viernes, 11 de junio de 2021

L’Acció, edició dissabte, 29 de Maig de 1.937, pàg. 2

 

Campanyes periodístiques.

Hi ha qui posa el crit al cel perquè des de la premsa hom diu les coses clares. Naturalment que els qui se senten més de les «veritats» son els qui tenen la cua de palla, Burxa des de la secció diària, ha procurat parlar clar i català, i com és molt natural, al seu torn, se n'ha tingut de sentir de verdes i de madures.

Les «burxades» malgrat vulguin donar-hi una ínfima  importància, que Burxa es guardarà prou d’escatir, si menys no, han tingut la sort de fer remoure a tots els que s'han cregut al·ludits o que francament s'han vist retratats en el «Compàs de l'hora». Quan Burxa ha vist que les contestes que li feien des del sector contrari valien la pena de tenir-se en compte ho ha fet sempre sense perdre la serenitat ni deixar-se cegar per l'odi, com alguns dels seus contra-opinants els passa sovint. Quan ha vist també que la polèmica perdia to, s'anava a l’instint groller —argument propi d'impotents— ha al·ludit també la resposta, com així mateix no ha tingut cap predilecció per tractar temes «papitescos», com algú ha demostrat tenir-hi preferències dintre el periodisme local, car ha cregut que no és pas el camí a seguir, quan hom galleja de cultura i educació.

Ara bé. Això dels pactes de «no agressió periodístics» en els nostres rengles no pot existir. El periodisme, tots els nostres col·legues ho saben prou, és l'arma més potent de la reraguarda i per tant ací és l’única que hem de fer servir per tal de defensar els que creiem que es lògic. El qui tingui molt més a dir que digui, però amb el respecte que ens ensenya l'estricta educació que més o menys tenim tots. Ara si les nostres polèmiques han de degenerar com algunes vegades ha succeït a atacs personals i a grolleres d'analfabets, val més no donar-hi bel·ligerància.

BURXA

La Fira del llibre

Sabem que el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya instal·larà un estant en la fira del llibre, que celebrarà tot el poble català els dies 3, 4 i 5 del mes proper, per tal de proporcionar totes les seves edicions, les quals han tingut una acceptació falaguera arreu de Catalunya. La mostra del seu encert ha estat que totes aquestes obres han estat traduïdes en diverses llengües.

Cal remarcar, especialment, que els llibres nous que sortiran per aquesta gran Diada del llibre seran exclusivament dedicats als infants.

Tots els veritables catalans del poble de Terrassa tenen el deure de contribuir en aquesta Diada de Cultura i enfortiment del poble català, adquirint llibres catalans.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

VENDA DE SABÓ.

Aquesta Conselleria assabenta als posseïdors dels carnets 2.501 al 3.500 que podran adquirir sabó, el proper dilluns en el establiment següent:

Miquel Gassol, Raval 62.

La venda s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament, i hom entregarà el tiquet del sabó corresponent al dia 31 de maig.

AVÍS IMPORTANT PER ALS POSSEIDORS D'APARELLS DE RÀDIO.

La Conselleria de Finances de la Generalitat de Catalunya fa avinent als posseïdors d'aparells de ràdio que l’únic impost que cal pagar per a llur ús i tinença en el territori de Catalunya és el que s'esmenta en el Decret número 45 de la Generalitat de Catalunya, de data 8 de gener darrer.

Oportunament serà avisada, per la premsa i per la ràdio, la data del seu cobrament.

INVITACIONS PER A L'ÚLTIM ACTE DEL SEGELL PRO INFÀNCIA.

Com ja hem anunciat en altres edicions, el dimecres propvinent dia 2 es celebrarà al Teatre del Poble un gran esdeveniment líric a profit del  Segell Pro Infància, el qual acte serà oficialment el darrer. L'obra que es posarà en escena serà «Cançó d'Amor i de Guerra» interpretat per la secció artística de Fraternitat Republicana sota la direcció de Miquel Llovet. I el concert que hi donarà el Sindicat Únic d'Espectacles Públics dirigit sota la batuta del mestre Marc Armengol.

El despatx d'invitacions numerades serà de dues pessetes i el tercer pis d'una pesseta; la qual venda s'efectuarà tots els dies als magatzems del Blau, Milícies Catalanes 26. i hom pot fer encàrrecs a les entitats següents: Casino del Comerç, Joventut Terrassencs, Societat Coral «Els Amics», Casa del Poble, Fraternitat Republicana Federal, i els Sindicats C.N.T. i U.G.T.

NOTA INTERESSANT DE LA CONSELLERIA DE LA VIVENDA.

La Conselleria de la Vivenda recorda una vegada més, que en les seves oficines del carrer del Passeig 7 que tots els dimarts i dijous de 10 a 1 del matí i de 5 a 7 de la tarda i els dissabtes a les hores indicades del matí, atendrà quantes observacions i reclamacions es formulin referents a vivendes, així com a edificis destinats a indústria o comerç.

DIADA  PRO - KOMSOMOL.

Demà dia 30 es celebrarà arreu de Catalunya la Diada Pro - Komsomol. Els Amics de la Nova Rússia de la nostra localitat recaptarà demà diumenge de 9 a 1 del matí i de 3 a 6 de la tarda, cabals al seu estatge del carrer de les Milícies Catalanes 41.

Per estímul als nostres germans soviètics els quals ens han ajudat desinteressadament contra els malvats, tot el poble de Terrassa ha de cooperar en aquesta Diada Pro Komsomol.

METGES DE TORN AL DISPENSARI D'URGÈNCIA  PER  A DEMÀ  DIUMENGE DIA 30.

De 8 a 10 Francesc Maturana. de 10 a 12  Santiago Palet, de 12 a 2 Julià Parellada, de 2 a 4 Josep Sala, de 4 a 6 Delfí Sanmartin i de 6 a 8 Carles Tarrés.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Neus Alonso de 18 anys d'edat, i amb domicili al carrer d’Arquímedes 127, la qual presentava de resultes d'una baralla que sostingué a la via publica ferides contuses  pòmul esquerre de caràcter lleu.

Jaume Martells de 34 anys d'edat, amb domicili al carrer de Jodis 107, ha estat curat de probable fractura a la costella esquerra.

A causa d'haver-la atropellada una bicicleta ha estat assistida al Dispensari la nena de 8 anys Olga Benlliure, la qual presentava contusions a les cuixes. Ha  passat al seu domicili Porta Nova 4.

Salvador Groña, ha estat curat d'una caiguda, de ferida incisa contusa natja esquerra. Ha passat al seu domicili Rambla d'Egara 237.

Frederic Gil, de 25 anys i habitant al carrer de Galvany 83, presentava segons diagnòstic del facultatiu de guàrdia escoriacions colze dret i mà dreta.

Notes sindicals i polítiques

SINDICAT OBRER DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS  U.G.T.

Convoquem a tots els nostres afiliats a una assemblea general extraordinària, per a dilluns, dia 31, a dos quarts de set de la tarda, en l'estatge de la Federació Local de Sindicats, Milícies Catalanes, 48, amb el següent ordre de discussió:

1. Nomenament de taula de discussió.

2. Informe de la Junta Directiva

a) Posició del Sindical Metal·lúrgic amb relació a la Federació Local de Sindicats,

b) Successos de Barcelona i comunicat del Secretariat Regional.

3. Ratificació de confiança o nomenament de nova Junta.

Hi assistirà un representant de la Federació Regional Sidero-Metal·lúrgia i un altre representant de la Federació Local de Sindicats U.G.T.

AVÍS IMPORTANT ALS AFILIATS DE L'ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS.

Companys: Cal que passeu pel local del Secretariat de la U.G.T., carrer de Milícies Catalanes 46, de 7 a dos quarts de 9 del vespre, per tal de revalidar el carnet sindical, fins el dia 31 del corrent, puix sense complir aquest requisit sereu donat de baixa del nostre Sindicat.

Per la Comissió reorganitzadora de l'A. d'E. i T.- El Secretari, A. Marimon.

No hay comentarios: