domingo, 13 de junio de 2021

Vida Nueva, edición del lunes, 31 de mayo de 1.937, pág. 2 y 3

 

Reflejos ciudadanos

Mientras la crueldad de la guerra nos azota

Barcelona ha sido nuevamente víctima de una agresión por parte de la aviación facciosa, que ha superado en barbarie todos las sufridas hasta hoy.

Valencia, Santander y otras poblaciones, han sido atacadas por los pájaros negros del fascismo internacional. ¿Qué pueblos serán las víctimas de mañana?

Cual espantosa pesadilla posa sobre los pueblos esa posibilidad. Sin embargo mientras el enemigo común de una manera continuada, se ensaña sobre la población civil y a la vez nos destruyen los barcos, como ejemplo de ayer con el «Ciudad de Barcelona» que nos costó el mencionado barco y la mayoría de sus tripulantes.

En las poblaciones damos el espectáculo lamentable de desunión de todos los sectores y la prensa está dando pruebas de no estar a la altura de las circunstancias, con sus campañas instigadoras, mantenedoras y provocadoras de conflictos que únicamente a nuestro enemigo común pueden interesar.

DONATIVOS PRO HOSPITALES DE SANGRE.

Hemos recibido en nuestra redacción y destinadas a ayudar los Hospitales de Sangre de Barcelona, las siguientes cantidades:

Tarrasa Industrial. E. C, 468’80 ptas.; Casa Hijos de J. Turu, 91, Los trabajadores de la Casa Segura, 48’20; Joaquín Mazas, 5; Textil Egara, E. C, 65'50; Diego Ruiz, 2; Varios trabajadores de la Casa Fontanals, 11; Rosa Prat, Ballbé y Josefa Serra, 7'50; Pont, Aurell y Armengol, E. C, 130'60; Luisa Vila, 2'50.

HALLAZGO.

Ayer fue encontrada una cartera que contenía un carnet de las Juventudes Libertarias, cual está depositada en el Bar "La Pansa", Ctra., de Matadepera. 2.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS.

La Conselleria esmentada, vist que el comerciant Josep Mampel, domiciliat a la Rambla de Jaume Compte, 42, havia sofert una equivocació en el preu de venda de l'oli, ha disposat que tots els seus clients els quals el dia 20 del mes en curs haguessin obtingut oli a l’esmentada casa, els sigui tornat l'import de 0’40 ptes. que és l'augment que indegudament havia sofert.

SOBRE LA VENDA DE L'OLI.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic que durant la present Setmana la venda d'oli s'efectuarà amb la presentació del Carnet de racionament i hom haurà de lliurà el tiquet corresponent al dia 31 de maig. El preu de venda no podrà excedir de 4 ptes. el litre. L'establiment que vendrà l’article de referència tindrà ja fixat en lloc visible el permís segellat per aquesta conselleria.

VENDA DE PATATES SENSE RACIONAMENT.

La Conselleria Municipal de Proveïments avisa que a partir d'avui queda fora de racionament la venda de patates, i per tant hom podrà adquirir la quantitat que desitgi sense limitació de cap mena.

El preu que regirà a partir de demà serà de 0'60 ptes. el quilo indistintament per les novelles, com per les estrangeres.

El comerciant podrà també adquirir-les lliurement al nostre magatzem.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat els següents accidents a l’esmentat dispensari:

Angel Margeri, de 61 anys d’edat amb domicili al carrer de Pedrell, 32, el qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida incisa al pòmul dret.

Anselm Margina, de 40 anys, ha estat curat a causa d'una caiguda, de contusions generals. Ha passat al seu domicili, Carretera de Sabadell.

HIPÒLIT LÀZARO AL TEATRE DEL POBLE.

En ampliació a la notícia que vàrem donar no fa pas gaires dies, referent a la probabilitat que el gran tenor Hipòlit Lázaro actués a la nostra ciutat, avui podem afirmar ja que les gestions efectuades pel Comitè del Teatre del Poble han arribat a feliç terme i per consegüent aquesta actuació és un fet i no cal dir que és amb tota satisfacció que ho fem públic.

L'obra que es representarà és la gran òpera del mostro Arrieta, "Marina", una de les grans i populars creacions del divo Hipòlit Lázaro.

En aquesta òpera acompanyarà l’esmentat cantant la gran tiple Pilar Duamirg i el popular baríton Ricard Fuster.

Anirem donant més detalls d'aquests esdeveniment artístic el qual es celebrarà el divendres dia 11 al Teatre del Poble.

MANIFEST QUE LES CONSELLERIES DE SANITAT I ASSISTÈNCIA SOCIAL, DIRIGEIXEN AL POBLE DE TERRASSA.

Ciutadans Terrassencs:

Ran dels esdeveniments del 19 de juliol de 1936. l'Ajuntament de Terrassa s'ha vist obligat a fer-se càrrec de nombroses obligacions relacionades amb l'Assistència Social procedents d'un important contingent de ciutadans terrassencs mancats de recursos de tota mena o bé malalts o ferits de guerra i així mateix d'un crescut nombre de persones refugiades d'altres terres d'Iberia, a les quals per raons d'humanitarisme i de solidaritat moral en la cruenta lluita entaulada contra el feixisme ha estat precís prestar generós ajut.

Per atendre en deguda forma totes aquestes noves necessitats de la nostra Urbs les Comissions Municipals de Sanitat i Assistència Social han habilitat unes institucions ciutadanes que, com el Sanatori mèdic Quirúrgic, la Maternitat, el Casal de l’infant, el Casal dels Vells, i la Cuina Popular, hom considera organismes modèlics per la profitosa tasca ciutadana que realitzen.

Però el sosteniment de tots aquests establiments al servei del nostre poble, comporta grans despeses, les quals en encarir-se la vida, se’ns fa difícil de suportar.

Tant més, si es té en compte que, tant el Sanatori Mèdic Quirúrgic com la Maternitat. el Casal de l’Infant, el Casal dels Vells i la Cuina. Popular, no gaudeixen actualment de cap subvenció de caràcter oficial ni de recursos propis per al seu sosteniment.

En els deu mesos transcorreguts de guerra, hem fet tota mena de sacrificis, d'esforços per tal de sostenir aquestes institucions populars, però malgrat la nostra bona voluntat i la d’alguns entusiastes conciutadans que ens han auxiliat econòmicament, hem arribat a una situació angoixosa i desesperada que no podem silenciar ni un moment més.

Cal, doncs, que tots els conciutadans s'assabentin del greu estat financer dels nostres establiments d’Assistència Social, greu fins a aital extrem que si no acudeixen tot seguit al seu ajut, ens veuríem obligats, molt en contra dels nostres desitjos a plegar les obres habilitades per manca de mitjans econòmics amb els quals hem de sufragar despeses.

En deute amb els comerciants que proveeixen de queviures als esmentats establiments i també amb els industrials que els proveeixen de medicaments i instrumental quirúrgic, ens veuríem precisats a no poder prestar assistència nostres infants, als nostres vells; als nostres malalts i a tots els conciutadans necessitats d'ajut, permanent d'efectiu amb el qual hem de satisfer les quantitats als nostres creditors.

En circumstàncies semblants a les nostres, l'Assistència Social i Sanitària de Barcelona, ha demanat l'ajut dels veïns per a eixugar el seu dèficit i resoldre la precària situació econòmica en que vivia fins avui.

Nosaltres, que coneixem la bona disposició d'ànim dels terrassencs per a atendre totes les necessitats de la ciutat, no dubtem un instant que no mancarà la seva generosa col·laboració, i que contribuiran totes les Organitzacions, Sindicats, Partits Polítics, Consells d'Empresa, Espectacles Públics, industrials, Comerciants i particulars a la subscripció que a l’esmentat s’ha quedat oberta el dia d'avui a l’Oficina de les Conselleries de Sanitat i Assistència Social del nostre Ajuntament, tots els dies feiners, de 11 a 1 del matí i de 5 a 7 de la tarda.

De tots els donatius es lliurarà rebut i es farà públic el nom dels donants per mitjà de la premsa local, l’emissora de Ràdio i els Cinemes,

Terrassa, 20 de març de 1937.

Les Comissions Municipals de Sanitat i Assistència Social de l'Ajuntament de Terrassa.

No hay comentarios: