martes, 1 de junio de 2021

L’Acció, edició dissabte, 22 de Maig de 1.937, pàg. 2

 

Els fets d'aquesta nit

La policia d'aquesta ciutat va rebre ordres superiors per tal que fes alguns registres a tots els locals del P.O.U.M per esbrinar la participació que els membres d'aquest partit podessin haver tingut en l’assassinat del militant del P.S.U. Miquel Osuna.

Efectivament, la nit passada han procedit a fer uns registres als diversos  locals d'aquell partit, trobant en un d'ells o sigui el que feien servir per a la propaganda situat al carrer de les Milícies Catalanes, 5 escopetes de model antic, 3 baionetes, 5 sabres i una emissora de ràdio de gran potència,

La policia en entrar al local va veure sortir quatre individus que no va poder detenir per haver-se fet escàpols, els quals s'havien avançat per tal de destruir o treure tot allò comprometedor que hi podés haver en el dit local, tota vegada que ho trobaren tot revoltat.

La policia i guàrdia d'assalt, mentre feien els escorcolls van prendre tota la illa de cases compresa entre el carrer Maurin i Milícies Catalanes,  escorcollant els vianants. En cridar l'alto a un individu desconegut, aquest va respondre a trets, cosa que varen contestar els de la policia perseguint l'agressor que va poder fugir emparat per la fosca del carrer.

D'aquest tiroteig en resultà ferit l'agent de vigilància, Salvador Mas i Vila el qual presenta una ferida de bala a la cama, de pronòstic reservat.

Els escorcolls de ciutadans s'han fet generals; i això, junt amb les precaucions preses per la força  pública i policia ha donat un ambient de sotsobra i perill a la ciutat.

Malgrat els auguris que durant el dia s'han fet de possibles disturbis i l'expectació del poble, no ha succeït, sortosament, cap altra alteració de l'ordre.

Les autoritats tenen adoptades totes les mesures per a garantir la tranquil·litat de la ciutat i el restabliment de l'ordre.

PRESENTACIÓ QUE INTERESSA.

Per la present es reclama la presentació en les Oficines d'Assistència Social de l’Ajuntament, del pare o algun familiar de la nena Júlia Carbento Navarro, per tal d'ésser informats de quelcom que els interessa.

NOTES INTERESSANTS DE LA CONSELLERIA DE LA VIVENDA.

Per tal de facilitar una harmònica solució a l'assumpte d’aigua per l'abastiment de les vivendes destinades a arrendament, es prega a tots els titulars de les mateixes com arrendataris de dit líquid, s'abstinguin de donar-se de baixa del mateix fins i tant aqueixa Conselleria de la Vivenda resolgui el procedent al referit assumpte, que confia serà en un plaç molt breu.

Qui fent cas omís d'aquesta ordre perjudiqui a altre, serà sancionat d'acord amb els perjudicis que ocasioni.

La Conselleria de la Vivenda recorda una vegada més, que en les seves oficines del carrer del Passeig núm. 7 que tots els dimarts i dijous de 10 a 1 del matí i de 5 a 7 de la tarda i els dissabtes a les hores indicades del matí, atendrà quantes observacions i reclamacions es formulin referents a vivendes, així com a edificis destinats a indústria o comerç.

Per tal d'atendre degudament totes les reclamacions i observacions formulades, aquesta Conselleria adverteix que no rebrà al públic sinó és citat per la mateixa, en altres dies i hores que les abans esmentades.

Notes sindicals i polítiques

LA TASCA DEL SINDICAT D'ESPECTACLES PÚBLICS U.G.T.

Com ja apuntàrem en anterior ocasió, sabem de font certa que aquest Sindicat treballa incansablement donant els darrers tocs als diversos factors que integraran les parts del festival en perspectiva.

Podem avançar que la Comissió Organitzadora creada amb l’alta missió d'avantposar l'art per damunt de tot ha escollit un atractiu programa, la complexitat del qual i degut al caire netament benèfic en què està orientat l'acte, és d'augurar constituirà una vetllada de les que se'n serva bella recordança.

LA DEPURACIÓ A LA U.G.T. NOMENAMENT DE COMISSIONS REORGANITZADORES.

Per tal de procedir a la reorganització dels respectius Sindicats, les Juntes dels quals estan dissoltes a conseqüència de l'actitud de rebel·lia dels elements poumistes, han estat designades les següents comissions amb el caràcter esmentat de reorganitzadores.

Associació d'Empleats i Tècnics: Francesc Graells, Joan Juan, Antoni Mas, M. Palet i Marti, Antoni Marimon, Josep Argemí, Ezequiel Morera i Andreu.

Sindicat del ram Fabril i Textil: Lleonart Cervera, Pasqual García, Miquel Marin, Rossend Bové, i Francesc Gimenez.

Al mateix temps, s'avisen tots els companys dels referits Sindicats que no atenguin altres disposicions que les de les comissions esmentades i que tindran l'aval del Comitè Executiu Local de la U.G.T.

Es necessari també que tots els companys d'aquests Sindicats passin per la Secretaria General de la U.G.T. Milícies Catalanes, a l'objecte de revalidar-los el carnet sindical.

FEDERACIÓ LOCAL DE SINDICATS (U.G.T.).

En el Ple de Juntes celebrat el passat dimecres, integrat pels quinze sindicats addictes a la trajectòria de la  U.G.T. fou ratificada la confiança pel Comitè Executiu interí, per tal de procedir a l'encausament de les anormalitats creades.

A la vegada, es feu el prec unànime al company Espartacus Puig, perquè retirés la dimissió presentada amb motiu de les causes que han estat publicades a la premsa local.

NOTA DEL COMITÈ  EXECUTIU (U.G.T.).

Es fa avinent als militants de la U.G.T. que degut a l'actitud provocativa dels elements expulsats de la nostra Federació Local de Sindicats els quals no obeeixen mes que a consignes pertorbadores que afavoreixen la tasca dels feixistes fent tota classe de confusionisme publicant fulles i manifestos, falsejant les normes bàsiques de la nostra central sindical com també apel·lant a l'insult sobre tots els organismes superiors mostrant documents falsos abusant del nom de Comitè Executiu de València.

Per tant posem en coneixement dels obrers addictes a la U.G.T. que havent fet els aclariments necessaris amb els manifestos editats i notes a la premsa  avalats pel Comitè Executiu interí no contestarem cap full o manifest publicada pels elements renegats de la U.G.T.

Així doncs, posem en guarda als militants de la U.G.T. que no obeeixin a cap invitació o convocatòria que no vagi avalada per la signatura del President del Sindicat i Secretari General del Comitè Executiu interí.

Notes diverses

Lluis  Borràs  Ferrer de 4 anys d'edat, ha estat curat de ferida incisa a la monyeca dreta per mossegada de gos. Ha passat al seu domicili, carrer del Bruc 99.

Montserrat Mestres de 6 anys, i amb domicili al carrer Fontbernat 42, guarida de ferida incisa galta dreta, a causa d'una caiguda.

Francesc Ferrer i Adell, de 11 anys, presentava contusió al primer dit del peu dret i a la espatlla, de resultes d'haver-lo agredit un desconegut. Ha passat al seu domicili Wilson 3.

Salvador Mas de 26 anys, i domiciliat a les Fonts, ha estat curat segons diagnòstic del facultatiu de guàrdia, de ferida penetrant part antero-superior tíbia dreta per bala. Ha estat hospitalitzat.

DONATIUS.

L'administració d'aquest Sanatori; ha rebut per als Hospitals de sang, la quantitat de 25 ptes. donatiu que ha fet el ciutadà Isidre Escayol. Moltes mercès.

CURS D'INFERMERES DE LA CREU ROJA.

El Comitè Local de la Creu Roja comunica al poble de Terrassa que, davant la conveniència de crear en aquesta ciutat un cos d'Infermeres de la Creu Roja que col·labori a la humanitària tasca de la Institució en profit del poble, d'acord i seguint  les normes establertes per la Superioritat de la Institució, obrirà un curset anomenat de guerra, la duració del qual serà de 4 a 5 mesos, subjecte, entre altres, a les següents condicions:

1. Esser o inscriure’s soci de la Creu Roja.

2. Tenir de 18 a 30 anys d'edat.

3. Certificació mèdica acreditativa de que l'aspirant reuneix les convenients condicions de salut per a poder actuar d’infermera.

4. Consentiment patern en el cas d'ésser menor de 23 anys l'aspirant.

5. Examen previ d'ingrés acreditatiu de que l'aspirant sap llegir i escriure correctament, les quatre operacions aritmètiques i el dictat. I altres que es comunicaran a les aspirants en la Secretaria del Comitè Local de la Creu Roja, Arquímedes, 263.

Al finalitzar el curset s'entregarà el corresponent títol a les cursetistes que resultin aprovades, i es procedirà a la imposició del braçal i distintiu d'Infermera de la Creu Roja. Títol que tindrà validesa per tot el territori de la República, al mateix temps que serà la preparació per adquirir el títol d'Infermera Professional Interna de la Creu Roja.

Els dies i hores d'inscripció seran els següents:

Dissabtes, d e 5 a 8 de la tarda.

Diumenges, de 12 a 1 del matí, i els dies restants de la setmana, de 6 a 8 de la tarda.

La inscripció quedarà tancada el dia 30 del corrent maig.

No hay comentarios: