miércoles, 30 de junio de 2021

L’Acció, edició divendres, 11 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Les col·lectivitzacions com van?

Fa temps que parlava de col·lectivitzacions, i alguns es varen ofendre i àdhuc es varen, allò que se'n diu «enrabiar» car m'obsequiaren amb uns quants insults que jo, com a fresc de mena, em vaig prendre amb tota la frescor possible, sobretot quan hom rep insults de gent que mancada d'argumentació per defensar llurs teories, acudeixen a la grolleria per a fer-se'n arma de combat.

Ara bé. En un altre lloc del diari, el que té a les seves mans el ben company Pere Castanyer, es parla de col·lectivitzacions, o millor diríem de «coaccions» per tal de col·lectivitzar. Les coses es van aclarint per moments i la gent esporuguida ja comença a treure's la por del damunt —a questa por immensa que ha fet possible tants d'estralls —i comença a protestar

Ara, seria l'hora en què algú, qui tingués més facultats per fer-ho, donés públicament una relació de com van les col·lectivitzacions a la nostra ciutat. Hom diu que no van gairebé i que estan a la ruïna. Jo que soc molt de bona fe i tot m'ho crec, em voldria assabentar, i em penso que tots els ciutadans també, què hi ha de veritat en tot això.

Si les col·lectivitzacions són un èxit, que sincerament ho celebraria, els afectats per aquestes provatures socials, els complaurà molt fer-ho públic, cal guanyaran simpatia i àdhuc tindran la col·laboració de tots els ciutadans, però si la cosa ha fracassat com alguns diuen, val més que es plegui d'una vegada i hom tingui la sinceritat de dir-ho ben clar, car no és una vergonya per ningú l'haver fet una provatura plena de bona fe, i no haver-ne sortit bé. No us sembla Companys?

BURXA.

Converses radiofòniques Sanitàries 

Demà, dissabte, a la una de la tarda el Dr. Joan Paulis, Inspector Municipal de Sanitat interí, dissertarà des de l’Estudi de Ràdio Terrassa sobre «El perill de les mosques».

Notes de la Presidència municipal i conselleries

VISITA AL PRESIDENT DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ha estat complimentat en caràcter de visita el president del Consell Municipal pel Cap del Batalló Expedicionari a Apiés, Front d'Osca. Aquest Cap és el Comandant de la força militar que havia estat allotjada a la nostra ciutat el qual ha fet molt perquè la primera companyia expedicionària li fos concedida, el permís per tal de gaudir uns dies amb llurs familiars.

INSTRUCCIONS PER CAS DE BOMBARDEIG.

La Junta de Defensa Passiva Organitzada prega als ciutadans terrassencs que compleixin amb disciplina les instruccions que en la present setmana els seran lliurades en el propi domicili pels vigilants nocturns. Del civisme i del propi interès de tots els conciutadans espera la D.P.O. el compliment, al peu de la lletra de les esmentades instruccions impreses i il·lustrades amb gràfics adients a la defensa de la població civil en cas de bombardeig.

Notes diverses

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Joan Llonch de 23 anys d'edat ha estat curat de ferida contusa al front de resultes d'una caiguda. Ha passat al seu domicili, Puignovell 32.

Josep Foraster domiciliat al carrer de l'Escultor Armengol 10, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia contusió i equimosi dors peu esquerre.

UN CURSET PER ALS MUTILATS.

La Federació de Mutilats Ferits i Malalts de Guerra, posa en coneixem3nt de tots els Mutilats, Ferits i Malalts que té oberta la inscripció d'un curset de reeducació el qual començarà el proper dia 1 de juliol de 11 a 12 del matí i de 6 a 7 de la tarda.

El curset es farà a l'Acadèmia Fuster i l'import de la matricula serà gratuïta, corrent totes les despeses a compte d'aquesta Federació.

Mutilats, Ferits i Malalts de Guerra.—Reeduqueu-vos-

ENSENYAMENT DE LA NOSTRA DANSA.

Tots els diumenges continuen els ensenyaments de ballar sardanes, que el Foment té organitzat, en el seu estatge Milícies Catalanes 56 pis,

En aquests ensenyaments poden assistir-hi tots els amants de la dansa catalana.

Notes sindicals i polítiques

CRIDA ALS DEL RAM DE LA FUSTA.

Assemblea General de tot el Ram de la Fusta C.N.T. i U.G.T. per a dissabte dia 12 del corrent a les 10 del matí en el local Taller número 1 i amb l'ordre del dia següent:

1. Lectura i aprovació de l'acta de la reunió anterior.

2. Tractar de la qüestió del treball.

3. Tractar del cas greu d'un company de la Col·lectivitat.

4. Estat de comptes, balanç de comprovació fins al 31 de març proppassat.

5. Precs i preguntes.

EL SINDICAT FABRIL I TÈXTIL U.G.T.

Aquest sindicat convoca els seus afiliats a l'Assemblea General que tindrà lloc demà a les 5 de la tarda, al nostre estatge Social, Milícies Catalanes 18 (saló d'actes) amb el següent ordre del  dia:

1. Informe del Comitè Executiu «interí» i del Comitè Executiu de la Federació Catalana de la Indústria Fabril i Tèxtil.

2. Nomenament de la nova Junta.

3. Precs i preguntes.

Donada la importància, preguem la vostra assistència.

Presidirà el company Jordi Benejam, President de la Federació Catalana de la Indústria Fabril i Textil U.G.T.

REUNIÓ DELS MESTRES DE LA F.E.T.E.

Aquesta sindical crida els mestres nacionals del Vallès Occidental, a una reunió general per al proper dissabte ,dia 12 del corrent mes de juny, que tindrà lloc en el local de la U.G.T. (saló d'actes), sota la següent ordre del dia:

Assumptes lligats amb l'habilitació.

Assumptes generals.

No hay comentarios: