des de dilluns els escombriaires començaran la neteja dels carrers a les 5 del matí, enlloc de les sis com feien fins ara. Aquest nou horari durarà els mesos juny, juliol i agost.

CAL QUE ELS VEHICLES PORTIN LLUM.

Visi l'incompliment de la nota donada per la Conselleria de Serveis Públics, que fa referència a l'obligació que tenen els propietaris de carruatges, bicicletes i altres vehicles de portar llum, aquesta Conselleria recorda al poble de Terrassa que es compleixi estrictament, del contrari haurà d'establir unes sancions alienes a la seva voluntat.

Notes diverses

EL BARITON TERRASSENC JOSEP GUIMERÀ ES PRESENTARÀ A LA NOSTRA CIUTAT EN L'ÒPERA «MARINA».

Tal com ja vàrem anunciar als nostres lectors el proper divendres dia 11 els grans artistes Hipòlit Lázaro i Pilar Duamirg, cantaran al Teatre del Poble l’òpera «Marina». Això sol, és ja motiu per justificar l'entusiasme que ha desvetllat aquesta representació, entusiasme que sens dubte augmentarà en saber el poble de Terrassa que juntament amb aquests eminents artistes es presentarà el nostre compatrici Josep Guimerà el qual en el seu debut en el Teatre Tívoli de la capital va assolir un èxit esclatant. Era just, dones, que el Comitè del Teatre del Poble volgués oferir al nostre públic l'oportunitat de poder sentir a Josep Guimerà en una obra de la vàlua de Marina, i interpretada per tan eminents artistes Hipòlit Lázaro i Pilar Duamirg. Es així, amb un conjunt tan formidable, quan hom pot comprendre i jutjar la vàlua de la música i dels executants.

L'orquestra composta per 22 professors serà dirigida pel gran Mestre del Teatre Nacional de Catalunya Josep Sabater el prestigi del qual es sobradament conegut del nostre públic.

La venda de localitats per aquest magne esdeveniment començarà el proper dimecres al mateix Teatre de! Poble.

BESTIAR SACRIFICAT.

Caps de bestiar sacrificats a l'Escorxador públic d'aquesta ciutat durant el passat mes de maig:

Llaner, 1.450 caps, pes 18.162 quilos; Cabrum, 129 caps, pes 552 quilos; Boví, 95 caps, pes 18.572 quilos; Porquí, 444 caps, 34.176 quilos.

Notes sindicals i polítiques

SINDICAT DE VAQUERS «L' ESPIGA» U. G. T.

Convoca a l'Assemblea General que tindrà lloc demà diumenge, dia 6, a les deu del matí, en el nostre local sindical, Milícies Catalanes, 48, per a tractar del següent ordre del dia :

Primer. Lectura de l'acta anterior.

Segon.—Projecte de borsa de treball U. G. T.-C. N. T.

Tercer.—Renovació de càrrecs

Quart.—Precs i preguntes,

Donada la transcendental importància dels assumptes a tractar, us prega que no hi manqueu.—La Junta.

AVÍS.

El Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires, facilitarà als segadors afiliats seus, ració extraordinària de pa, mentre es dediquin a aquesta labor.

Per la bona marxa d'aquests racionaments hom prega als afectats es dirigeixin de 6 a 9 de la vetlla ,al local Social, Màrtirs del 6 d’octubre núm. 40.

No hay comentarios: