sábado, 26 de junio de 2021

L’Acció, edició dimecres, 9 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs  de  l'hora

Teatre econòmic.

No sé si us haureu fixat que algunes fondes de sisos porten el nom, gairebé sempre en castellà, de «Comidas económicas». En aquestes cases de «comidas» s'hi refugia sempre l'obrer que no compta amb llar pròpia o que va curtet de cabals.

Ara bé, el nostre teatre,—nostre es un dir—dintre poc haurà d'ostentar també el nom de Teatre Econòmic, perquè si la cosa dura, serà tan econòmic que gairebé ens sortirà de franc. Abans, un artista, un artista de renom, amb talent i amb Personalitat pròpia es guanyava la vida passadorament sense que això vulgui dir que es fes l' «oro i el moro» sinó que en tenia prou per fer temporada i després passar una mesada de vacances al fort de la calor per preparar la temporada vinent. A Catalunya en teníem alguns d'artistes així, que eren la glòria del Teatre català. Avui amb la revolució, la cosa ha donat un tomb formidable, i dit sigui de pas, en veritable perjudici nostre.

El que ha fet el Comitè Econòmic del Teatre, es enderrocar-lo; una provatura més que cal esbandir. Els nostres artistes pateixen gana i no és exagerat el que us diem, perquè treballant tota la setmana quan és l'hora de repartir, els toca 35 pessetes com succeí la setmana passada a la primera companyia catalana, que tenim a Catalunya.

«El Comitè Econòmic del Teatre» és un fracàs més dels molts que hem vist d'ençà de la revolució. Els arguments que donen en certa manera no deixen d'ésser humanitaris; que tots els artistes cobrin igual que tot vagi a un fons comú i després la repartidora. ¿I el talent, i la responsabilitat d'un primer actor d'una primera actriu, que és qui porta el públic al teatre s'ha de valoritzar com si es tractés de l’aficionat incipient que entra al teatre i comença llur carrera?

Si no fomentem l’estímul pleguem, perquè també haurem de plegar per força. No és estrany que els nostres homes de talent fugin cap a l'estranger abans de morir estrangulats moralment per tota mena de Comitès que s'han filtrat en organismes i que porten tota mena de noms menys el de «raves fregits» que és el que millor els escauria.

Prou provatures Companys. L’estructuració nova d'un poble no s’improvisa així com així. L'experiència ensenya que cal fer les coses amb els ulls oberts i no a la cega com s'ha fet fins ara.

BURXA.

Celebració del míting-conferència al cinema Alegria

Tal com era anunciat ahir a la nit es celebrà el gran míting-conferència al cinema Alegria, organitzat per l'Associació d'Amics de la nova Rússia. Per bé que no assoli l’èxit que tots esperàvem, tal vegada pel motiu de no tenir temps a fer la propaganda que requeria, els visitants sortiren satisfets pel falaguer acolliment que tingueren llurs dissertacions sobre els problemes, estructuracions i curs del país germà de la U.R.S.S. la qual cosa manifestada pogueren esbrinar en la visita, que feren diferents organitzacions proletàries, com a Delegació Espanyola ai poble de Rússia en motiu de la festivitat del primer de maig.

Parlaren des de la tribuna del Cinema Alegria, Galobardes per la General Motors, Mausiller pels miners, Galloso pels combatents de Madrid, Boada per la Unió de Rabassaires, Balcells per A. U. S. i L’últimament Josep Alcalá Zamora i Castillo.

Presidí l'acte pel Comitè Local en Campistru.

Notes de la Presidència municipal ì conselleries

SESSIÓ ORDINARIA DE LA COMISSIÓ PERMANENT DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ordre del dia per a la sessió ordinària de primera convocatòria que celebrarà la Comissió Permanent del Consell Municipal, avui dimecres dia 9 de juny del 1936, a les 10 del vespre.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

DAMUNT LA TAULA

c) Proposició de ratificació de determinat de la Comissió Municipal d'Obres i Vivenda, relacionat amb l’administració i control de la Propietat Urbana.

DE NOU DESPATX

d) Permisos per a obres.

e) Comptes de Sanitat.

f) Abonament d'havers devengats i no percebuts per un matancer de l'Escorxador Públic.

g) Subvenció al Comitè Local del Segell Pro Infància.

h) Proposicions, i

i) Precs i preguntes.

Notes diverses

HOMENATGE A GARCIA LORCA.

Avui dimecres, tarda i nit, al cinema Doré, fervorós homenatge al gran poeta del poble, Federico Garcia Lorca, la mort del qual ha commogut al món sencer i ha fet desfilar per la pantalla el ritme artístic i bell de les seves poesies.

I com a pòstum homenatge al malaurat gran poeta també es passarà «El crimen fue en Granada», recitat per Manolo Gómez, l'admirable intèrpret de les poesies de Garcia Lorca.

Terrassencs : no manqueu en aquest digne homenatge que l'art de la pantalla fa objecte al grau poeta màrtir.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre bores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Joan Guiu, de 23 anys d'edat i amb domicili al carrer de F. Catasús, 56, el qual de resultes d'un cop que li varen donar, presentava ferida al front i contusions generals. Ha estat hospitalitzat.

Elisa Lippi, de 18 anys d'edat, ha estat guarida de cremada de segon grau, costat esquerre. Ha passat al seu domicili, Vall, 45.

Maria Gonfaus, domiciliada al carrer de la Rutila, 72, la qual presentava, segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, fractura terç inferior del radi esquerre.

NOTA DEL TEATRE DEL POBLE.

A causa que la companyia Barron-Galache que havia d'actuar al Teatre esmentat el dissabte i diumenge propers, ha estat intervinguda per l'Exèrcit Popular per representar l’obra «Pedro Mari» a diversos teatres de Catalunya i per consegüent s'ha vist obligada a deixar sense efecte els compromisos contrets. Així, doncs, en el nostre teatre del Poble per causes alienes al seu comitè no podrà haver-hi funció.

Notes sindicals i polítiques

LA PUJA DEL VI.

La comissió que en representació dels Sindicats de Rabassaires i Sindicats de Camperols C.N.T. subministra tot el vi que es consum a la nostra ciutat, fa a vinent a tots els companys venedors de vi i al públic en general, que degut a l'augment de preu que ha sofert el vi en les comarques vinícoles acreditades per la seva excel·lent qualitat, es veu obligada a augmentar el vi fins a 70 cèntims el litre a partir del proper dijous dia 10 del mes en curs.

Esgotades les existències que tenia dipositades de les seves collites, sense escatimar esforços ni sacrificis, es proveeix de vi en les comarques més acreditades de Catalunya, per tal que els consumidors terrassencs tinguin vi pur, i de qualitat superior.

 Confia però, que aquesta puja serà per poc temps.

MILÍCIES U.G.T.

El propvinent divendres dia 11 a la tarda, sortirà el cotxe-correu de l’Organització cap a Torralba d’Aragó i Alcubierre. S'avisa a tots els familiars, que portin paquets i encàrrecs fins divendres al migdia.

No hay comentarios: