sábado, 5 de junio de 2021

Vida Nueva, edición del martes, 25 de mayo de 1.937, pág. 2 y 3

 

Reflejos ciudadanos

LA OBRA DE SANIDAD Y ASISTENCIA SOCIAL

Durante los meses que llevamos de revolución, el Municipio, en lo que refiere a Sanidad y Asistencia Social, han sido inauditos, los esfuerzos que ha tenido que hacer, para llevar adelante su obra, humana y revolucionaria.

Era necesario demostrar que nacía un mundo nuevo, cuyo principal interés sería, atender y menguar el dolor de los humildes y combatir las consecuencias de esta llaga social, que es la desigualdad económica; al margen de las instituciones religiosas que desaparecieron.

Fue encargada esta misión, a varios compañeros de distintas ideologías, que todos han puesto en esta magna obra, toda la fuerza, delicadeza y entusiasmo, de que eran poseedores y que ella reclamaba.

Pero la obra realizada, es superior a sus fuerzas, si el pueblo trabajador, que de hecho es quien percibe los beneficios, no lo presta su ayuda económicamente. Los establecimientos "Sanatori Mèdic Quirúrgic" "Dispensaris" "Pavelló Antituberculós" "Maternitat" "Casal dels Infants" "Casal dels Vells" "Cuina Popular" y la ayuda a los refugiados de los frentes de guerra, ocasionan a nuestro Municipio un gasto fabuloso.

Si a esta obra no le prestamos el soporte que merece y por esta causa no se puede llevar a feliz término, seamos indignos de ella, todos los ciudadanos de Tarrasa.

VENTA DE ACEITE.

Se pone en conocimiento del público en general que mañana miércoles día 26, desde las 8 de la mañana se venderá una partida de aceite al precio de 3'60 ptas. el litro en el almacén del Sindicato del Ramo de Alimentación (Sección Campesinos), calle García Hernández, 87.

Será indispensable llevar el carnet de racionamiento.

CARNET EXTRAVIADO.

Nos avisa la Junta del Sindicato de la Industria de la Alimentación, que el compañero. Eduardo Tejero ha perdido su carnet sindical número 137.700. Se ruega a quien lo haya encontrado, tenga la bondad de devolverlo a nuestra Redacción.

SUSCRIPCIÓN PRO VÍCTIMAS DEL FASCISMO. LISTA GENERAL DE LA C.N.T.

Día 8 de Abril,

Sindicato de Empleados Municipales, 2.685; Casa R. Reig Cabanas, 25; Sindicato Oficios Varios, 511'50.

Día 9: V. Castells, hilaturas, primer turno, 25'50; Casa Coll, sorteo, 58; Casa Fontanals peinaje, 74'50; Casa V. Castells, hilatura, segundo turno, 10; Casa Roca y Pous, 138'80 Casa R. Pous, 138'80; Casa R, Pous, 120; Puig Hermanos. 25; Altisen Hermanos, 71 Casa Costa y Arch, . 82; Casa V. Castells, estambre, primer, turno, 25; Casa A. Arnaus, 34'85; Casa Gorina y Grau, 20'65; Tintorería Lanera, 47; Tintorería Lunera, 48., {Continuará).

Acuerdo municipal que resolverá el problema de la moneda fraccionaria

Va a ser creada una moneda, municipal que facilitará los cambios.

El Consell Municipal davant l'accentuació del problema de la manca de moneda divisionària, s'ha vist obligat a prendre mesures. respecte al particular per tal de. facilitar les operacions industrials i de comerç dintre el nostre terme municipal, anant a realitzar una emissió de paper moneda d'una i mitja pesseta.

Aquestes mesures podem dir que quasi ja són una realitat, tant és així que fem sabedor al poble de Terrassa, i a totes quantes persones, encara que foranes, efectuïn transaccions comercials i industrials dintre el nostre terme, que la COMISSIÓ PERMANENT d'aquest Consell Municipal, en sessió ordinària celebrada de segona convocatòria el proppassat divendres dia 21 de maig actual, va prendre respecte aquest cas concret els següents acords:

PRIMER.—Per tal de cercar immediatament solució al problema de la manca de moneda divisionària, s'acorda que es procedirà a l'emissió de bitllets per un total import de DUES-CENTES CINQUANTA MIL PESSETES, representada en la, forma següent:

175.000 bitllets d'una pesseta, 175.000 pessetes.

150.000 bitllets de 0’50 pessetes, 75.000 pessetes.

sens perjudici, però, de fer-se noves ampliacions si l'experiència així ho aconsellés.

SEGON.—Aquesta emissió serà de curs obligatori per, tot el terme municipal de Terrassa i tindrà com a garantia en tot moment. la reserva de bitllets del Banc d'Espanya o del Govern de la Generalitat de Catalunya en igual quantitat que el Circulant, import que restarà dipositat en els establiments bancaris de la localitat  í en la Tresoreria Municipal.

TERCER—Els esmentats bitllets aniran avalats amb les signatures de la Presidència del Consell Municipal, del Conseller-Regidor de Finances i del Dipositari dels Fons municipals.

QUART.—Posar a coneixement del Consell de la Generalitat de Catalunya haver estat acordada l'emissió de bitllets de moneda divisionària, emissió la qual s'entendrà, feta amb caràcter provisional i serà retirada tan aviat com desapareixen les circumstàncies excepcionals que han aconsellat la seva creació; al qual efecte, quan aquest cas arribi, serà concedit als posseïdors d'aquest paper-moneda un termini de quinze dies per tal de re-emborsar-se del seu import.

CINQUÈ—Una vegada posada en circulació l'esmentada emissió de bitllets representativa de moneda divisionària local, tots els comerciants i industrials de la localitat que hagin lliurat "vals" o altre document amb idèntica finalitat, vindran obligats a retirar-los de circulació en el termini de QUARANTA VUIT HORES,

SISÈ.—Es faculta el Conseller-Regidor de-Finances, per a contractar la impressió dels esmentats bitllets, el cost dels quals en tot cas, serà fet efectiu amb càrrec a la partida d'Imprevistos del Pressupost Municipal de despeses en vigència,

SETÈ.—Dels precedents acords se'n donarà compte oportunament al Ple del Consell Municipal.

Es fan tots els esforços, i és molt probable que el proper divendres, dia 28 de l'actual, comencin a circular bitllets d'una pesseta que seran lliurats per les cases bancàries i la resta de l’emissió a primers del vinent mes de juny.

Terrassa, 24 de maig del 1937.

VENDA DE BACALLÀ.

La Conselleria de Proveïments posa a coneixement del públic. en general que el pròxim dijous i divendres es .vendrà bacallà sec corresponent cent grams per persona tenint en compte que el repartiment es farà de la següent manera:

DIJOUS: números de carnets 1 al 6.000;

DIVENDRES: del 6.001 als restants.

Dijous s'arrancarà el tiquet del dia i divendres el tiquet de dijous.

Els preus seran els següents: Bacallà sec morro, 5'25 quilo.

Penca sense cua, 5.

Penca amb cua, 4'75. .

IMPORTANT PER ALS DETALLISTES EN GENERAL.

La Conselleria de Proveïments assabenta a tots els detallistes en general, l'obligació ineludible que tenen de vendre els articles com són sabó, oli, porc, als associats de les cooperatives. El que contravingui aquesta disposició serà sancionat severament.

GRUPS ESCOLARS EN MARXA.

Ahir, tal com anuncià la Comissió de Cultura i Propaganda de l'Ajuntament, s'obriran dos nous Grups Escolars per als infants terrassencs. un en el carrer d'Infant Martí, cantó Galvany i l'altre a l'antiga casa Ubach del carrer García Humet.

Aquestes obertures i la que s'efectuarà el propvinent dilluns en l'antic edifici religiós del carrer Durruti, el qual edifici fa poc era ocupat per la Cuina Popular, és la mostra de la tasca laboriosa que està efectuant la Comissió de referència. en bé dels nostres Infants i per a la cultura..

ASSISTITS AL DISPENSARI D’URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Mercè Morera, de 9 anys d'edat, i amb domicili al Passeig de Garcia Hernández, 25. que a causa d'una caiguda a la via pública ha estat curada de ferida incisa a la regió frontal.

Elisa Abad, de 14 anys, ha estat guarida d'erosions diverses a causa d’una caiguda de bicicleta. Ha passat al seu domicili Marti Diaz 15.

Filomena Santasusana, de 12 anys, la qual presentava de resultes d'una caiguda ferides incises al pavelló de l'orella esquerra i regió mastoide. Ha passat al seu domicili Carretera de Matadepera, 20.

Quinino Munt, natural de Sant Mateu de Bages, presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia escoriacions colze esquerre i probable luxació colze dret, de resultes d'una caiguda de bicicleta.

DONATIU.

La direcció del Sanatori Mèdic Quirúrgic ha rebut del Centre d’Espiritistes de Fraternitat Humana d'aquesta ciutat, la quantitat de 50 pessetes. Amb destí a l’Hospital de Sang.

A més a més ha rebut obrers de la casa Fills de J. Freixa la quantitat de 583'55 ptes., per al mateix fi.

No hay comentarios: