domingo, 6 de junio de 2021

El Dia, edició de dimarts 25 de maig de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

Molt important :: Mesures per acabar amb l’escassetat de moneda fraccionaria.

El Consell Municipal davant l'accentuació del problema de la manca de moneda  divisionària, s'ha vist obligat a prendre mesures respecte al particular per tal de facilitar les operacions industrials i de comerç dintre el nostre terme municipal, anant a realitzar una emissió de paper-moneda d'una i mitja pesseta.

Aquestes mesures podem dir que quasi ja són una realitat, tant és així que fem sabedor al poble de Terrassa, i a totes quantes persones, encara que foranes, efectuïn transaccions Comercials i industrials dintre el nostre terme, que la COMISSIÓ PERMANENT d'aquest Consell Municipal, en sessió ordinària celebrada de segona convocatòria el proppassat divendres dia 21 de maig actual, va prendre respecte aquest cas concret els següents acords:

PRIMER.—Per tal de cercar immediatament solució al problema de la manca de moneda divisionària, s'acorda que es procedeixi a l'emissió de bitllets per un total import de DUES-CENTES CINCUANTA MIL PESSETES, representada en la forma següent: 175.000 bitllets d'una pesseta, 175.000 pessetes.

150.000 bitllets de 0'50 pessetes, 75.000 pessetes.

sens perjudici, però, de fer-se noves ampliacions si l'experiència així ho aconsellés.

SEGON.—Aquesta emissió serà de curs obligatori per a tot el terme municipal de Terrassa i tindrà com a garantia, en tot moment, la reserva de bitllets del Banc d'Espanya o del Govern de la Generalitat de Catalunya en igual quantitat que el circulant, import que restarà dipositat en els establiments bancaris de la localitat i en la Tresoreria Municipal.

TERCER.—Els esmentats bitllets aniran avalats amb les signatures de la Presidència del Consell Municipal, del Conseller-Regidor de Finances i del Dipositari dels Fons municipals.

QUART.—Posar a coneixement del Consell de la Generalitat de Catalunya haver estat acordada l'emissió de bitllets de moneda divisionària, emissió la qual s'entendrà feta amb caràcter provisional i serà retirada tan aviat com desapareixen les circumstàncies excepcionals que han aconsellat la seva creació; al qual efecte, quan aquest cas arribi, serà concedit als posseïdors d'aquest paper-moneda un termini de quinze dies per tal de reemborsar-se del seu import.

CINQUÈ.—Una vegada posada en circulació l'esmentada emissió de bitllets representativa de moneda divisionària local, tols els comerciants i industrials de la localitat que hagin lliurat "vales" o altre document amb idèntica finalitat, vindran obligats a retirar-los de circulació en el termini de QUARANTA VUIT HORES.

SISÈ.—Es faculta el Conseller-Regidor de Finances, per a contractar la impressió dels esmentats bitllets, el cost dels quals en tot cas, serà fet efectiu amb càrrec a la partida d'Imprevistes del Pressupost municipal de despeses en vigència, i

SETÈ.—Dels precedents acords se'n donarà compte oportunament al Ple del Consell Municipal.

Es fan tots els esforços, i és molt probable que el proper divendres, dia 28 de l'actual, comencin a circular bitllets d'una pesseta que seran lliurats per les cases bancàries i la resta de l'emissió a primers del vinent nies de juny.

Terrassa, 24 de maig del 1937.

VENDA DE BACALLÀ.

La Conselleria de Proveïments posa a coneixement del públic en general que el pròxim dijous i divendres es vendrà bacallà sec corresponent cent grams per persona tenint en compte que el repartiment es farà de la següent manera:

DIJOUS: números de carnets 1 al 6.000.

DIVENDRES: del 6.001 als restants,

Dijous s'arrancarà el tiquet del dia i divendres el tiquet de dijous.

Els preus seran els següents, bacallà sec morro. 5'25 quilo.

Penca sense cua, 5.

Penca amb cua 4’75.

VENDA DE MONGETES.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic que dimecres i dijous posarà a la venda mongetes a tots els establiments dels Mercadals i carrers destinats a aquest efecte.

La presentació dels tiquets que portin la data del 26 i 27 de maig.

El dimecres es vendran els tiquets del 1 al 6.000.

Dijous es vendran els tiquets del 6.001 als restants.

Es podrà adquirir a proporció de 100 grams per persona els que les desitgin crues i de 200 grams els que les vulguin cuites.

El preu de venda serà a raó de 3'20 el quilo.

VENDA DE SABÓ.

La Conselleria de Proveïments assabenta als posseïdors dels carnets números 501 al 2.500 que podran adquirir sabó en els establiments següents: Galí i Cia, Milícies Catalanes, 27; Andreu Canela, Serrano, 57.

La venda s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament amb el tiquet del sabó del dia 26.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat; els següents accidents a l'esmentat Dispensari.

Mercè Morera, de 9 anys d’edat, i amb domicili al Passeig de Garcia Hernández, 25. que a causa d'una caiguda a la via pública ha estat curada de ferida incisa a la regió frontal.

Elisa Abad. de 14 anys, ha estat guarida d'erosions diverses a causa d’una caiguda de bicicleta. Ha passat al seu domicili Martí Díaz, 15.

Filomena Santasusana,  de 12 anys, la qual presentava de resultes d’una caiguda ferides incises al pavelló de l'orella esquerra i regió mastoide. Ha passat al seu domicili Carretera de Matadepera, 20.

Quinino Munt, natural de Sant Mateu de Bages, presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia excoriacions colze esquerre i probable luxació colze dret, de resultes d'una caiguda de bicicleta.

LA CONFERÈNCIA DE GONZALO DE REPARAZ AL CINEMA LA RAMBLA.

L'il·lustre conferenciant Gonzalo de Reparaz, donà abans d’ahir la seva anunciada dissertació en el local del Cinema La Rambla.

Tractà sobre el tema. "Orígenes del Pueblo Ibérico", essent organitzat l’acte per les oficines de propaganda de la C. N. T.-F. A. I. i J. J. L. L.

L'acte fou presidit pel company Sàbat, el qual cedí la paraula al conferenciant, que va dirigir-se al nombrós públic que hi havia dintre la sala, amb paraula fàcil i encertada explicà de la manera que el món ha anat avançant, remarcant el detall, que 400 anys abans de Jesucrist, li sorgí una època de gran esplendor, en començar-se a usar metalls a Iberia, ço que impulsà els cretencs a cercar aquesta matèria, que era empleada per atendre les necessitats de l'home a la nostra terra, que n'era una de les més riques.

Digué que la Iberia d'aleshores, la formaven una multitud de petites repúbliques, que en produir-se la invasió romana, no saberen unir-se, la qual cosa fou una dura lliçó que registrà la història.

Contà també, que la civilització que deixar més senyals, exceptuant la del poble basc, els orígens del qual són asiàtics, fou l'aràbiga.

I terminà la seva interessant dissertació, després d'exposar ben detalladament als assistents coses ben interessants dels orígens antics i de la manera de viure, dient que l'espanyol és un bereber i a això es deu la nostra inclinació al cooperativisme i al col·lectivisme.

Acabada l'encertada conferencia, la presidència pronuncià breus mots, en els quals es posaren de manifest les conclusions tretes pel conferenciant, remarcant com la' falta d'unitat, motivà ja la invasió d’Iberia pels romans. No vulguem —digué—que ara es repeteixi aquesta tràgica història, i per tant, aquest exemple, ens ha de servit d’experiència.

La nodrida concurrència que acudí a l'acte, premià amb una calorosa ovació la interessant conferència oferta pel destacat dissertant.

AVÍS DE LA U. G. T.

Havent-nos assabentat que els elements expulsats que integraven la Junta del Sindicat de la Indústria Fabril i Tèxtil, han nomenat un nou cobrador que no està autoritzat per aquest nou Comitè Executiu, es recomana que no sigueu víctimes d'un atracament i no pagueu fins que aquest Comitè doni l'ordre.

El que es trobi en aquest cas, és pregat de denunciar-ho immediatament, en el Secretariat General.

Alerta treballadors!.

L'ESTAT DE L'AGENT MAS.

L'agent de vigilància Mas, que resultà ferit mentre prestava els seus serveis al carrer Joaquim Maurin, quan els fets del passat divendres, es troba en estat completament satisfactori, molt millorat de les ferides que sofrí.

No ens cal més sinó desitjar-li un prompte i total guariment.

IMPORTANT PER ALS DETALLISTES EN GENERAL.

La Conselleria de Proveïments assabenta a tots els detallistes en general, l'Obligació ineludible que tenen de vendre els articles com són sabó, oli, porc. als associats de les cooperatives. El que contravingui aquesta disposició serà sancionat severament.

GRUPS ESCOLARS EN MARXA.

Ahir, tal com anuncià la Comissió de Cultura i Propaganda de l'Ajuntament, s'obriren dos nous Grups Escolars per als infants terrassencs, un en el carrer d'Infant Martí, cantó Galvany i l'altre a l'antiga casa Ubach del carrer Garcia Humet.

Aquestes obertures i la que s’efectuarà el propvinent dilluns en l'antic edifici religiós del carrer Durruti. el qual edifici fins fa poc era ocupat per la Cuina Popular, és la mostra de la tasca laboriosa que està efectuant la Comissió de referència, en bé dels nostres infants i per a la cultura.

No hay comentarios: